Becherovkával főzött a magyar séf, elkápráztatta a cseheket is
Szeptember végén Sárközi Ákos a Cseh Karlovsky Gastro fesztiválon mutathatta meg, kis is az igazi KONYHAFŐNÖk. Ismét vele tartott hű krónikása, Vas Gergely fotográfus és a Borkonyha lelkes csapata is.
Egyre többen találkozhattok Ákossal, hiszen a népszerű Konyhafőnök műsor jelenlegi adásaiban szigorúan, de igazságosan felügyelte a rendet, és a versenyzők munkáját gardírozta.
Nemrégiben Csehország egyik leghíresebb gasztrofesztiválja szemelte ki magának a séfet és csapatát. Ákos örömmel vállalta el a kihívást.
Az étterem egy festői völgy alsó szakaszán fekszik, csodás panoráma nyílik innen. A remek környezet is hozzájárult az est sikeréhez.
A csapat jókedvűen vágott bele az előkészületekbe, bevonva a helyi kiszolgálószemélyzetet is, akik igen lelkesek voltak, hiszen nem mindennap dolgozhatnak egy Michelin-csillagos séf keze alá.
A menü összeállításában fontos szerepet játszott, hogy a hagyományos cseh ételek, ízek domináljanak, de újfajta értelmezésben. Ákos azonnal egy üveg Becherovka-val nyitott. Na nem magának és csapatának töltötte ki, hanem felhasználta és esszenciaként csempészte bele a fogások egyikébe, ezzel is lenyűgözve a vendégeket.
Szép lassan kezdett kialakulni a végső menüsor, hiszen Ákos szokásához híven alaposan átgondolta, és ha kellett, improvizálva dolgozott csapatával. Arra is ügyelt, hogy a vendéglátó az utolsó pillanatig ne tudja a teljes ételsort, ezzel is csigázva a várakozásukat, hogy minél nagyobb meglepetést szerezhessen.
Egy vacsora, majd a következő nap egy ebéd került az asztalokra, és a vendégek reakciója ismét igazolta, hogy a magyar séf egészen rendkívüli dolgokra képes.
A menüsor úgy “szólt” végig, mint egy jól megalkotott szimfónia, a végére hagyva a desszert interaktív tálalását. Ákos úgy döntött, hogy a végső felszolgálásba bevonja a vendégeket is, hogy még nagyobb élményhez juttassa őket.
Így mikor a desszert következett, mindegyikük hozzájárulhatott az est sikeréhez. Egy tálkában szárazjég volt kihelyezve. Erre kellett a forró teát ráönteniük. Ez látványos füstgomolyok közepette árasztott különleges illatot.
Az egész estés és a másnapi reakciókat végignézve Ákos és csapata elégedetten hagyhatta el a fesztivált, hiszen ismét elkápráztatott egy országot Koppenhága és London után.
Érdeklődésünkre elárulták, hogy a hétvégi eseményre szombaton reggel megkezdődött a felkészülés, és kitartott délutánig, egészen a vacsora kezdetéig. Semmit nem bíztak a véletlenre: itthonról vitték magukkal a kipróbált alapanyagokat, hogy biztosak legyen abban, hogy az általuk megszokott minőséget tudják nyújtani a vendégeknek.
A legtöbb felszerelés is a sajátjuk volt, például egy speciális mixer is utazott velük. A kések szintén a séf által mindennap használt darabok voltak. Csak a nagyobb gépeket és edényeket kérték el az étteremtől. A konyha dolgozói nagyon segítőkészek voltak, így zökkenőmentesen tudtak munkához látni.
Az ebédek és vacsorák koreográfiája is hasonló volt. Az étkezés megkezdése előtt a magyar séf kimegy a vendégek közé, pár szóval bemutatkozik. Ezen kívül minden fogás előtt elmondja, hogy mit tálalnak fel.
Az utolsó fogást követően pedig szintén kimegy, hogy megérdeklődje, hogyan ízlett az ételsor, és persze begyűjtse a gratulációkat is. Ha valaki szeretne pár szót beszélni Ákossal, akkor ilyenkor azt is nyugodtan megteheti.
5 fogásos menü
Friss házi kenyér 3 féle, vaj, Amuse-meglepetés
Előétel: Fűszeres kacsamáj bon-bon, cseresznyével, sáfránnyal
Leves: Narancsos répa leves, szent Jakab kagylóval
Hal: Szilvásváradi pisztráng, bazsalikommal, lágy Brokkoli és kaviár
Főétel: Vaddisznó sörben párolva ropogós hagymával, burgonya chips, zeller szivacs
Desszert: Túró variáció savanyított gyümölcsökkel
3 fogásos menü
Leves: Csicsóka leves, konfitált zuzával, retekkel
Főétel: Csirke és fürj mell, zelleres paradicsommal és joghurttal
Sajt: Kecskesajt aszalt gyümölcsökkel, pisztácia ropogóssal
További képek a fotóstól ITT találhatók.
Ha érdekes volt a beszámoló, oszd meg másokkal is!