KULT
A Rovatból
hirdetés

Depeche Mode Klub, PeCsa: ennek is örökre vége

Európa egyik legnagyobb rajongói klubja alakult 1987-ben. A PeCsa bezárásáig ott működött, megszakítások nélkül 28 éven át.

Link másolása

2015 októberében 30 év működés után bezárták a Petőfi Csarnokot, mert a Városligetbe tervezett múzeumi negyed útjában volt. Nem csak a PeCsának lett vége, hanem az oda szervezett Depeche Mode klubesteknek is. Csak hogy értsétek, miről van szó:

ez volt Európa, ha nem a világ egyik legrégebbi, folyamatosan ugyanazon a helyen működő Depeche Mode rajongói klubja,

vegyes életkorú, sok szempontból heterogén közönséggel.

A Magyar Televízió rövid tudósítása egy 2003-as buliról:

Nem egyszerűen egy klub, ahol a zenekar számait játszották. Több sikeres magyar együttes, illetve zenész is ezeken az esteken kezdte, itt léptek fel először. A teljesség igénye nélkül, innen indult például a Populär, amelynek két alapító tagja, Milkovics Mátyás és Moldvai Márk a Neo nevű formációval folytatta. (Az egyik legemlékezetesebb Neo koncert a Pecsában a 2000-es évek elején volt, amikor csatlakozott hozzájuk Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere.)

A Bonanza Banzai (ahol Kovács Ákos kezdte) is innen nőtt országosan ismert zenekarrá. A Dr. Beat is itt szerzett először rajongókat - a klub látogatói közül jó néhányan máig fejből tudják legnépszerűbb daluk, a Valami bizarr dolog szövegét. Itt léphetett először nagyobb közönség elé a Kozmix, az FLM, a Unique, A The Hungarian Depeche Mode Fan Club egyfajta bölcsőként, zenei műhelyként is működött.

VIDEÓ: Populär - Munkások (Pecsa, 1996.09.21)

A Depeche Mode 1980-ban alakult Angliában. Azonnal felismerhető zenéjük, de egyáltalán nem könnyű definiálni a stílusukat. Mondjuk: újhullámosként induló, szintipopos, gótikus, rockos és ipari elemekkel dúsított dark elektro diszkó.

Alapítója Vince Clark, Andrew Fletcher, Martin L. Gore és David Gahan volt. Clarke hamarosan távozott és az Erasure-rel kezdte újra, a helyére Alan Wilder került.

Bár már a Some Great Reward-dal is sikereket értek el, és a nyolcvanas évek közepén Magyarországon is játszották róla a People Are People és a Master and Servant című számot, igazán az ötödik (Black Celebration, 1986) és hatodik (Music For The Masses, 1987) stúdióalbumukkal váltak világhírűvé.

Itthon hamar masszív rajongótáboruk alakult ki, rengetegen kezdtek úgy öltözni és olyan frizurát hordani, mint a két nagy kedvenc: Martin és David.

1995-ben Alan Wilder otthagyta a zenekart, azóta Andy, Dave és Martin a Depeche Mode.

dm1

dm3

Persze most majd más helyet talál a magyar rajongói klub, ami talán műszakilag jobb lesz, vagy nagyobb, esetleg szebb. De az már nem lesz ugyanaz, mint ami 28 éven át volt. Az egyik klubtag fogalmazta meg a legjobban, milyenek voltak a bulik, milyen volt a hangulat:

"A Never Let Me Down Again-nél, amikor megy a kivetítőn a koncert, mindenki együtt lengeti a karját, és ahogy körülnézel, tudod, hogy mindenki ugyanazt érzi, egy vagy a tömeggel, tartozol valahova. Nagyon fog hiányozni a THDMFC, sosem lesz már több ilyen hely."

VIDEÓ: Egy koncertfelvétel, amelyen a negyedik perctől mindenki együtt lengeti a karját:

A városi legendák szerint a zenekar Magyarországon először Szegeden, a Tisza-parti Ifjúsági házban játszott 1984 körül, pár száz embernek, és csak ezt követte az 1985-ös budapesti koncert a Volán-pályán (utóbbit az együttes legelső szocialista országbeli koncertjeként tartják számon.)

"A zenekarból Martin Gore-t Happy Birthday-jel köszöntötte a közönség 24. születésnapja alkalmából. Az együttes a Duna Intercontinental hotelben szállt meg, és még nem alakult ki körülöttük az a hisztéria, amely a későbbi magyarországi tartózkodásaikat jellemezte" írja a Wikipédián a zenekarról szóló magyar szócikk szerzője.

A hazai rajongó klub - The Hungarian Depeche Mode Fan Club (HDMFC) - 1987 szeptemberében alakult. Havonta tartották az összejöveteleiket a Petőfi Csarnokban. Egy-egy kiemelt rendezvényen, például a hagyományos, december 30-i szilveszteri bulikon 1500-1700-an is voltak.

Suzy Q blogger évtizedekig járt ide

Először azért szerettünk lejárni, mert mint minden kamasznak, kellett a közösségi érzés, a valahova tartozás érzése. Ez nekünk a műjég volt és a Depeche Mode Klub.

A PeCsa előtti téren gyülekeztünk, szigorúan mindig ugyanazokon a padokon. Bent is mindig ugyanoda ültünk le, aki egyedül jött, az biztosan megtalált minket.

Akkoriban meg nem volt internet (illetve este tíz után, betárcsázós, nahát, nagy segítség lehetett, tényleg), úgyhogy a dalszövegeket hallás után leírtuk, és aki jó angolos volt, lefordította nekünk. Ettől még jobban magunkénak éreztük a zenekart, és egymást túlóbégatva énekeltük, a legendás Richard Touch Me-t és társait.

Együtt nőttünk fel a Depeche Mode klubbal, de ahogy leérettségiztünk, szétszéledt a banda, és mar csak kevesen maradtunk. Viszont az év végi 30-i bulira mindig mindenki eljött, de az utóbbi időkben már volt, aki csak nosztalgiából.

A magyar rajongói klub tematikus, speciális esteket is szervezett: 1990-ben maratoni rajongói találkozót, 1995-ben és 2001-ben európai Depeche Mode rajongói találkozót tartottak; 1996 decemberében itt volt a Barrel of a Gun klipjének világpremierje és 2007-ben Andy Fletcher, a zenekar egyik tagja itt mutatta be DJ setjét.

VIDEÓ: 1990-es riportfilm a 36 órás Depeche Mode Klub maratonról

"Imádtam, hogy Pesten ez volt az egyetlen hely, ahol nem néznek ki azért ahogy kinézel, ahogy táncolsz, amilyen társaságban vagy.

Soha nem volt verekedés a kilencvenes évek óta, ez gondolom a Pecsa biztiőreinek köszönhető.

Sokan jöttek egyedül, de mindig találtak társaságot, ha akartak, hiszen itt mindenki ugyanazt a zenét szereti, és a Deoeche Mode-ot nem csak simán szeretjük, ez egy életforma. Imádtam, hogy otthon éreztem magam, ugyanazok az ismeretlen ismerős arcok tűntek fel mindig, rengeteg emberrel megismerkedtünk az évek során, barátságok, szerelmek, házasságok bölcsője volt a Pecsa.

És a közönség együtt nőtt fel, nem jártak le idegesítő tizenévesek, hiszen mi voltunk az idegesítő tizenévesek a kilencvenes években..."

VIDEÓ: A Depeche Mode 36 órás maratonról szóló riportfilm harmadik része:

Miért lett ennyire népszerű itthon a Depeche Mode? Valahogy sokaknak sikerült rácsúszniuk arra a zenei és vizuális világra, illetve arra az életformára, amit a DM jelent. Martin L. Gore egy interjúban elmondta, hogy sikerült feketébe öltöztetniük az embereket. A zene és a fekete ruha erős kapocsnak bizonyult.

Sőt, a nyolcvanas években, amikor The Cure-rajongó, szintén feketébe öltözött gruftik, valamint az ipari zenék és a góth zenekarok rajongói megjelentek Magyarországon is, ezek a szubkultúrák egymást erősítették. A Depeche Mode Klubban egy kisteremben például indusztriál ment, Szegeden pedig a dark new wave & gothic bulikra vegyes, Cure-, DM-, Mission, Joy Division-, Fields of Nephilim- stb. rajongókból álló közönség járt.

"A zene miatt jártam oda. (És ezzel csábítottam le másokat is - már, akiknél volt rá hajlandóság.)

A hagyományos discokban játszott számok nagyon ritkán találkoztak akár a hangulatommal, akár az ízlésemmel. Itt ez adott volt: még akkor is jól éreztem magam, ha egyedül voltam, és egész este nem beszéltem senkivel. Elég volt, hogy nézem a táncoló lányokat, miközben a kedvenc zenekarom szól, jó hangosan. Társasággal pedig azért volt jó, mert mindenki tudta, hova megy, miről szól a dolog (ki szól), mi várható. Legalább a zenekar egyfajta közös nevező volt.

Ezért pár havonta és néhány évig jártam oda. Aztán meg már nem. Dalról-dalra el tudtuk mondani a műsort, akit lehetett, átvertek a pultosok, és ami a legrosszabb volt - és bennem tök sokszor félelmet keltett - az a sok náci volt, akikről sosem fogom megérteni, mit kerestek a DM klubban."

VIDEÓ: Az utolsó DM buli a PeCsában:

Nyitó fotó: képernyőkép a fenti videóból. A szerző rajongó, tíz éven át látogatta rendszeresen a klubot.

Ha a szekrényedben te sem tudsz kiigazodni a sok fekete gönc között, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: