/kult/ezek-voltak-a-kedvenc-sorozataink-es-filmjeink-2020-bol/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Ezek voltak a kedvenc sorozataink és filmjeink 2020-ból

A Mandaloriantól A vezércselen át Nicole Kidman és Hugh Grant krimi-drámájáig.
hirdetés

Listánkat a szerkesztőségünk szavazatai alapján állítottuk össze, így a mi ízlésünket tükrözi. Nyilván felfedezhetőek benne az év legjobban imádott sorozatai is, melyeket feltehetően minden listában megtalálhatunk, de ez most a mi kis szubjektív túlélőlistánk, mert jó volt, hogy volt mibe menekülni néha a valóság elől.

Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori (Netflix)

Ez a dokumentumsorozat azért volt egy fontos állomása az évnek, mert olyan helyekre kaphattunk általa belátást, melyekbe ilyen intim részletességgel ritkán nyerünk betekintést. Az egész világ elförmedt azon, amit ez a széria feltárt. Egy olyan szörny sztoriját, aki a hatalmának és a pénzének köszönhetően hosszú éveken át sok lány életét megnyomorította. A Jeffrey Epsteint bemutató dokumentumsorozat után az ember napokig hitetlenül gondolt a látott képekre és arra, hogy vajon hány ilyen ragadozó szedi most is az áldozatait a világban. Nem csoda, hogy válogatásunkban is helyet szerzett magának, hiszen a Szeretlek Magyarország újságírói érzékenyek az alapos tényfeltáró munkák iránt, hiszen mi is helyet adunk minden ilyen fontos témának.

The Mandalorian (Disney+)

Az év egyik meglepetése volt ez a sorozat. Amikor már sok igazi Star Wars rajongó elkeseredett, hogy az új Star Wars-mozifilmek nem úgy nyúltak a franchise-hoz , ahogy egy igazi rajongó szerette volna, akkor jött Jon Favreau és összehozta ezt a sorozatot a Disney +-ra. Ne feledjük, a rendező már több újraélesztést elvégzett az elmúlt évtizedekben, például a Vasember elkészítésével ő rúgta be a motort az egész Marvel-birodalom alatt, majd az élőszereplős meséknek is ő adott lendületet (pl. Oroszlánkirály). De nem is az első évadnál kaptuk fel a fejünket rá, hanem a második szezon második felében teljesedett ki igazán a széria. Ennek az évadnak a második felére állt össze úgy a sztori, hogy igazán ütős, az eredeti Star Warst idéző alkotás lett belőle. Így az internet által elnevezett "Bébi Yoda" megmentését elmesélő sorozat valószínűleg George Lucas számára is megnyugtató eredményt hozott.

Nagy Katalin - A kezdetek (HBO)

A Helen Mirren főszereplésével készült Nagy Katalin című négy részes mini-sorozat után idén megérkezett egy egészen másmilyen hangulatú széria, a Nagy Katalin - A kezdetek címmel. Ez a sorozat a fiatal hercegnő mindennapjait mutatja be szatirikus hangvétellel. Elle Fanning főszereplésével egy egészen furcsa világba csöppenhetünk, melyhez talán pont a kreátor-író másik forgatókönyvéből készült film áll a legközelebb, ugyanis A kedvenc című film sem volt egy átlagos történelmi mozi.

hirdetés
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (mozifilm)

Volt idén egy magyar film, ami ugyan  eddig a nagyközönséghez nem jutott el  annyira, amennyire megérdemli, mégis picit felkavarta a filmes világot és megmutatta, hogy a magyar filmesek mennyire különleges dolgokra képesek. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre Horvát Lili második filmje, és nem akárhol volt a premeirje, mint a Velencei Filmfesztiválon, mely az egyik legnagyobb presztízsű fesztivál manapság (például tavaly itt kapta meg a fődíjat a Joker is.) Itt a legnagyobbak között versenyzett a film az idén. Egy bonyolult kapcsolat - melyik nem az? de ez tényleg nagyon... -  története, a női lélek tükrén keresztül.

A chicagói 7-ek tárgyalása (Netflix)

Az év egyik meglepetésfilmje, hiszen a moziba alig juthattunk el, és főleg a streamingfelületekre gyártott, vagy ott bemutatott filmekből csemegézhettünk. Egyik ilyen csemege volt az Aaron Sorkin (Az elnök emberei, Social Network) írt és rendezett film is, mely valós történet alapján készült, egyfelől zseniális dialógusokkal tarkított tárgyalótermi dráma Sacha Baron Cohen kiemelkedő alakításával, másfelől jelenkori áthallásokkal teli emberi jogi sztori, a Kennedyk és Marthin Luther Kingek halála utáni, kiábrándult Amerikából.

A másik út (Netflix)

Sokan szívükbe zárták ezt a kemény témához nyúló minisorozatot, ami épp a látványos fikcióba menekülés ellentéte. Egy ultra-ortodox zsidő nő története, aki elmenekül a megszervezett házasságkötés elől és maga mögött hagyva addigi közösségét külföldön próbál új életet kezdeni.

Hollywood (Netflix)

Ki ne szeretné Ryan Murphy giccshatáron táncoló világát, főleg a karanténban? Pláne, ha az az old Hollywoodról szól, betekintést ad a kulisszák mögé, egyszerre lírai és nyers, egyszerre álmodozó és kiábrándító. A Hollywood ellentmondásos reakciókat váltott ki, pedig igazi bátor vállalás volt, úgy tudott belénk marni, hogy közben elolvadtunk a zenék, színek, ruhák és mozivásznak csillámporos világától.

Emily Párizsban (Netflix)

Ez a sorozat egy átlagos évben valószínűleg nem jelent volna meg egy év legjobbjai listán, de most 2020-ban mindenki jobban kapott a pozitív hangulatú tartalmak után, mint máskor. Így voltunk ezzel mi is: a stáb egyöntetűen harapott a sorozatra. Ebben nyilván az is szerepet játszik, hogy az utazás élményét is visszaadta a szária, amiből szintén kevés jutott ki az idén, és  Párizs utcáit szívesen rója még képzeletben is az ember. A történet  Emily Cooperről (Lili Collins) szól, aki Chichagóban marketingesként dolgozik, amikor álmai munkáját kapja meg Párizsban, így odaköltözik és elindul új kalandos élete.

Tudhattad volna (HBO)

Az év egyik nagy durranása. Láthattuk, ahogy egyre többen beszélgetnek róla, vajon ki lehet a gyilkos, és terjedt a híre, hogy érdemes nézni. Végre egy krimi, ami klasszikusan épül fel, mégis huszonegyedik századi módon közelíti meg a műfajt és használja a fordulatokat, úgy, hogy nem azt érezzük, hogy mindezt már negyvenedszer láttuk. Az eredeti feldolgozásnak és a kivételes színészi játéknak köszönhetően (főleg Hugh Grant erős jelenlétére gondolunk) kiemelkedik a krimik közül a Tudhattad volna, és képes azt a pluszt nyújtani, amire mindig vágyunk egy új sorozat megtekintésekor.

A vezércsel (Netflix)

Joggal nevezhetjük az év legnagyobb meglepetésének ezt a sorozatot, hiszen első hallásra nem gondolná az ember, hogy egy szinte krimivel felérő feszültséggel játszó történetet fog látni, melyben sakkversenyek (!)  állnak a történet középpontjában. Mindez igazából egy nehéz sorsú sakkversenyző kitalált biográfiáját rejti. A sorozat hatására még a sakkjáték is újra divatba jött és olyanok is elkezdtek újra sakkozni, akik évtizedek óta nem nyúltak a táblához. Sokan elemezték, hogy minek köszönhető ez a nagy siker, szerintünk a nagyon eredeti színészi alakításnak, amit nehéz elfelejteni, valamint annak, hogy a feszültséget első osztályúan kezelő író kezei alól jött ki ez a munka. Scott Frank forgatókönyvíróként nem másmilyen alkotásokat jegyez, mint Spielberg Különvéleménye, vagy a Logan - Farkas.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk