/kult/fantasztikus-dolgokat-muvelnek-a-hires-magyar-kepekkel/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Életre keltették a festményeket a Nemzeti Galériában

A Textúrán kortárs írók és színészek játszották el vagy jelenítették meg a híres magyar festményeket. Mutatjuk, milyen lett a Majális, a Csellózó nő vagy a Zarándoklás a cédrushoz Libanonban.

Link másolása

hirdetés

A kortárs magyar szerzők és neves színészek újra fantasztikus dolgot hoztak össze a Magyar Nemzeti Galéria képeivel játszva.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria Textúra című előadássorozatát. A legszebb festményekből alkottak történetet művészeink. A premier november 8-án volt, de mi már láttuk az előadásokat a főpróbán. Mutatjuk, mi vár rátok.img_7775

Mi az a Textúra?

A Textúra nevű előadás-sorozat lényege, hogy térben és időben összekösse a képzőművészetet az irodalmat és a színházat.

Tíz kortárs magyar szerzőt kértek fel arra, hogy új irodalmi szöveget írjanak a múzeum egy-egy festményéhez. A Textúra hat esti előadásán pedig ezeket a szövegeket adják elő ismert színészek az adott műalkotás közvetlen közelében. A színészek játéka által így egyszerre elevenedik meg a kortárs szöveg, és kerül új megvilágításba az azt inspiráló műalkotás.

A színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák a jeleneteket, a nézők ezáltal semmiről nem maradnak le. Saját tempódban mozoghatsz az egyes színek között, és nézheted meg az összes előadást.

hirdetés

Újdonság, hogy ez alkalommal nem a felkért írók választották ki, mely alkotáshoz készítenek szövegeket. Most tudatosan a gyűjtemény legismertebb műtárgyai („magyar highlights”) kerültek a középpontba. Így olyan híres festményeket csodálhattunk meg különleges főszerepben, mint a Csellózó nő, a Zarándoklás a cédrusokhoz libanonban, az Egri nők, vagy a Majális.img_7756

A képtárban sétálva olyan érzésünk támadt, mintha egy színház és valóság közötti dimenzióba kerültünk volna, és teljesen átadtuk magunkat az összművészeti élménynek.

Háttérben az Egri nők festménnyel Murányi Tünde adott elő egy szatírát törökökről, “migráncsokról” és kerítésekről.

Tasnádi Bence olyan átéléssel beszélt a Berény Róbert festményéről, hogy szinte mi is vonzódni kezdtünk az erotikusan zenélő Csellózó nőhöz.img_7751

Érdekes élmény volt megnézni MS mester Vizitációját modern környezetben. A jelenetben ugyanis A Máriát és Erzsébetet játszó Balsai Móni és Trokán Anna egy nőgyógyászati váróban találkozik.img_7773img_7761

A Hámori Gabriella által játszott megcsalt asztalosfeleséget tényleg sajnálni kezdtük, ahogy szenvedett a Fűrészelni, jajj, de rossz című modern műalkotás előtt.

A Kútba néző című festménynél viszont sokat nevettünk. Itt ugyanis egy humoros “konferencián” Kelemen József hordott össze mindenféle tudományos tényt a kútba révedés szakterületéről.img_7768

Kedvcsinálóként nézd meg a Textúra színészeivel készült interjúkat és olvasópróba felvételeit:

Ha felkeltette érdeklődésedet a Textúra, jobb lesz sietned. A hat előadás belépőinek fele ugyanis már elkelt. Jó hír viszont, hogy rövidesen nyomtatásban is megjelenik a tavalyi előadás-sorozat anyaga, és év végéig az idei szövegek is elérhetőek lesznek. Részletek a galéria honlapján.

Ezekkel az alkotásokkal és színészekkel találkozhattok a Textúrán

(Írók/képzőművészeti alkotások/előadók)

Berniczky Éva / Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban / Stefanovics Angéla

Dragomán György / Bálint Endre: Fűrészelni jaj de rossz / Hámori Gabriella

Garaczi László / Fehér László: Kútba néző / Kelemen József / Lengyel Ferenc (11.15., 11.29.)

Grecsó Krisztián / Hollósy Simon: Tengerihántás / Szatory Dávid (11.08., 11.29., 12.13.) / Schmied Zoltán (11.15., 11.24., 12.06. )

Kemény Zsófi / Szinyei Merse Pál: Majális / Csőre Gábor / Olasz Renátó (11.15.)

Kiss Noémi / Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő / Lovas Rozi, közreműködik Bánhegyi Tünde

Péterfy Gergely / Székely Bertalan: Egri nők / Murányi Tünde (11.08., 11.15., 11.24.) / Vándor Éva (11.29.) / Csákányi Eszter (12.06., 12.13.)

Rakovszky Zsuzsa / Gulácsy Lajos: A varázsló kertje / László Zsolt

Térey János / Berény Róbert: Csellózó nő / Tasnádi Bence / Hajdu Tibor (11.24.), közreműködik Tihanyi Zsuzsanna

Tóth Kriszta / MS mester: Vizitáció / Balsai Móni – Trokán Anna

Ha te is szívesen elmennél a Textúra előadására, oszd meg ezt a cikket barátaiddal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk