/kult/en-egy-megoszto-szemelyiseg-vagyok-nem-pedig-biodiszlet-mondja-a-viszkis/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Én egy megosztó személyiség vagyok, nem pedig biodíszlet - mondja a Viszkis

Szabadulása után öt évvel könyv jelenik meg róla, jövő héten pedig a mozikban a róla szóló film.

Link másolása

hirdetés

Tizenhárom év után, 2012 januárjában szabadult a sátoraljaújhelyi börtönből a "Viszkis rabló" néven ismertté vált Ambrus Attila, a kilencvenes évek legismertebb sorozatrablója, aki harminc pénzintézetet rámolt ki hat év alatt, miközben többször is bohócot csinált a rendőrségből.

De ki is ő valójában?

Ambrus Attila Csíkszeredán született 1967-ben. Édesanyja másfél évesen elhagyta, ezért a nagymamája nevelte őt 10 éves koráig, majd az asszony halála után egyik apai nagynénje vette pártfogásba. 1988-ban szökött át Magyarországra, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. A nyolcvanas évek végéig szülővárosában jégkorongozott, mielőtt áttelepült Budapestre, ahol egy ideig tovább sportolt: megfordult a Ferencváros hokicsapatában, illetve az Újpest kapusa is volt.

Ambrus legtöbbször elmaszkírozott arccal, "álruhában" rabolta ki a bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is járt. Az esetek legnagyobb részében taxival ment rabolni és távozott úgy, hogy a taxisofőr mit sem sejtett. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt,

a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott.

hirdetés

Posta- és bankrablásai során valamivel több mint 142 millió forintot zsákmányolt. Ambrus Attilára 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki. 2003-ban ügyvédje, Magyar György beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, mivel Ambrus nemhogy gyilkossági kísérletet nem követett el, hanem inkább megakadályozta a vérontást azzal, hogy magához vette a banki biztonsági őrök fegyverét. Végül jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték.

Az első rablást 1993 januárjában követte el, több mint félmillió forintot vitt el egy Villányi úti postáról. Ekkor még annyira izgult, hogy menekülés közben meg kellett állnia hányni - mesélte utóbb az őt kihallgató rendőröknek.

Ambrus Attila Fotókredit Trenka Attila HOT magazin

Ambrus Attila Fotó: Trenka Attila/HOT magazin

A "Viszkis rabló" mindig tartott alapos terepszemlét, kiszámolta, hogy a bankfiókokhoz mennyi idő alatt érnek oda a riasztott rendőrök, és az akciók előtt mindig elváltoztatta a külsejét. A megszerzett pénzt saját bevallása szerint kaszinókra, nőkre, autókra és egzotikus utazásokra költötte. Járt többek között Tunéziában, Thaiföldön, Dominikán, a Seychelle-szigeteken ás a Holland Antillákon is.

"Volt egy olyan megállapodásom az akkori bűntársammal, hogy ha valaki megsérül kettőnk közül, és nem tud elmenekülni, akkor a másik fejbe lövi. Az volt a cél, hogy valaki oldja meg a helyzetet, hogy az egyikünknek sikerüljön. Volt egy ilyen megállapodásunk, és én betartottam volna. Hogyha szétlövik a lábamat, és nem tudok elmenekülni, akkor gondolkodás nélkül azt mondtam volna a bűntársamnak, hogy „figyelj, barátom, eljött az a pillanat, hogy vége, oldd meg a helyzetet!" – mesélt Ambrus 2015-ben a Propaganda című műsorban.

A rendőrök évekig a sötétben tapogatóztak, Ambrus pedig egyre vakmerőbb rablásokat követett el. A sorrendben 27. rablása azonban balul sült el: egy szemtanú ugyanis nem a kissé tunyán reagáló 107-es segélyhívót, hanem közvetlenül rendőr ismerősét hívta mobilon, hogy tanúja volt egy pénzintézeti rablásnak, így a rendőrök a becsült időnél korábban a helyszínre értek. A Viszkist órákkal később az ártándi határátkelőnél vették őrizetbe.

Ő volt az első, akinek sikerült megszöknie a Gyorskocsi utcai fogdából.

Ezután még három alkalommal rabolt - 1999. október 28-án, egy Nagy Lajos király úti lakásban fogták el őt végleg.

A börtönben leérettségizett, angolul tanult, jelenleg pedig kerámiakészítéssel foglalkozik.

Vásárokon árulja kerémiatárgyait. "Akinél tudom, hogy csak mutogatni akarja a viszkis kerámiáját, azt lebeszélem arról, hogy vegyen bármit is" - mondta a HOT Magazinnak Ambrus.

November 23-án kerül a mozikba az Ambrus Attila életét bemutató A Viszkis, amelyet a tehetségét Hollywoodban is bizonyító Antal Nimród rendezett. 17-én pénteken, délután öt órakor pedig lesz egy könyvbemutató is az Örkény István könyvesboltban, ahol a szerzők, Gyuricza Péter és Kardos Ernő dedikálnak, és beszélgetnek is az egykori bankrablóval.

"Nyilván sokan hörögnek majd, hogy egy bűnözőről készítenek életrajzi filmet, de az a helyzet, hogy sem egy legendás építészről, sem egy aktatologató életéről nem lehet izgalmas filmet csinálni, legalábbis olyat nem, amit százezrek megnéznek. Én egy megosztó személyiség vagyok, nem pedig biodíszlet, ahogy az emberek többsége, akiknek kiskorukban megmondták, mit gondoljanak, mit tegyenek, hova álljanak" - mondta a film kapcsán magáról Ambrus Attila.

via Wikipédia, Origo, Blikk, TV2, HOT! Magazin

Nyitókép: Trenka Attila/HOT magazin


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk