hirdetés

KULT

Ásatás: a holtak jobban vonzzák Ralph Fiennest, mint az élők

Ilyen az, amikor két színészi alakítás magasba emel egy filmet. Amúgy a sztori is izgi.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Netflix - szmo.hu
2021. február 08.

hirdetés

Az 1930-as évek végén járunk, közeleg a második világháború. Az egyesült királyságbeli Sutton Hoo egén egyre gyakrabban húznak el repülőgépek, katonai repülőgéprajok. De vannak, akiket ebben a pillanatban a Sutton Hoo-ii birtokon valami egészen más sokkal jobban érdekel: pár púp alakú dombocska a földön.

Így indul a világ egyik legjelentősebb régészeti kincsfeltárásának története a Netflix filmjében, konkrétan egy özvegy, gyermekét egyedül nevelő nő monomániájával. Mrs. Edith Pretty (Carey Mulligan) szeretett volna valamit kezdeni az életével, pontosabban volt egy megérzése, ezért felkér egy autodidakta régészt, Basil Brownt (Ralph Fiennes), hogy tárja fel a terepet, mivel gyanúja szerint akár vikingkori tárgyak is rejtőzhetnek a felszín alatt. Két szenvedélyes elme találkozik itt: az egyik sejteni véli, valami fontos felett él, a másik a mélyére akar ásni, mert ő is sejti ugyanezt. Akkor is, ha esik, akkor is, ha betemeti a föld.

Brown nagy nehezen megegyezik megbízójával, egymaga elkezd ásni, majd hamarosan óriási felfedezést tesz: egy porladó hajótest fekszik a föld alatt. Miként került oda a partközeli szárazföldre a hajó, milyen korból származik? Neki elsőre megvan a tippje, mert ugyanolyan jó orra van, mint Mrs. Prettynek:

ez bizony nagyobb falat egy vikingkori leletnél, lehetséges, hogy korábbi századokból származik.

Hamarosan megjelenik a British Museum hatalmas orrú és egójú képviselője, aki nyilván magának és intézményének szeretné megkaparintani a felfedezés eredményét. Legszívesebben félrehajítaná Brownt, aki, hála a birtok tulajdonosnőjének, marad, de érkezik további segítség, és a kis társaság tovább folytatja a feltárást.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk