KULT
A Rovatból
hirdetés

Diridáré és mikrofonhajigálás, helyenként zenével megszakítva - ilyen volt az X-Faktor második válogatója

Volt nótaéneklés, Best of BP TV, és még Radics Gigi is dalra fakadt. De azért akadtak olyan hangok, akik reményt adnak rá, hogy ki lehet majd bírni a műsort a döntőig.

Link másolása

Megmondom őszintén, a selejtezőket soha sem szerettem, nem is nagyon néztem, mert tökéletesen együtt tudok érezni szegény levitézlett próbálkozókkal. Emlékszem, hogy égett az arcom, amikor a Humorfesztivál középdöntőjében lehúzták az egyik írásomat, pedig én csak szerző voltam, tehát nem kellett a színpadon állva végighallgatnom, és a közeli hozzátartozókon kívül senki nem tudta, hogy rólam beszélnek. Persze, lehet mondani, hogy „mé’ ment oda”, és „mé’ nincs ennyi önismerete”, de az igazság az, hogy a hozzá nem értő, ám minket szerető, elfogult ismerősök borzasztó könnyen elhitetik velünk, sokszor minden alap nélkül, hogy értünk valamihez. Szóval nekem azért kicsit fáj értük a szívem, amikor látom, hogy felmennek a színpadra azzal a szent meggyőződéssel, hogy ők született zsenik, és fél perc alatt összetörik a világuk.

Azt tudni kell, hogy én utoljára 2013-ban néztem X Faktort, Danics Dóri miatt. Kíváncsi voltam, hogy mi változott a mentorok személyén kívül. Örömteli újítás a korábbi évadokhoz képest, hogy a hamisan éneklőket hazaküldik. Nem volt ez mindig ilyen egyértelmű. Az elsőként adásba kerülő Ötvös Karolina Erika Alan Walkertől énekelte a Faded című dalt, amiért mondjuk én már önmagában is hazaküldtem volna. Erika 8 éves kora óta énekel otthon, állítólag apukája fedezte fel, rengeteg fellépése is volt, de komolyabban csak 4 hónapja foglalkozik a dologgal. Nem is hitte el, amikor Radics Gigi leállította a produkciót és a mentorok nagy egyetértésben biztosították róla, hogy nem tud énekelni. Bizonyítani próbált, és a capella folytatta az éneklést.

A humorszakmában ha valakin nem nevetnek, akkor az általában azt jelenti, hogy nem vicces. Nem vagyok zenész, de szerintem ha a közönség befogja a fülét, az körülbelül ugyanennek felel meg. Mert hogy most konkrétan ez történt. Radics Gigi adta meg a kegyelemdöfést, megmutatta, hogy kellene énekelni a dalt.

Ez is jól kezdődik.

Két anyukájánál világhírű leányzó után következett a fodrász hölgy, aki most már inkább énekes szeretne lenni. Nem lesz. Egyébként az is furcsa, hogy a legrosszabb hangok általában a legnehezebb dalokkal érkeznek, Zelendi Izabella például Mariah Careytől a Without yout választotta. Az ember óhatatlanul elgondolkozik, hogy ki, mikor és miért mondta neki azt, hogy el tudja énekelni. De ahogy Bye Alex már-már Puzséri éleslátással és gonoszsággal fogalmazott:

Olyan messze áll az énekléstől, hogy még egy láncfűrész is közelebb áll hozzá.

Ahogy az RTL fokozta a ciki faktort érezni lehetett, hogy most már érkeznie kell egy jó hangnak is. Már csak azért is, mert az RTL olyan csatorna, ahol törődnek a kisebbségekkel. Nem csalatkoztunk, 15 percet kellett várni, de végre megjött Arany Timi Érdről. Nagyon jól lenyomta Bruno Marstól a That’s What I Like-ot. Nagyon meg is dicsérték, pedig Bye Alex az elején még le akarta inteni a produkciót. De ahogy Gáspár Laci fogalmazott:

„Elkezdtél énekelni, izgultál, de aztán rájöttél, hogy nagyon szeretsz énekelni, ez átjött, és attól minden helyreállt.”

Persze az, hogy végre egy kis éneklést is hallhattunk a műsorban, szinte garantálta, hogy jön a reklám szünet. És tényleg.

A második rész az internet sztárjairól szólt. Elsőként mindjárt itt volt nekünk Futyi, aki még a Balázs Showban mutatkozott be wannabe gyermek rapperként. Azóta soka fejlődött és öregedett, immár felnőtt wannabe rapper lett belőle. Egyébként néhány éve a Got Talentben is láthattuk a törpenövésű előadót, ahol VV Cristofellel (nem vagyok hajlandó utánanézni, ki az) Tesztoszteron boys néven esett ki. Legyen elég annyi, hogy az akkori bravúrt most egyedül is meg tudta ismételni.

Ezután következett a BP tévé különkiadása. A méltatlanul híres Diridáré műsort mindenki ismeri, aki legalább napi 1 órát eltölt a Facebookon.

Aki mégsem ismerné, egyrészt örüljön, másrészt legyen elég annyit mondanom, hogy Uhrin Benedek forog a sírjában, pedig az nagy szó.

Az RTL-nek sikerült egy kisebb Diridáré belháborút elénk varázsolni, mert amíg a zokni-szandál John Coltrane-je, a magát sztárként aposztrofáló KO Laci belibbent a színpadra felesége és szaxofonja oldalán, műsorvezető társa, Violetta – aki erre a napra a Violetta Virág művésznevet választotta magának, nyilván hosszas gondolkozás után – a stúdióban előadta, hogy KO Laciból ő csinált sztárt, de a menyasszonya kirángatta mellőle és elhozta az X Faktorba.

Nehéz eldönteni, hogy Violetta – aki közölte, hogy mentor szeretne lenni – a legnagyobb troll a világon, vagy tényleg elhiszi, amit mond és csinál. Minden esetre miután KO Laci, ahogy várni lehetett, távozott, Violetta előadta (az elénekelje durva torzítás lenne) a Rock and roller című, ennél azért jobb sorsra érdemes örökzöldet. Bye Alex neki is szegezte a mindenkit foglalkoztató kérdést:

„Tessék mondani, ezt komolyan tetszik gondolni, vagy csak egy jó poén volt?”

Mire jött a kikezdhetetlen válasz:

„Ez egy jó poén volt, és komolyan is gondolom.”

Gyorsan túllendültünk egy Luppo nevű rapperen, akinek a szereplésével kapcsolatban az egyetlen érdekesség, hogy Gáspár Laci igennel szavazott. Majd megérkezett az est sztárvendége, Szinti Boy, akit szintén Balázs szabadított ránk. Persze ez a sok szegény ember Bikicsunája csak bevezetőül szolgált Nem az a lány Fannyhoz, aki azért jött el saját bevallása szerint az X-Faktorba, hogy megmutassa, van egy komolyabb oldala is, mint az „idétlen Petőfi Sándor”. Ezért elénekelte az idétlen Petőfi Sándort. Igen, ezen a mentorok is csodálkoztak, viszont Fanny tényleg elég jól énekel, és jó karakter is, így nem volt kérdés, hogy tovább megy.

Személyes kedvencem Docsa Dóra volt, nem véletlenül csempésztem a cikk legelejére a videóját. A debreceni drámatagozatos gimnazista, aki Zaztól a Comme ci comme çát választotta. Mind a dal, mind az előadás üdítően hatott. Dóra elmondta, azért választotta ezt a dalt, mert az elfogadásról szól, amivel neki is meggyűlik olykor a baja a magassága miatt. Ez jó alkalmat adott Gáspár Lacinak és Alexnek, hogy viccelődjenek egy jót Puskás Peti alacsonyságán, de szerencsére a kínos poénkodásnak hamar vége lett, és következett egy reménykeltő produkció.

Takát, a Szegeden baleseti sebészként dolgozó japán fiút, a nyíregyházai Ádám Szofit illetve a komorói Tassi Dominikát egyetlen összevágott, rövidített blokkban letudták, pedig jól énekeltek, és tovább is jutottak. Taka ráadásul a Somebody to Love-ot énekelte, amit eddig Magyarországon egyedül Varga Ferinek sikerült jól elénekelnie.

Szerencsére a neten meg lehet nézni a teljes produkciókat:

A 23 éves Binder Ádám az Imagine Dragons Whatever it takesjét énekelte meggyőzően, és a Hello Zep nevű gödöllői fiúzenekar is meggyőzte a mentorokat. De túl sok időt nem kaptak, hiszen az ilyen műsorokat nem a tehetség adja el.

Az utolsó részre maradt az előre beharangozott nagy dráma. Ahogy mi is megírtuk már, az egyik versenyző annyira nem tudta elviselni a zsűri bírálatát, hogy a mikrofonját majdnem hozzávágta Gigihez.

Nem tudom, ismeritek-e a viccet, amiben egy álláshirdetésre jelentkező fiatalember előadja, hogy több nyelven beszél, négy diplomája van. szuper munkahelyei voltak korábban, majd a végén kiböki, hogy van egyetlen, apró hibája: kicsit hazudós. Nos, az RTL klubnak sikerült ezt a viccet átültetnie X Faktorra.

Jött Mirjam, aki saját bevallása szerint modell, Amerikában 10 éve kiadták a CD-jét, amit azóta folyamatosan újra és újra kiadnak és viszik mint a cukrot (akinek sikerül ennek bármilyen nyomát találnia a neten, annak azonnal odaadom a gugli Paganinije titulust), és több mint 40 zenekarral játszott már. Majd persze bukott egy hatalmasat, besértődött, és kisebb ámokfutásba kezdett, először Bye Alexet sértegette – Feró távozása óta nem kellett ennyit sípolni a műsorban –, majd hozzávágta a mikrofont Radics Gigihez. Az egész jelent amúgy pont annyira tűnt spontánnak és életszerűnek, mint a Rajk per, de biztos nem értek hozzá és gonosz is vagyok.

Pop Csabi műfajt akart teremteni: magyarul leszinkronizálni (?) az AC/DC Thunderstruck című számát. Hogy mi ebben az újdonság, nem tudom, ha bárki beírja a Youtube keresőjébe, hogy Thunderstruck magyarul, megtalálja 2011-ből a produkciót, bár korából adódóan azt valószínűleg nem Csaba követte el. Szegény fiú sírva távozott, és csapács csapás hátán: Kiss Ramóna véletlenül elszakította Pop Csabi kabala nyakláncát is.

Végül jött a pont az i-re: Szekér Gergő, aki ha minden igaz, színész, és meg is ijedtem, mert rettentő erőltetetten, színpadian viselkedett. De kellemes meglepetést okozott, mert ehhez képest sikerült a Kodaline All I Wantjából egy hallgatható dalt varázsolni, mindenféle allűrtől mentesen, szépen, profin, ízlésesen énekelt. Nem lehetett kérdés, hogy tovább jut. Radics Gigi egyenesen együtt szeretne dolgozni Gergővel, Bye Alex pedig úgy vélte, ha Gergő kategóriáját kapja, akkor megnyeri vele a versenyt.

Összességében tehát azt kaptuk, amit várni lehetett, sok őrültet, néhány énekest, és egy mérsékelten poénos zsűrit. Meg kell jegyeznem, én most láttam először Kiss Ramónát műsorvezetői szerepkörben. Bár ebben a szakaszban nincs olyan rettentő sok dolga, de azt profin, probléma nélkül hozta.

Az adás végére tudatosult bennem valami nagyon vicces apróság: az X-Faktor zsűrijében 3 ex Megasztáros ül, Bye Alexet pedig A dalnak köszönhetjük. Hét évad alatt tényleg nem tudott az X-Faktor kinevelni legalább egy olyan énekest, aki alkalmas lenne mentornak?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: