/kult/gorillaz-koncert-sziget-2018/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Kilóra megvette a Gorillaz a Szigetet: ilyen egy igazán jó fesztiválkoncert

Kendrick Lamar előző esti gyenge haknija után végre egy profi, jól összerakott bulit is láthatott a közönség.
hirdetés

Ahhoz képest, hogy a Gorillaz éppen 20 éve alakult, fennállásuk első 18 évében elég mostohán bántak Magyarországgal: mindössze soundsystem felállásukkal léptek fel nálunk, az élő zenekar egyszer sem jutott el hozzánk.

Az utóbbi bő egy évben viszont bőven kompenzálnak az addigiakért, hiszen tavaly június óta most harmadjára lépnek fel itt.

Ráadásul mindegyik buli más környezetben zajlott: az első a Telekom Electronic Beats fesztiválon inkább egy promóciós rendezvény volt, amire csak sorsolással lehetett bejutni, majd jött az önálló koncert a Papp László Sportarénában.

Az utóbbiról írt cikket a következő mondatokkal fejeztem be: "Eddig inkább csak az alapokat ismertem a munkásságukból, de így is abszolút élvezhető volt számomra a koncert: pont eléggé változatos és pörgős, bármikor meghallgatnám újra. Remélhetőleg még viszontláthatjuk őket, például valamelyik nyári fesztivál nagyszínpadán – oda talán még jobban is illene ez a produkció, mint az Arénába."

Mondhatnám, hogy minden kérésem így váljon valóra. Az összehasonítási alap tehát megvolt, a várakozásokat pedig nemcsak ez fokozta, de az előző este emlékei is: Kendrick Lamar 40 perces csúszással elkezdett nem túl erős produkciója után épp ideje volt, hogy valaki igazán odategye magát a fő idősávban.

hirdetés

Már abból látni lehetett, hogy a szokásosnál nagyobb szabású bulira van kilátás, hogy a kezdést 10 perccel korábbi időpontra hirdették meg. És pontban 21:20-kor, vagy legfeljebb pár perccel később fel is hangzott – a kivetítőn pedig megjelent – a jól ismert hellózás, amit az M1 A1 című dalba csúsztattak át.

Az arénás koncert óta a csapat kiadott egy új albumot The Now Now címmel, így nem csoda, hogy ezúttal annak a dalai domináltak. De persze játszottak többet az előző Humanz-ről is.

A hatalmas létszámú közönség mindegyiket jól fogadta, de természetesen a végére hagyott legnagyobb slágerekre (Fell Good Inc., illetve a legutolsóként eljátszott Clint Eastwood) indultak be leginkább.

A zenekar történetének kezdeti szakaszát fémjelző képregényfigurák egyébként erre a turnéra már csak mutatóba maradtak meg. Az Arénában még valamivel hangsúlyosabbak voltak, most viszont a négy óriási kivetítőből már csak az egyiken ment vetítés (azon se mindig), a többin élőképet adtak.

Damon Albarn nem kommunikált túl sokat a közönséggel – igaz, egy alkalommal bement közéjük énekelni –, de ez nem okozott túl nagy hiányérzetet, így is tökéletes volt a színpadi jelenléte. A többi énekes és a női vokalisták szintén sokat dobtak az összképen, különösen, hogy most végre a hangosítás is teljesen rendben volt.

A jóslatom bevált, sokkal jobban állt a zenekarnak a Sziget nagyszínpada, mint a fedett Sportaréna.

Valószínűleg ők is sokkal jobban érezték magukat így, hogy több tízezer ember előtt játszhattak, és hát nyilván a felszabaduló energiák is jóval nagyobbak voltak.

Ezzel tulajdonképpen minden lehetőséget kimaxoltak helyszíntípusok terén, de ettől függetlenül kicsit se bánnám, ha ők is olyan visszatérő vendégekké válnának Magyarországon, mint a szinte minden évben fellépő Parov Stelar, vagy a Prodigy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk