KULT
A Rovatból
hirdetés

Elindult az RTL új valóságshowja, a Farm

Elmeséljük, mi történt az RTL Klub új műsorában eddig, hogy titkon azok is élvezkedhessenek, akik nem nézik.
Anne írása - szmo.hu
2016. március 22.


Link másolása

Szinte fel sem tűnt, hogy eddig mi hiányzott, igaz? Hát egy valóságshow, ami miatt újra a kábeltévére feszül az ember, és elfelejti, hogy olykor milyen szomorú és ingerszegény az élete. Tegnap este elindultunk a megváltás útján, beköltöztek a Farm című műsor lakói, akiket majd hónapokig követhetünk és beszélhetünk ki. Persze a többség ezt sem fogja nézni, ahogy a Való Világot sem... de azoknak majd mi elmeséljük, hogy titkon ők is élvezkedhessenek.

14 játékos – 7 nő és 7 férfi -, 20 milliós főnyeremény és a megszokottól eltérő körülmények. Egy farm, ahol a játékosoknak magukat kell majd ellátniuk. Gondolom nem csak én reménykedem abban, hogy ez a helyzet nagyobb izgalmakat szül majd, mint a valóvilágos állapot, ahol teljes kiszolgálás volt, és a legnagyobb problémát a cigaretta vagy az alkohol, netán a különböző luxuscikkek beosztása jelentette.

Egy rövid bevezető után, amelyben Fördős Zé a múltbéli emberek életéről és a modernizáció kegyetlen következményeiről elmélkedik, el is indul kis csapatunk a másik műsorvezető, Nádai Anikó felé, hogy a beköltözés előtt, még egy játékkal melegítsenek. Közben ismerkedni is kezdünk velük:

Dóri háromgyerekes családanya. Így negyven után bizonyítani akar és újra élni egy kicsit. Látott ő már eztazt, nem vele lesznek itt a gondok.

Dani annál érdekesebb figura. Tenyérbemászó arc, bicskanyitogató mondatokkal. Büszkén vállalja, hogy ő nem az az ember, aki csak úgy beleveti magát a munkába. Pénze is van, BMW-je is. Fogalma sincs mit is keres itt. Ja de, a kihívást!

dani a jócsávó

Dani, a jó csávó

Dia a következő, aki látott már kiscsikót születni és kacsának is vágta már el a torkát. A többiek helyében én már csak ezért is jóba maradnék vele... Édesapjával ténykedett eddig közös vállalkozásban, de úgy tűnik, hogy ebbe kicsit bele van szomorodva. Már az első riportban elsírja magát, mert őt senki nem hívja se ebédre, se szalonnasütésre otthon. Nem érzi a szeretetet. Reméli, hogy úgy távozik majd innen, hogy apa büszke lesz rá.

És végre egy modell, aki karrierjében már meg is találta önmagát! Márk, aki semmi mást nem visz magával a farmra, csak az arcát. Az mondjuk szinte biztos, hogy kevés lesz!

Márk a medellfiú

Márk, a modellfiú

Jön Gergő, a megrögzött agglegény, aki albiból albiba költözik, de legalább van egy kutyája. Az már itt borítékolható, hogy őt ezért fogják utálni.

Közben kiderül, hogy első próbatételként gőzölgő trágyában kell majd kulcsot keresni. Nem csalódtunk, ez egy klasszikus vidéki feladat, nem igaz? Ük és dédanyáink is ezzel múlatták az időt szép, tavaszi reggeleken. Aki itt győzedelmeskedik, egy hétre hátradőlhet majd. Ő lesz a főnök, kap egy sor kiváltságot és dolgoznia sem kell. Hajrá!

Tina mondjuk azonnal jelzi, hogy szkippelné a feladatot, de bemutatkozó filmjéből kiderül, hogy terhes, úgyhogy nagyjából még meg is értheti az ember. Amúgy ő az a vidéki lány, akinek semmi köze a falusi élethez, de jönnie kellett, mert egy jósnő megmondta neki, hogy 2016 az ő éve.

Tina a terhes

Tina, a terhes

Sanya is úgy dönt, hogy nem éli ezt a trágyás témát. Mit is várunk egy ötvenes, ex-chippendale-től? Gyönyörűek a fiai, ő is gyönyörű, és eddig is mindent megkapott, amit igazán szeretett volna, úgyhogy most jöhet a fődíj.

sanya a chippendale

Sanya, a chippendale

Laura is modell, de ő már megkomolyodott. Ezért például két éve nincs pasija. Na majd itt szerez magának valót! A csapat jócsaja többek között már most kivan attól, hogy nem sminkelhet.

Lura a modell

Laura, a modell

Cintia kissé affektál, de alapvetően tényleg jófej és laza csajnak tűnik, ahogy mondja. Nem büdös neki a munka, a trágyában is ezerrel kutat, és még vigyorog is hozzá. Ő minden hülye játéknál első soros lesz.

Brigi a másik háromgyerekes anyuka és ő is úgy érzi, hogy ki kell törnie a monotonitásból. Mivel tíz éve nem élet együtt senkivel, talán egy románcra is nyitott lesz, de egyelőre egyedül akar jógázni a pajtában.

Attila a bohóc. Az a karakter, aki iszonyatosan sok és nagyon fogja idegesíteni a többieket, de mi valószínűleg jól szórakozunk majd rajta. Építőipari munkás és család várja otthon, akikhez állítólag majd hűséges marad... de elég harsányan adja elő már itt az elején a csajozós figurát. Szavajárása: „Érted?”

Norbi iszonyatosan rá van parázva a feladatra. Nagyon meg akarja találni a kulcsot, de helyette inkább csak a többiekbe köt bele. Nem lesz ennek jó vége. Amúgy favágó, úgyhogy szintén hasznos elem lehet.

Heni azt mondja magáról, hogy ő nagyon nem egyszerű nő, ebből egyelőre még nem sok látszik, de biztos igaza van. Neki sincs sok köze a vidéki életmódhoz, de örül, hogy szerencsés esetben ennyi pénz ütheti a markát és még csak pornóznia sem kell érte.

És akkor a nyugdíjas tűzoltó, Sándor – akinek taktikája a megfélemlítés - magasba emeli a szaros kamrakulcsot. Vége az első játéknak és egy született vezető kezébe kerül a hatalom. Rend lesz!

Sándor a tűzoltó

Sándor, a tűzoltó

Indulhat a kimosakodás és beköltözés. Megy a felderítés és az osztozkodás az ágyakon. Egyelőre mindenkinek nagyon tetszik minden. Van kaja és lehet cigit csavargatni, és azt is higgadtan veszik, hogy bizony pottyantós WC, meg kútból húzott víz lesz most hosszú ideig. Van, aki ért a tűzrakáshoz, úgyhogy első köreben abból sem lesz probléma, és bár van, aki nem ért a favágáshoz, legalább próbálkozik.

Attila

A kutya már most zavarja Attilát, később a többieket zavarja Attila azzal, hogy némi pálinka után pucér magánszámot ad elő. A jócsávó Dani rámozdul a jócsajra, Laurára. Beszélgetnek a fiú lakásairól, kocsijairól és egymás mellett térnek nyugovóra. Kisebb súrlódások, iszogatás, táncolás. Első este elég ez így.

dani és laura2

A Farm jóval izgalmasabb koncepciónak tűnik, mint például a Való Világ. A szereplők nem tespedhetnek majd egész nap, és tényleg olyan helyzetekbe kerülnek, amivel a hétköznapjaikban nem feltétlenül. Biztos hogy sok lesz a feszültség a tettre készek és a lusták között. A lányok majd bőgnek a hajvasaló hiánya miatt, a fiúk meg a disznóvágás közben.

Nádai Anikó és Fördős Zé még egy kissé erőltetetten indítottak, de nincs kizárva, hogy összeszoknak és lazábbra veszik. A műsor sikere úgysem feltétlenül rajtuk fog múlni, ha nem inkább azon, hogy a szereplőket mennyire fordítja ki magából, gyötri meg a vidéki élet.

Ha valami így első blikkre hiányzik, akkor az az élő közvetítés. Jó lenne néha az ébredéshez bekapcsolni a brigádot, és egy finom kávéval, meleg kád vízből kémlelni szenvedéseiket.

Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: