KULT
A Rovatból
hirdetés

Az Uncharted megtörheti végre a videójátékos átkot – kritika

Kedvenc Pókemberünk ezúttal Mark Wahlberg oldalán keresi minden idők legnagyobb kincsét. Az Unchartedot nézve pedig mi, nézők is kincsre lelhetünk.
Szöllőskei Gábor - szmo.hu
2022. február 12.


Link másolása

Kezdjük talán akkor azzal a bizonyos videójátékos átokkal, ami immár majdnem harminc éve sújtja Hollywoodot. E szerint egyre megy, hogy egy játék (hogy PC-re, konzolra, Game Boyra, esetleg kvarcjátékra készült, az mindegy) mekkora sikert ért el anyagilag, és hány millió rajongója nyüstöli világszerte, amennyiben élőszereplős megfilmesítésben részesül, rögvest az érdektelenség és/vagy a minőségi pokol legmélyebb bugyrába kerül. Minden az 1993-as Super Mario Brothers című mozgóképpel kezdődött (Bob Hoskins, John Leguizamo és Dennis Hopper főszereplésével), amelynek végigkínlódása majdhogynem maradandó károkat okozott a nézők lelkivilágában, ráadásul jókora bukta volt a kasszáknál is. De hasonló cipőben jártak a következő próbálkozások is, egy-két kivételtől eltekintve. A Double Dragon – A medál hatalma (1994), a Street Fighter – Harc a végsőkig (1994), a Mortal Kombat első (1995) és második része (1998), a Wing Commander – Az űrkommandó (1999), a Tomb Raider-filmek, A kaptár-filmek, a Doom (2005), a Hitman – A bérgyilkos (2007), a Max Payne – Egyszemélyes háború (2008), a Perzsia hercege – Az idő homokja (2010), a Need for Speed (2014) és még sorolhatnánk:

egyik sem váltotta be igazán a reményeket, vagy az alkotók vagy a rajongók csalódtak. Vagy mindenki. Még az olyan, világszerte sok millió gémert megmozgató jelenségek, mint a Warcaft vagy az Assassin’s Creed sem kaptak maguknak nyereséges és színvonalas adaptációt.

Két éve, épp a koronavírus-járvány világszintű kitörése előtt a Sonic, a sündisznó Jim Carrey-vel is fémjelzett feldolgozása képezett végre egy üdítő kivételt, hiszen amellett, hogy 85 millió dolláros büdzséjére világszerte 319,7 milliót kaszált, még a kritikusok sem döngölték a földbe a kis kék süni gyűrűhajhászását.

A konzolkoptatók következő nagy félelme pedig az Uncharted volt, ez a 2007-ben indult játékfranchise, amely azóta összesen négy epizódot és számos kiegészítő kalandot számlál, illetve sok milliárd lejátszott órát a rajongóktól.

Az élőszereplős mozifilm bejelentésére sem kellett nagyon sokat várni, az elkészültére azonban annál többet.

Szinte hihetetlen az a produkciós pokol, amibe ez a projekt kénytelen volt alászállni az évek során, elfogyasztva számos forgatókönyv-változatot (és -írót), kinézett színészt és felkért rendezőt.

A korábbi stádiumokban olyan direktorok vállalták a filmet (majd léptek le ilyen-olyan okból), mint pl. David O. Russell (Napos oldal, Amerikai botrány), Seth Gordon (Förtelmes főnökök), Travis Knight (Űrdongó), Dan Trachtenberg (Cloverfield Lane 10), Shawn Levy (Free Guy) vagy Neil Burger (Csúcshatás, A beavatott). Több ígéretes név merült tehát fel, végül azonban Ruben Fleischernél kötött ki a projekt, ami szintén félelemre adott okot, mert bár a most 47 éves direktor debütje, a 2009-es Zombieland nagyszerű lett, azóta sajnos nem a minőségi filmjeiről ismert: pl. 30 perc vagy annyi se (2011), Gengszterosztag (2013), Venom (2018).

Lássuk, mi minden miatt hőzöngtek előzetesen még a játéksorozat megszállottjai. A főhős Nathan Drake szerepére (noha az akkor negyvenes éveiben járó Nathan Fillion lett volna tökéletes  nagyjából mindenki szerint) a huszonéves, népszerűsége csúcsán lévő Peter Par… azaz Tom Hollandot szerződtették, ráadásul hű társa, Sully is jóval fiatalabb itt Mark Wahlberg prezentálásában, mint a játékban. Ami pedig a legnagyobb bűn: Wahlberg arcán nem virít ott a karakter kultikus bajsza...

Ám, ahogy a dakota közmondás tartja, minél több a baljós előjel, annál nagyobb lehet a meglepetés, az Uncharted pedig egész szépen kimaxolta a kellemes csalódást-faktort.

Egyértelmű, hogy a filmváltozat előzményként szolgál a játékokhoz, vagyis itt a fiatalabb Nate-et és Sullyt láthatjuk, akiknek első közös kalandja elevenedik meg, bár az igaz, másképp ismerkednek össze, mint a forrásanyagban (a mozgókép főként a játékfranchise negyedik, A Thief’s End című epizódját vette alapul). Holland és Wahlberg szerencsére ütős párosnak bizonyul, akik között megy rendesen az adok-kapok, a poénkodás, a bizalmatlanság, ráadásul az is kellemes mai felfogás, hogy egyikük sem makulátlan jellem és feddhetetlen hős: mindkettejüknek van egy sötétebb oldala, amely jól megfér az egyébként jó szívük mellett.

Az Uncharted folytatja az Indiana Jones-filmek, A Thomas Crown-ügy és A nemzet aranya hagyományait, vagyis egyszerre klasszikus, kincskeresős kalandfilm és heist movie, amelyben fontos szerepet kap a történelem (ezúttal Magellán elveszett hajóit és az azokban rejtőző aranyát kutatják) és a különféle rejtvények. Most viszont nem régészeknek vagy tehetős gentlemaneknek drukkolhatunk, hanem rafinált tolvajoknak, svindlereknek. A „ki kit ver át”-tematika tehát e filmben is erősen jelen van (legutóbb a Különösen veszélyes bűnözők tolta ezt túl), ennek ellenére abszolút működik buddy movie-ként is.

Az akciójelenetek is szépen kivitelezettek és emlékezetesek, főként a repülőből kilógó rögzítőhálós haddelhadd (amelyet a harmadik játékből, az Uncharted 3: Drake’s Deceptionből kölcsönöztek a filmesek, a játékkészítőkre pedig biztosan nagy hatással volt a Halálos rémületben című 1987-es Timothy Dalton-os Bond-film vonatkozó jelenete), valamint a kettős hajóreptetés.

Szép kunsztok, megkapó CGI, működő suspense.

Nagy szükségünk volt már egy működő, szórakoztató kalandfilmre, ami persze korántsem hibátlan, hiszen a forgatókönyv logikátlanságaiba több ponton is bele lehet kötni (pl. ez vagy az a karakter mégis hogyan kerül ide, oda meg amoda stb.), ám ezek felett könnyű szemet hunyni, amikor ilyen kellőképp dinamikus, pörgős, vicces és látványos kincskeresés zajlik a vásznon.

És hogy megtörik-e végre az átok? Nos, azt majd a box office istenei döntik el, az alkotók mindenesetre megtették a magukét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: