/kult/ez-tortenik-minden-otodik-oraban/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Minden ötödik órában

Ma este lesz a premierje a családon belüli erőszakot körbejáró színdarabnak. Mi már láttuk, és a rendező Bozsik Yvette-tel is beszélgettünk.

Link másolása

hirdetés

Nem mindennapi színdarabbal próbálják felhívni a figyelmet a családon belüli erőszak témájára. Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik órára jut egy bírósági ügy, amelyen ebbe a témakörbe tartozó esetet tárgyalnak? A súlyos témáról figyelemfelhívó, kísérleti színházi előadás született Minden ötödik órában címmel, Bozsik Yvette rendezésében.

Egy óra és tíz percnyi döbbenet, majd néma csend és a lelkekben, fejekben sokáig visszhangzó gondolatok – ezt nyújtja a Minden ötödik órában, amely tömören tár a nézők elé egy fontos témát, amelyről még mindig nem beszélünk eleget.

El nem mesélt történetek és a médiából jól ismert sztorik, mind egy előadásba sűrítve. Történetek gyerekekről, nőkről és férfiakról egyaránt, a legtöbb közülük valóban megtörtént.IMG_0522IMG_0604IMG_0628

Külső szemlélőként nézve valahogy evidensnek tűnik, hogy egy ilyen darabot nő rendezzen. Bozsik Yvette pedig több táncos alkotásában is foglalkozott már női sorsokkal, a nőkkel való bánásmóddal, de dolgozott a Vagina Monológok című előadáson is, amely hasonlóan nehéz témával foglalkozott, mint ez a mostani.

„Igyekeztem úgy rendezni, hogy ne legyen az egésznek csak női illata, hogy ne zárjuk ki a férfiakat az előadásból. Fontos volt, hogy legyenek benne férfiakról szóló történetek is, bár igaz, a bántalmazás nagy százaléka nőkkel és gyerekekkel történik. Csupán 5% az, ami a férfiakat érinti” – mondta az előadás után Bozsik Yvette.

hirdetés

Hozzátette még: anyaként különösen nehéz volt megélnie ezt az egészet, de mindeközben nagyon sokat is segített neki. Ahogy ő fogalmazott: „valahogy türelmesebb lettem tőle a gyerekekkel és tudom, hogy türelmesebb leszek a jövőben is.”IMG_0662IMG_0682

IMG_0692IMG_0712

Az előadás a nézőre egyszerre hat nyomasztóan és elgondolkodtatóan, ezzel szemben Bozsik Yvette elmondta, hogy számára felszabadító volt ezt a darabot rendezni.

„Gyerekkoromban engem is elég sok trauma ért, amelyeket korábban már a Lány, kertben című önéletrajzi darabomban feldolgoztam. Miközben ezt az előadást csináltuk sok emlék, amit az utóbbi időben elnyomtam magamban, újra előjött, így ismét foglalkoznom kellett a dologgal, ezért ez a rendezés számomra egyfajta terápia is volt.”

A Minden ötödik órában bírósági iratokra, kihallgatási jegyzőkönyvekre, azaz megtörtént esetekre épül. Feldolgoz néhány évvel és hónappal ezelőtti ismert eseteket, de olyan megdöbbentő cselekmények is bemutatásra kerülnek, ami azzal a nővel történt, aki azért menekült Magyarországra, mert hazájában apja gyerekként kényszerből férjhez adta. Ezután a férj halála után bántalmazták őt, mert nem akart egy újabb kötelező házasságot.IMG_0723IMG_0748IMG_0801

A rendező-koreográfus a sajtóbemutató utáni beszélgetésünkkor elárulta, számára az volt a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy a sajtóban nap mint nap lehet ilyen ügyekről hallani.

„Furcsa volt, hogy elkezdtünk ezen az előadáson dolgozni és szinte minden nap újabb olyan történet látott napvilágot, ami a mű része lehetne. Például a budai orvos, aki savval öntötte le a volt barátnőjét, de Szita Bence mindmáig felfoghatatlan esete is ilyen. Ezekre nem is lehet mit mondani."

"Pont ezért úgy vélem, várható, hogy időközben, ahogy újabb anyagokat hoz az élet, az előadás változni fog. Amikor egy-egy újabb áldozatról hallok, mindig felmerül bennem a kérdés: mikor lesz már ennek vége? A családon belüli erőszak minden országban, minden társadalmi rétegben előfordul. A szeretet mellett a gyűlölet is ott rejtőzik az emberekben” – emlékezett vissza Yvette, aki úgy gondolja, hogy az előadás társadalmi szinten nem fogja megoldani a problémát, de már az is nagy eredmény, ha felhívja rá a figyelmet, illetve egyéni sorsokon tud változtatni.IMG_0861IMG_0867

A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) közreműködésével létrejött előadásban a fizikai bántalmazás mellett megjelenik a pedofília, a szexuális erőszak, és a lelki agresszió is, amiről egyébként sokan nem is gondolnák, hogy az erőszakos cselekedetek közé tartozik.

Az Orlai Produkció szervezésében létrejött előadás az Átrium Filmszínházban (Budapest, II. Margit krt. 55) látható. A darab szereplői: Fullajtár Andrea, Rába Roland, Mórocz Adrienn, Vati Tamás, Samantha Kettle, Valencia James.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk