KULT
A Rovatból
hirdetés

Azt hittem, ismerlek: tarol a Netflixen a rejtélyes anya-lánya sztori

Baromi izgalmas lehetett volna, végül mégis éber kómába ejt a sorozat. Kritika.
Rónyai Júlia. Fotó: BrainPilot/YouTube - szmo.hu
2022. március 16.


Link másolása

A Netflixet böngészni mostanság olyan, mintha a Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazséból válogatnánk: nem tudhatjuk, éppen egy almás pités, vagy netán egy hányásízű cukorka akad a kezünkbe.

Bármit kifoghatunk, a kiváló alkotásoktól (Nyerd meg az életed) szórakoztató szérián keresztül (Az örökösnő álarca mögött) egészen a nézhetetlen trashig (A Kiváltság). De vajon mi segít eldönteni, hogy megéri-e több órát, netán estét invesztálnunk valamelyik újdonságba?

Persze, érdemes megnézni, hol áll az adott tartalom a Netflix népszerűségi listáján, és kik szerepelnek benne. Az igazság azonban, hogy sokszor ez sem garantálja a színvonalas filmélményt.

Az Azt hittem, ismerlek című bűnügyi sorozat jelenleg épp a top 10-ben pöffeszkedik. Főszerepben ráadásul az elismert színésznőt, Toni Collette-t láthatjuk, aki néhány éve a plafonon lebegve randalírozott az Örökségben, ahogyan az egy démon által megszállt anyukától elvárható.

Joggal hihetjük, hogy ezúttal sem a Disney Channelt idéző produkció következik, és ezt hamar igazolja az első 15 percben eldördülő fegyver. A Collette által alakított Laura Oliver és lánya, Andy (Bella Heathcote) épp egy étteremben csevegnek, amikor egy magányos férfi lövöldözni kezd, és a mészárlásnak csak Laura villámgyors közbelépése vet véget.

Az incidensben azonban Andy-nek épp az anyja viselkedése a leggyanúsabb. Vajon miért hord össze a sokk hatására olyan különös dolgokat? Miért ragaszkodik hozzá, hogy a lányát Amerika másik végén tudja, és nem mellesleg miért tárol egy nagy bőrönd készpénzt, meg számtalan hamis jogsit egy eldugott helyen álló terepjáróban?

Egy béna szőke, aki mindent túlél

A lány ekkor már sejti, hogy anyja múltjában is ott virít néhány fekete folt, de épp csak belekezd a kutatásba, amikor rádöbben, hogy őt is követik. Laurát eközben hősként ünneplik, és megküzd a levakarhatatlan média figyelmével is - tudja, hamarosan menekülnie kell, ha nem akarja, hogy rábukkanjanak a régóta lesben álló ellenségei.

Mindez baromi izgalmas lehetne, az első két-három rész mégis éber kómába ejt. A sztori kezdetben Andy útjára fókuszál, a bárok és motelek közt bóklászó szőkeség azonban olyan színészi játékkal kápráztat el, amihez képest Steven Seagal a mikroexpressziók nagymestere.

Heathcote repertoárja kimerül a szájtátásban és a szemmeresztgetésben. Attól pedig kifejezetten kinyílik a bicska a zsebemben, hogy a saját lábában is elbotló Andy - akivel eddig még azonosulnék is - az ellenséges erők csomagtartójába is úgy veti magát, hogy még ő lesz az egyetlen túlélő a végén. Értem én, hogy a főhősünkre szükség van, de azért néha legalább a haja szála meggörbülhetne a hihetőség kedvéért.

Az eközben felbukkanó mellékszereplők közt akadnak jóakarók és gonosztevők egyaránt. Valahogy mégis tök hidegen hagynak, mert egyikük sem kap elég képernyőidőt. Nem világos előttem, hogy Karin Slaughter könyvével, vagy ezzel a filmes adaptációval van-e gond, mindenesetre árnyaltabb karakterekre lenne szükség, hogy legyen miért szeretni vagy utálni bárkit is.

Esélyt sem ad a katarzisra

A történet közepe táján körvonalazódik, hogy mindennek köze van egy zsarnok apa ellen szőtt összeesküvéshez. Egyesek belesodródtak, míg mások fanatikusan hisznek benne, ám a következmények mindannyiuk életét megpecsételik.

Sajnos itt is kartonpapír-figurákat kapunk, ilyen a gonosz gyógyszermágnás lánya, Jane, aki összejön Nickkel, a rendszerellenes lázadóval. A spoilerveszély miatt nem térnék ki rá, ők hogy kerülnek a képbe.

Nickről kiderül, hogy nem a legpozitívabb figura, ám ez a karakter is csak akkor működne jól, ha előzőleg sikerült volna Jane-nel együtt a szívünkbe zárnunk. Így azonban nem értjük, mi vonzza a csajt ehhez a favágószakállas, eszelős tekintetű Charles Manson-imitátorhoz. Nem, kedves forgatókönyvíró, nem elég, ha valaki közli Jane-nel, hogy Nicket “imádni fogja”. Ettől még nem fogja imádni a néző is! Ahhoz korrekt jellemábrázolásra lenne szükség.

A sorozatnak vannak határozottan jó momentumai. Ilyen például az a konferencia, ahol a közgazdász professzorasszony helyére beépített ember kerül, majd az események tragikus fordulatot vesznek. És ilyen az apa ellen lázadó tesók véd- és dacszövetsége is, ami több érzelmet vált ki, mint Andy összes tépelődése nyolc epizódon keresztül.

A forgatókönyvíró azonban halmozza a nevetséges dramaturgiai malőröket, vagy legalábbis nem korrigálja, ami a könyvben félremehetett. Már-már amatőr húzásnak hat, hogy a hősünk csak akkor idézi fel a gyerekkori emlékeit, amikor egy bizonyos helyszínre érkezik. Így párhuzamosan fut a jelen és múlt, ahelyett, hogy a sorozat itt-ott elhintve csigázna a flashbackekkel. Hiába találkoznak azok, akiknek végig talákozniuk kellett volna, ráadásul ott, ahol utoljára látták egymást - esély sincs egy katartikus lezárásra.

Mindezért igazán nem Toni Collette-t terheli a felelősség. Róla még mindig nem döntöttem el, hogy kiváló színésznő, vagy csak az arcberendezése ideális négy-öt negatív érzelem váltogatásához. Mindenesetre az ő alakításának köszönhetően valahogy elgurul a sorozat.

A drazsékra visszatérve: az Azt hittem, ismerlek nem hányás és nem is almáspite, hanem leginkább olyan vízízű. Fogyasztható, még tápértéke is van, épp csak nyomot sem hagy maga után.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: