KULT
A Rovatból
hirdetés

Bejáratott nevek uralták A Dalt

Keresztes Ildikó és Palcsó Tamás mellett két ex-X-faktoros, egy ex-Voice-os és Rácz Gergő jutott tovább A Dal első elődöntőjéből. A köztévé az Eurovízó nemzeti előválogatójából fabrikált látványos élő show-t, így próbál versenyezni a kereskedelmi adókkal. Szubjektív értékelőnk az első elődöntőről.

Link másolása

Keresztes Ildikó és Palcsó Tamás mellett két ex-X-faktoros, egy ex-Voice-os és Rácz Gergő jutott tovább A Dal első elődöntőjéből. A köztévé az Eurovízó nemzeti előválogatójából fabrikált látványos élő show-t, így próbál versenyezni a kereskedelmi adókkal. Szubjektív értékelőnk az első elődöntőről.

Baricz Gergő, az egyik továbbjutó

A Dal igazán profi színpadtechnikát vonultatott fel, minden fellépő mögött a dalához szabott, gyakran (szó szerint és átvitt értelemben is) káprázatos háttereket láthattunk. A két műsorvezető, Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor közül utóbbi kiemlkedett kitűnő humorával, valóban poénos, (sokszor a fellépők nevei vagy a számok címei által ihletett szó)vicceivel. A fő motívum a kellékekben, a kulisszákban és a műsorvezetők ruhájában is visszatérő lila volt, ami A Dal emblematikus színe.

Az öttagú zsűriben helyet kapott Rúzsa Magdi, akit talán senkinek sem kell bemutatni. Mellette Rakonczai Viktor zenész-zeneszerző producer, valamint Walkó Csaba, aki a tavalyi Eurovíziós döntőben a Compact Disco tagjaként képviselte Magyarországot – mérsékelt sikerrel. Rákay Philip bizonyára a Z+ és a VIVA+ zenetévékben műsorvezetőként évei alapján került be a zsűribe – amellett, hogy most ő az M1 és az M2 intendánsa. Csiszár Jenőt pedig bizonyára rádiós műsorvezetői múltja predesztinálta a zsűrizésre.

A műsort sokkal gördülékenyebbé teszi, hogy a kertévékkel ellentétben nem szakítják meg örökösen hosszú reklámblokkok. Mivel azonban a közönség csak azután szavazhat, ha a zsűri már kiválasztotta a tíz indulóból azt a három dalt, amit ő juttat tovább, így a műsor mégiscsak (túl) hosszúra nyúlik. Érdekesek még a fellépések előtti bejátszások is. Ezekben az előadók beszélnek a dalról, amit mindjárt élőben fognak előadni. Ám ezek a bevezetők sokkal inkább egy rövidített filozófiai kisesszére vagy minimum egy választási nagygyűlésre írt szónoklatra emlékeztetnek, mintsem egy könnyed, slágergyanús dal felvezetésére egy fiatal(os) előadótól vagy együttestől.

És most lássuk részletesen, mi történt az első elődöntőn:

A legelső fellépő Fehér Zoli volt, a 2012-es X-Faktor felfedezettje. A Nincs baj! Tűz van! című, rockelemekkel ötvözött nóta szövegét Zoli faktoros „mentorapja”, Geszti Péter írta. Csiszár Jenő külön megdicsérte, mint első fellépőt, akiknek ugye sosincs könnyű dolguk.

Másodikként egy igazán elbűvölő jazz banda, a Mrs. Columbo következett, Galambos Dorinával az élen. Egy igazi csajos-ragadós dal volt a produkciójuk, remekül hangszerelve. Rákay szerint még sosem énekelt senki ennyire szexin a kürtőskalácsról. Olyan, mint a lassú méreg, kicsi spéttel üt be, - ez volt Csiszár véleménye. Egy jó dalhoz elengedhetetlen, hogy az énekes igazi egyéniség legyen – márpedig Dorina az, fejtette ki Rúzsa Magdi. Még akkor is, ha Magdi bevallotta: elfogult Dorinával szemben.

Fotó: RTL klub

A következő előadó Baricz Gergő volt, aki szintén a 2011-es X-Faktor egyik üdvöskéje. Egy szép szerelmes dalt hozott nekünk „Húz” címmel. A zsűri szerint ő egy nemzetközi csábító, és el kell ismernünk: slágergyanús számot hozott - mi mégsem ájultunk el tőle. A vállán lévő otromba tollakat (?!) pedig sürgősen el kellene felejtenie.

A legfiatalabb versenyző Bogi, aki a 60-as évek hangulatát varázsolta a világot jelentő deszkákra Tükörkép című számával. A dal rá volt szabva, ugyanolyan vidám és „tinis” volt, mint Bogi. A ráadott ruha viszont nem állt neki olyan jól – a színpad annál inkább. A hangja tökéletes volt, csak a keze remegett az izgalomtól – de ez utóbbit csak a zsűri vette észre, mi nem.

Palcsó Tamástól egy igazi slágert hallhattunk, aminek a dallama azonnal belemászik az ember fülébe. Bár Tamás hangja egyikünket időnként egy olyan tengerimalacéra emlékeztette, ami beszorult az ajtórésbe, a zsűri egyöntetűen dicsérte azt. Rúzsa Magdinak is tetszett az ének – a dal azonban egyáltalán nem. Rakonczai éppen ellenkezőleg ítélte meg: szerinte a dal „nagyon könnyen bekúszik a bőr alá, elég hozzá három perc".

Hatodikként egy remek együttes, a Background következett. Talán az ő produkciójuk volt a legkevésbé slágerszerű, de minden bizonnyal a legegyedibb. Az énekesnő sajátos hangszíne tökéletesen illett a számhoz – a hangja és kinézete egyébként a The Asteroid Galaxy Tour frontemberére hajazott egy kicsit. Neonzöld című számukban fellelhetőek voltak dupstep elemek, illetve érződött rajta egy kis alternatív feeling. A hangszerelést egyöntetűen dicsérték, és tényleg nagyon jó volt. Ennek ellenére minden zsűritagtól hét pontot kaptak, amivel nem jutottak tovább - és a közönség sem szavazta be őket a középdöntőbe.

Ismét egy X-Faktoros srác, Gyurcsik Tibor volt a főszereplő, aki egyébként tavaly is próbálkozott már A Dalban. Egy könnyen emészthető instant nótát énekelt, ami az Örök Harc címet viseli. A dal különlegessége (az énekes pirosan villódzó fölsője mellett) az volt, hogy egy igen szexi csaj rapbetétet nyomott a közepén, ami sajnos egyik zsűritagnak sem tetszett.

Keresztes Ildikó szinte leteperte a színpadot „torzonborzasztó” frizurájával. Ezzel a hajjal szerintünk inkább rádiós dalversenyeken kéne indulnia. Viszont a hangja elsöprő volt, kiemelkedett a mezőnyből. Az ő dala is tartalmazott dubstep elemeket, bár alig lehetett észrevenni. Messze ő kapta egyébként a legmagasabb pontszámot, bár a zsűritagot lehet, hogy beleestek abba a hibába, hogy az előadót pontozták, nem pedig a dalt. Ez utóbbi szerintünk biztosan nem érdemelt ennyi pontot, sokkal jobbal is előállhatott volna az énekesnő.

Utolsó előttiként Rácz Gergőt láthattuk-hallhattuk, a Csak állj mellém című dallal. Külsejét tekintve egyértelműen a csajok kedvence (lesz), de nem olyan nyálas stílusban, mint néhány kollégája ebben a versenyben. Ő egyébként a Fool Moon nevű a capella csapat tagja, akik extra produkcióként tűntek fel a műsorban, és sokat hozzá is tettek a számhoz. A dalból száz százalék, hogy sláger lesz, szinte „kifolyik a rádióból”, ahogy az egyik zsűritag fogalmazott. Közben mégis eredeti hangvételű szerzemény.

Végül, de nem utolsó sorban Pál Dénes énekelt duettpartnerével, az elbűvölő Agárdi Szilviával. Az utóbbi lányról tudni kell, hogy látássérült. Dénes a Voice nevű tehetségkutatóban tűnt fel először, ahol elsöprő győzelmet aratott fantasztikus, mély hangjával, és úgy tűnik, az itteni a zsűrit is sikerült lenyűgöznie. Minket már kevésbé: kicsit túlpontozottnak éreztük a produkciót.

Két vendégszereplőt köszönthettünk. Elsőként Hient, aki a fentebb említett a capella csapattal énekelt, de produkciója nem hagyott bennünk olyan mély nyomot. Hujber Ferenc és Mészáros Árpád Zsolt duettje viszont nagyon jól sikerült. Karel Gott örökbecsű Lady Karneváljának talán a legjobb feldolgozását láthattuk. A produkciót záró brezsnyevi csók pedig legalább annyira volt zseniális, mint amennyire polgárpukkasztó.

A zsűri Keresztes Ildikót juttatta tovább 47 ponttal, Pál Dénest és Agárdi Szilvit 48 ponttal, valamint Rácz Gergőt 45 ponttal. A közönség pedig Palcsó Tamást, Gyurcsik Tibit és Baricz Gergőt segítette a középdöntőbe sms-eivel.

A következő elődöntőt február 9-én, szombaton este 20.15-kor láthatjátok az M1-en.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: