hirdetés

KULT

Elindult a FILMIO, a magyar Netflix

A FILMIO megálmodóinak célja minél több magyar filmalkotás elérhetővé tétele és a magyar filmipar forradalmasítása.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. november 19.

hirdetés

Filmtörténet bejelentést ígért Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azon az online sajtótájékoztatón, amelyen rajta kívül Dobó Kata színész-rendezővel, Divinyi Réka forgatókönyvíróval és Lajos Tamás operatőrrel beszélgetett Gyárfás Dorka a magyar filmről.

A nagy bejelentés a FILMIO elindítása, amely egyfajta „magyar Netflixként” szeretne működni,

bár Káel Csaba azért gyorsan örinokiusan megjegyezte, hogy ez azért meglehetősen nagyzolós összehasonlítás.

A FILMIO havi előfizetéses rendszerben elérhető új, online streamelő szolgáltatás, amely első körben minél több magyar filmalkotás elérhetővé tételét tűzte ki céljául. Ez jelenleg több mint 220 filmet jelent, amelyből 160 játékfilm.

A kínálatban szerepelnek a közelmúlt olyan sikerfilmjei, minta a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia. A digitális felújításnak, restaurálásnak köszönhetően pedig 120 olyan régi kedvenc is tökéletes kép- és hangminőséggel nézhető meg a felületen, mint a Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér.

hirdetés

A filmrajongók olyan ritkaságokat is felfedezhetnek a kínálatban, mint az egyik első fennmaradt magyar mozifilm:

Casablanca világhírű, Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc,

az egyetlen mozgókép, amelyben Jászai Mari látható. De a FILMIO kínálatát színesítik animációk, dokumentumfilmek és tévéfilmek is.

Káel Csaba azt is elmondta, nem szándékosan időzítették a FILMIO indítását az újabb korlátozások idejére, hiszen a munkák már körülbelül egy éve megkezdődtek, amikor még híre sem volt a pandémiának.

A sajtótájékoztató színfoltjaként kis bejátszásokban különböző ismert személyek vallottak saját kedvenc magyar filmjeikről.

Rujder Vivien, a Katona József Színház színésznője a Ház a sziklák alatt című filmet emelte ki.

Ónodi Eszter bevallotta, ő csak nem rég fedezte fel a 80-as évek filmtermését, így ezeket a filmeket nézné meg először a FILMIO kínálatából. Kiemelte Páger Antal, aki szerinte döbbenetesen modern alakítást nyújtott mindenben, ma is megállná a helyét bármelyik filmben.

Tomán Szabina üzletasszony szívesen újranézi gyermekeivel a Szaffit.

Kovács András Péter a humor vonalat képviselve a vígjátékokról beszélt, mint a Csapd le csacsi vagy a Turné, és elmondta, alig várja, hogy újra végig izgulhassa a Pogány Madonna Ladás autósüldözését.

Végezetül Győrffy Pál is megszólalt, aki A tanút emelte ki.

A filmek mellett extra tartalmak is elérhetőek, például standfotók és werkfilmek, és minden alkotás a saját, korabeli plakátjával szerepel a kínálatban, így plakáttörténeti szempontból is érdemes lehet böngészni az oldalon.

A későbbi fejlesztési tervek kapcsán elhangzott az is, tárgyalnak arról, hogy az SZFE-s vizsgafilmek átkerüljenek a Filmarchívum gondozásába, így ezek sem merülnének örök feledésbe.

Káel Csaba arra is utalt, hogy a FILMIO a jövőben – a Netflixhez hasonlóan –, saját tartalmakat is fejlesztene, erről azonban nem tudtunk meg részleteket, és sajnos az ezzel kapcsolatos kérdésemet sem olvasták fel.

A kormánybiztos szerint a távlati tervek között szerepel saját mozik, egy filmmúzeum és egy budapesti filmfesztivál létrehozása is.

A Nemzeti Filmintézet online filmtárára az idei év végéig kedvezményesen lehet előfizetni. December 31-ig 890 forintot kell kifizetni a havidíjas szolgáltatásért. Januártól pedig havi 1190 forintért nézhetnek hazai filmeket korlátlanul a nézők a FILMIO-n, melynek bevételéből a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretét növeli.A szolgáltatásra itt lehet regisztrálni.

Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy összeállítsam a szubjektív listámat a kedvenc magyar filmekből. Nem fontossági sorrend, és lehet, holnap kicsit más lenne, tehát ne vegyétek véresen komolyan:

Az én lányom nem olyan

Felmegyek a miniszterhez

Gyula vitéz télen-nyáron

Mici néni két élete

Ripacsok

Macskafogó

Pogány Madonna

Kontroll

Liza, a rókatündér

Akik maradtak

Nektek mik a kedvenc magyar filmjeitek? Ha gondoljátok, írjátok meg kommentben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk