hirdetés

KULT

Film készül az '56-ban lehetetlen helyzetben küzdő „mecseki láthatatlanokról”

A forradalom leverése után többszázan gerillaharcba kezdtek az orosz tankok ellen a Mecsek erdeiben. A hősies küzdelmükről szóló dokumentumfilmet most te is támogathatod!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.

hirdetés

Hiánypótló dokumentumfilmet forgat egy lelkes csapat a Pécs környékiek legendás helytállásáról, a Mecseki Szabadságharcos Csoportról, amelynek tagjai – fiatal nők és férfiak; egyetemisták, bányászok, civiliek – 1956. november 4-én, amikor a szovjet csapatok bevonultak Pécsre, ahelyett, hogy letették volna a fegyvert, bevették magukat a Mecsekbe, hogy gerilla harcot kezdjenek a totális túlerővel szemben.

Szegényes fegyverzetükkel is érzékeny veszteségeket tudtak okozni az erdei terepen nehezen mozgó tankoknak. Tizenkét napig tartottak ki a zord időjárási körülmények és az egyre szoruló szovjet gyűrű közepette, aztán, mivel a várt ENSZ segítség nem érkezett meg, a zöldhatárok felé vették az irányt és elbujdostak.

Ahogy fogalmaznak,

„megtaláltunk három egykori szabadságharcost, akikkel azonnal forgatni is kezdtünk, és ezzel párhuzamosan az összes lehetséges helyre pályáztunk is, de sajnos hiába. Mivel minden alanyunk idős, ráadásul tavaly egyikük meg is halt, a huszonnegyedik órában vagyunk, nincs vesztegetni való időnk, így közösségi finanszírozást kezdeményeztünk annak érdekében, hogy megörökíthessük ezt a rendkívüli történetet.”

Az alkotáshoz már előzetes is készült:

hirdetés

Láthatatlanok

null

Aki szeretné támogatni az egyedi alkotást, ITT tudja megtenni.

További információt pedig a produkció Facebook-oldalán találtok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk