/kult/erotika-es-jatekossag-budapesten-a-pop-art-legnagyobbjai/ Erotika és játékosság - Budapesten a pop art legnagyobbjai | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Erotika és játékosság - Budapesten a pop art legnagyobbjai

Andy Warhol és Roy Lichtenstein a Ludwigban, nektek sem szabad kihagyni! Mutatjuk, mi vár rátok!

Link másolása

hirdetés

Jó hír a pop art műfaj kedvelőinek: a Ludwig múzeumok legnépszerűbb anyaga, a pop art korszakot bemutató gyűjtemény végre Budapestre is megérkezett. A tárlatot azonban csak akkor nézzétek meg, ha nem vagytok túl szemérmesek. A kiállított művek között ugyanis jócskán akadnak arcpirítóan erotikus tartalmú alkotások.

popart_roland_07

A múzeum igazgatója az év kiállításának nevezte a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című tárlatot. Nem is csoda, hiszen a kiállítás az amerikai irányzat mellett egyedülálló módon mutatja be az egész nemzetközi pop artot. Az anyag Budapesten kiegészült a korszak magyar és kelet-európai alkotóinak műveivel is. Láthatjátok többek közt Konkoly Gyula, Lakner László és Keserü Ilona munkáit, de

olyan híres művészek alkotásait is megcsodálhatjátok, mint Andy Warhol, vagy Roy Lichtenstein.

hirdetés

hh

popart_roland_01

Mi az a pop art?

A pop art egy 20. századi képzőművészeti irányzat, ami szó szerint is népszerű, hiszen a neve a popular, azaz “népszerű” szó rövidítéséből keletkezett. A pop-art művészek valóságos tárgyakat vesznek át változtatás nélkül. Újra előállítják a pontos másukat, ám gyakran eredeti rendeltetésüktől eltérő helyzetbe teszik őket. A pop-art lényegét Robert Rauschenberg amerikai művész fejtette ki:

„Nem akarom, hogy a kép olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül.”

Miért olyan népszerű a pop art stílus?

A pop art népszerűsége abban rejlik, hogy alkotásai - az elvont absztrakció után - ismerősek és látszólag könnyen értelmezhetőek voltak a nézők számára. A pop-art ugyanis a popkultúra termékeiből merít, ami a mindennapi életünkben is nagy szerepet játszik. Ha a pop art művész tájképet fest, akkor azon van például egy benzinkút. Ha csendéletet, azon konzerv, és Coca-Cola, az emberi alakok pedig általában filmsztárok, pop-énekesek, vagy a modern világ tévéből, képregényből jól ismert hősei.

A kiállítás kurátorai ugyanakkor többször is hangsúlyozták, hogy a pop art stílus kelet-európai irányvonalának definiálása korántsem egyértelmű. A kelet-európai művészeknél ugyanis gyakran párhuzamosan futott a pop art és más stílusok gyakorlása. E stílusok tehát egy-egy életművön belül is gyakran keveredtek.

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a tárlat anyagát, hogy az egyes alkotások egymásra is reflektáljanak. Ilyen például a piros fal, ahol különböző művészek dominánsan piros színű pop art munkáit helyezték egymás mellé.

popart_roland_02

A pop art az első olyan irányzat volt, ami a hétköznapi kultúra banalitását emelte a művészetbe. Ilyen formán tárgyiasította a nőt és magát a szexet is. Ez a központi témája annak a kiállítótérnek, ahol többek közt viszont láthatjátok Marilyn Monroe száját Joe Tilson Ízlelés, című alkotásán, vagy megnézhetitek Keserű Ilona Forma című domborművét, ami - az itt elhelyezett munkákhoz hasonlóan - szintén

erőteljes erotikus töltettel bír.

popart_roland_43

popart_roland_14

popart_roland_12

A kiállítás minden terme egy-egy ott elhelyezett jellemző alkotásról kapta a nevét. A Room of love, azaz Szerelem szobában kiállított alkotások is a szerelem tárgyiasítását jelképezik. Többek közt a szoba közepére elhelyezett névadó installáció is.

popart_roland_17

Sokszor ugyan

nem lehet eldönteni, hogy pop art a hétköznapi tárgyak ábrázolásával ünnepli, vagy kritizálja-e a fogyasztói társadalmat.

Az azonban biztos, hogy az embert körülvevő tárgyak felnagyításával fordulatot hozott a művészet történetébe. A Tárgyak számlálása nevű teremben szembesülhettek leginkább azzal, mennyire hangsúlyozza a pop art a tárgyszerűséget. Mintha csak valakinek a háztartásába csöppennétek: Fehérneműs pult, Miska kancsó, konyha részlet.

popart_roland_09

popart_roland_40

A kiállítás talán legizgalmasabb része a Miki Egér- és a Fegyvermúzeumok, ahol egy-egy barlangszerű kiállítótérben nézhetitek meg a pop art legjavát.

popart_roland_26

popart_roland_28

A stilizált pisztoly alaprajzú kiállítótér vezet át egy borúsabb témájához. A vietnami háború, és úgy általában a háború mint téma nem csak a nyugati hanem a magyar pop art művészek munkáiban is visszaköszön. A kiállítás külön termet szentel az 68-as eseményeknek. A párizsi diáklázadások ugyanis szintén sok pop art művészt megihlettek. Népszerű témája volt a pop art művészeinek az űrkutatás is. Hiszen erre az időszakára tehető az, hogy a különböző országok a Holdra szállás elsőbbségéért versengtek.

popart_roland_36

A pop art nem csak a formák egyszerűsítésével és az alapszínek kiemelésével operál. E művészek hangsúlyosan használják a montázs és újságkivágás technikáját is. Remek példa erre az a terem, amit jellemzően az újság, mint téma köré rendeztek be.

popart_roland_38

Ha felkeltette az érdeklődéseteket ez az ajánló, a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállítást jauár 3-ig ti is megnézhetitek a Ludwig Múzeumban.

A Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállítás

ideje: 2015. október 9. - 2016. január 3.

helye: Ludwig múzeum

Részletek a múzeum honlapján.

Ha érdekesnek találtad a hírt, oszd meg barátaiddal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Temetkezési vállalkozó akart lenni, Demóna lett – amit nem tudhattál a 46 éves Angelina Jolie-ról

Június 4-én ünnepli születésnapját a színésznő, aki négy éves kora óta festi a haját, és egy pszichopata szerepéért kapott Oscar-díjat.

Link másolása

hirdetés

Jolie nagy utat járt be filmesként és magánemberként is az elmúlt évtizedekben: először rácsodálkoztunk földöntúli szépségére, majd Oscar-díjat kapott egy szociopata, intézetbe zárt lány szerepéért, mára pedig Demónaként a legnépszerűbb a széles közönség körében.

Anélkül, hogy bármiféle következtetést levonnánk mindebből, összegyűjtöttünk pár érdekességet Angelina Jolie-val kapcsolatban.

Bizzar gyermekálmok

John Voight színész lányát már elég korán felfedezte a média világa, hiszen már kamaszként is annyira gyönyörű volt, hogy nem lehetett nem észrevenni különleges arcvonásait. 14 évesen már modellkedett is, azonban ha a gyermek Jolie-t megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz, azt válaszolta: temetkezési vállalkozó.

Kígyószerelem

hirdetés

Fiatalabb korában annyira hüllőmániás volt, hogy több ilyen házi kedvence is volt, köztük két kígyó. Így aztán nem esett nehezére a Nagy Sándor, a hódító (2004) című filmben a kígyós jelenet forgatása.

Veszély-szenvedély

Jolie híres arról - különösen fiatal korában szivárogtak ki róla ilyen hírek -, hogy hajszolja a veszélyes helyzeteket. A Lara Croft: Tomb Raiderben (2001) például maga végezte el az összes kaszkadőrfeladatát beugró helyett, így több vágást is szerzett a csilláros jelenetben. Emellett felgyújtotta a selyempizsamáját a csilláron, miközben ugrásokat végzett a házban. Komoly égési sérülésekkel került kórházba, de másnap már forgatott is.

Késes szex, meg a többi

Jolie-ról sok botrányos mendemonda keringett az előző évezredben, azaz a húszas éveiben, de máig úgy gondolják róla sokan, hogy van egy sötét oldala. Például állítólag nem vetette meg a több résztvevős ágyjeleneteket, valamint a késsel-vérrel-tűzzel való játszadozást sem. Egy interjúban erre csak annyit mondott, hogy hát az ember fiatal, előkerül a kés, és ennyi, nincs ebben semmi pláne. Egy filmbemutatóra például úgy érkezett akkori férjével, Billy Bob Thorntonnal, hogy közölték a riporterrel, odafelé a limóban szexeltek. Ma már inkább a példás családanya imidzsre törekszik.

Drága színész

Ő volt a harmadik színésznő, aki belépett a 20 millió dolláros klubba, azaz az akkor legjobban fizetett színésznők sorába. Julia Robertst és Cameron Diazt követte ezzel - méghozzá a Mr. és Mrs. Smith című filmmel 2005-ben, ahol ma már exférjét, Brad Pittet is "megkaparintotta", ahogy a rossz nyelvek fogalmazzák.

Gyász

Imádott édesanyja, Marcheline Bertrand petefészekrákban hunyt el 2007-ben; hét és fél évet küzdött a betegséggel. Ez az esemény meghatározó Angelina életében, mert bálványozta édesanyját, aki megígértette vele, ha ő is örökölte a hibás, a betegségét okozó gént, kioperáltatja a petefészkeit. Ez később meg is történt.

Nem bízta a természetre

Valamennyi gyermekét tervezett császárral szülte, és mindegyiküket pontosan tíz hétig szoptatta csecsemőkorukban az IMDb triviája szerint. Vajon miért pont tíz hétig?

Egyáltalán nem veszélyeztetett terhes

Két hónapos terhes volt Angelina, amikor befejezte az Elcserélt életek forgatását 2008-ban. Knoxot és Vivienne-t hordta a szíve alatt. Születésük után 8 hónappal már munkába is állt: a Salt ügynököt forgatta 2010-ben. Lányával, Shilohval hat hónapos terhes volt, amikor Az ügynökség című filmet leforgatta 2006-ban.

Szöszi

A hajszíne eredetileg természetes szőke, de barnára festi. "A hajam sötétszőke. Amikor négy vagy öt éves voltam, anyukám sötétbarnára festette, és úgy döntött, úgy is hagyja. És én is megmaradtam mellette" - mondta erről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KULT

„Tőlem arzént is belém nyomhattak volna” – Vad Fruttikkal nyitott a Budapest Park

Bő másfél év után tarthattak újra koncertet több ezer fős közönség előtt. Megkérdeztük a zenekart, a hely alapítóját és a rajongókat is, milyen érzéseik vannak most és mit gondolnak a kötelező védettségi igazolványról.

Link másolása

hirdetés

Fellélegezhettek az élő zene rajongói, amikor az átoltottság elérte az 5 milliós határt, ugyanis a kormány végre engedélyezte a zenés-táncos rendezvényeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezek november óta teljesen be voltak tiltva, de előtte is legfeljebb 500 főben limitálták a közönséget.

A Budapest Parkban utoljára a 2019-es szezonzárón gyűlhetett össze ennél több ember, így bő 600 napot kellett várni, amíg újra ekkora tömeg bulizhatott.

Elmentünk a Vad Fruttik koncertjére, ahol a zenekar frontemberét, a hely alapító-vezérigazgatóját, valamint több rajongót is megkérdeztünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT

Felgyújtotta saját könyveit egy brit írónő, mert nem tetszett neki a fülszöveg

Jeanette Winterson annyira gyűlölte regényei legújabb kiadásának borítóit, hogy máglyát rakott, és felgyújtotta mindet.

Link másolása

hirdetés

Elégette saját regényeit, az erről készített fotót pedig Twitterre posztolta ki Jeanette Winterson brit írónő - írja a Guardian.

Winterson azért folyamodott ehhez a radikális döntéshez, mert nem tetszett neki a kiadó által készített borító és a fülszöveg. Szerinte "túl nyilvánvaló és unalmas" szöveget írtak hozzá, amely egyáltalán nem tükrözi könyvei szellemiségét.

Úgy véli, hogy ezáltal egyszerű feminista fikcióvá silányították életművét, és a szövegek valójában semmit sem mondanak arról, hogy miről ír igazából, ezért döntött úgy, hogy elégeti a könyveket.

"A kiadónál már dolgoznak a probléma megoldásán, de ezeket a kópiákat nem akarom megtartani. A nagy részét eladományoztam jótékony célra, de kellett egy szimbolikus égetés a lelkem felemelkedéséért. Író vagyok, de még én sem venném meg a saját könyvemet ezzel a silány fülszöveggel." - mondta el az írónő a lapnak.

hirdetés

A szimbolikus tett azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését: többen is azért támadták, hogy rendkívül pazarló dolog egy rakás könyvet elégetni csak azért, mert neki nem tetszik valami. Az egyik felhasználó szerint újra lehetett volna csomagolni, amely egyrészt izgalmas kreatív kihívás lehetett volna, másrészt jóval környezetbarátabb is. Mások azonban dicsérték Wintersont a húzásáért, egy Twitterező szerint ez egy művészi kinyilatkoztatás, amiért nem szabadna elítélni a szerzőjét.

Winterson már első regényével, az Oranges Are Not the Only Fruittal hírnevet szervett magának 1985-ben, amelyet mindössze 23 évesen írt. Azóta több mint egy tucat könyve jelent meg, II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki az irodalom terén elért érdemei miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Horrorfilmekkel robbantottak a mozik: tarolt a Hang nélkül és a Démonok között új része Amerikában

Szuper hír: újra beülnek az emberek a mozikba, ráadásul két minőségi horror-franchise csábította be őket.

Link másolása

hirdetés

Egymást követő két hétvégén is a régi időket idéző nézőszámokat produkáltak az amerikai mozik. Az iparági szakértők nagyon optimisták Amerikában, hiszen még csak az Észak-Amerikai mozik 75 százaléka nyitott ki, mégis látványosan pörög az üzlet. Úgy tűnik, az emberek bátorsága visszajött, hiszen ezt megelőzően sokáig üresen kongtak a mozitermek. A nagy nyertes a hétvégén a Démonok között-franchise 3. része volt.

A Hang nélkül 2 a múlt hétvégén 48 millió dollárt kaszált Amerikában, ami az első nagy bevételű premier volt hosszú idő után, a jó bevételei pedig ezen a héten is megmaradtak, most a második helyet szerezte meg 19,5 millió dolláros bevétellel a dobogó tetejére került Démonok között: Az ördög kényszerített című horror mögött. Így a Hang nélkül 2 már 88 millió dolláros össz-amerikai bevételnél tart és 138 milliós bevételnél világszerte.

A film a jól sikerült első rész után várható volt, hogy számíthat az érdeklődésre a nézők részéről, de azért a szakértők kisebb összegeket prognosztizáltak. Az első rész különlegessége az volt, hogy egy egész család némán retteg, nem szólalhat meg a film játékideje alatt, mert egy szörnyeteg lény a hangra megy rá - különben végük.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk