/kult/csoda-budapesten-avagy-igazabol-karacsony-az-uj-magyar-romantikus-komedia-forgatasan-jartunk/?pg=2
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Csoda Budapesten, avagy igazából Karácsony – az új magyar romantikus komédia forgatásán jártunk


Link másolása

hirdetés

-A sztori szerint Te folyamatosan szolgálatban vagy. Szolgálatban sok mindent nem lehet csinálni. Szerelembe esni lehet?

-Megesik... ha eddig nem is, akkor most már mindenképpen lehet….

-Éppen egy tanító nénibe…

Zsigmond Emőke: 22 másodikos általános iskolás gyerek osztályfőnöke vagyok. Ezen a karácsonyi vásáron minden évben iskolánk mindenkori másodikosai lépnek fel a betlehemes pásztorjátékkal. Nekem ez az első alkalom, miként a gyerekeknek is, és itt jön be a segítség, a tűzoltó. Ő kicsit kelletlen az elején, motiválni kell, és a gyerekek egyre inkább motiválják. Meg talán én is.

-Hogyan élik meg a gyerekek a forgatást? Könnyű bánni velük?

-Hááát… vannak segítőim, nélkülük talán nem is menne. De egyre jobban ismerem őket és ők is egyre jobban ismerik egymást. Kiderül, hogy kik azok, akik már „klikkekben” vannak, és kik azok, akik még keresik a helyüket, csapódnak ide-oda…figyelni kell rájuk, észrevenni, hogy mikor fáradnak.

-Ez számukra egy többszörös játék…

-Nekik igen, de amíg én megtanultam valamennyiük nevét, szerepnevét és a betlehemes játékon belül a karaktert, és ehhez jön még egy bonyodalom, amit ez a „jóember” okoz….

Ötvös András: Ahogy haladunk előre, egyre többet tudunk, és egyre kevesebbet mondhatunk…

-Oké, nem lövünk le poént. Te milyennek látod a figurádat?

-Olyan embernek látom, aki életében először szembesül a kiszolgáltatottsággal, amit saját testén érez. Annak ellenére, hogy ez egy karácsonyi vígjáték, számomra ettől van tőkesúlya és nem lesz limonádé. „Kekszbe” csomagoljuk, ahogy Hofi mondta, de azért sok mindenről szól, szerelemről, karácsonyról, de a sebezhetőségről is. Amikor ezt olyan ember éli meg, aki civil szerepe szerint többnyire „Supermanként” éli az életét, nehezebben dolgozza fel saját sebzettségét. Általában segítőként érnek mások tragédiájához, de tulajdonképpen ugyanaz a „nyolc borzalom” történik meg mindannyiunkkal és fontos pont az életünkben, amikor a sajátunkkal szembesülünk.

-De vannak olyan „véletlenek”, amik éppen akkor jönnek be, amikor ezeket a nyomorult érzéseket ellensúlyozni kell. Véletlenek pedig nincsenek.

-Igen, én is így gondolom. Meg a véletleneket is.

Tiszeker Dániel: A filmforgatás is így zajlik: nincsenek véletlenek, csak életlenek! (Nem igaz, mert azok sincsenek!). Viccen kívül, nagyon sokszor feladták nekünk a leckét a vírussal, a mínusz 10 fokkal, a gyerekszereplőkkel. Több gyermekszereposztásban is gondolkodtunk már,  de ezek a srácok nőnek, mint a gomba…Az ötlet 10 éve született, négy éve fejlesztjük és december óta forgatunk. De valóban minden okkal történt, mert a mostani csapat a legjobb.

Tiszeker Dániel

-Amikor megkaptam a meghívást a forgatásra, nagyon megörültem, hogy végre, valami „élő esemény”, és most itt beszélgetünk egy asztal körül… valóságos szabad lélegzetvétel nekem. Nektek is?

Zsigmond Emőke: Nagyon furcsa kontraszt, hogy van olyan napom, amikor otthon ülök egyedül, aztán, ha kilépek, egyből a maszk, amit már kezdek elfelejteni, minél többet forgatok…ide reggel bejövünk, megcsináljuk a PCR-tesztet, és onnantól kezdve a munkánkra figyelünk, és nem a külső körülményekre.

Tiszeker Dániel: Nagyon féltünk, hogy minden a vírusról, meg az ellene való védekezésről fog szólni, de ezek a dolgok olyan rutinná váltak, hogy már észre sem vesszük, sokkal nagyobb probléma az időjárás. Két napunkat el is mosta az eső…

-A romantikus komédia ma talán a legnépszerűbb műfaj az egész világon. Az embereknek szükségük van valami feloldásra, megnyugvásra. Van igény a jókedvre, a szeretetre, a boldogságra.

-Én szeretném, ha Magyarországon is megteremthetnénk a karácsonyi film al-műfaját, ahogyan a cseheknél, a lengyeleknél, vagy az olaszoknál létezik – ők például „cinepanettonénak” nevezik – mert ezek összetettebbek, mint az egyszerű romantikus komédiák, a maguk árnyalataival, kontrasztjaival, mélységeivel.

Ötvös András: Amikor tavaly nyáron a karantén után végre játszhattunk, még a kényszerű félházakon is lehetett érezni a hihetetlen éhséget az élő előadások iránt, és hogy olyasmiről meséljünk, amitől nem a járványra gondolunk. Ez az igény csak erősödni fog…

A Nagykarácsony premierjét decemberre, Ádvent környékére tervezik az alkotók és a producerek. Remélhetőleg minél szélesebb körben…


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk