?> /kult/art-moments-2015-a-fesztival-ahol-korulvesz-a-muveszet/ Art Moments 2015: a fesztivál, ahol körülvesz a művészet | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Art Moments 2015: a fesztivál, ahol körülvesz a művészet

Csütörtökön indul a hatalmas szabadtéri tárlat három helyszínen: főszerepben a street art és a köztéri installációk.

Link másolása

hirdetés

Október 15. és 31. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapesten az ország egyik legsokoldalúbb vizuális művészeti fesztiválja, az Art Moments-t. Az idén 3 fő helyszínen zajló programsorozat az „Art Around Us” szlogen köré szerveződik, kiállítói a Közel-Keletről, Európából és Magyarországról érkeznek.

meghivo

A kortárs képzőművészet és design menedzsmenttel foglalkozó Hybridart Management 2010-ben indította útjára az Art Moments vizuális művészeti fesztivált, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken és külföldön egyaránt.

A kortárs vizuális művészet világszerte fontos fokmérője az adott ország magáról alkotott képének. Éppen ezért az Art Moments egyik legfontosabb célja az, hogy kiemelje a kortárs művészetet a megszokott múzeumi környezetéből, és megmutassa azt a szélesebb közönségnek testközelből.

A megnyitó eseményoldala ITT olvasható.

hirdetés

Art Around Us

A 2015-ös fesztivál programja az „Art Around Us” (a minket körülvevő művészet) gondolat köré épül fel. Sokakban nem tudatosul, hogy a művészet a mindennapjaink része, együtt élünk vele, ugyanúgy ott van a városban, az utcákon, akár egy-egy szép épületben, jól sikerült graffitiben, festői panorámában, gondosan kialakított térben, vagy az aluljáróban Mozartot játszó utcazenész hegedűjátékában, mint otthon a falra kitett képekben, egy borosüveg címkéjében vagy egy szépen megtervezett könyvborítóban.

Az Art Moments idei programjainak célja egyrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a művészet mennyire nélkülözhetetlen része az életünknek, másrészt újfajta nézőpontot, kulcsot adni a művészeti alkotások befogadásához, kiemelni azokat a vitrinek mögül és egészen közelről megmutatni.

terkep

A programról

Az idei budapesti fesztivál három fő helyszínen zajlik, a központja a Várkert Bazár lesz. Itt láthatók azok az arab tematikájú kiállítások, amelyek a Hybridart nemzetközi művészeti csereprogramja, a Zenith Art Exchange keretein belül érkeznek Magyarországra. Az ART AROUND US – KUWAIT elnevezésű csoportos kiállításon öt kiváló kuvaiti fotóművész (Abdullah Al Kandari, Adnan Kamal, Ali AlZaidi, Mohammed Al Sultan, Sarah Al Sayegh) alkotásait láthatjátok, a képek mindegyike a mindennapi élet művészi szépségű pillanatait örökíti meg.

art_arab

Fotó forrása: Art Moments Facebook-oldal

A másik arab vonatkozású tárlat, az ART AROUND US – DUBAI egy különleges válogatás a 12 éve Dubaiban élő és alkotó Richweisz Péter, valamint az uralkodói család tagjának, őfelsége Sheikha Fatima Bint Hazza al Nahyan képeiből. Sheika Fatima az Egyesült Arab Emírségek kulturális fejlődésének nagykövete, a kortárs művészet mecénása, mindemellett pedig gyakorló fotográfus és vizuális művész.

AMS02_2014-Olah_Gergely_Mate

A kiállítások másik fontos helyszíne a Kossuth utca 14-16. Itt nyílik meg az OUT THERE csoportos kiállítás, amely Európa különböző országaiban élő és alkotó magyar művészek (kiállítók: Fridvalszki Márk, Kiss Adrián, Márton Enikő, Tivadar Andrea, Ulbert Ádám) munkáit mutatja be.

A másik bemutató az ANTRÉ, amely válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem művészeti hallgatóinak alkotásaiból.

Szintén a Kossuth utca 14-16 ad otthont a Hybridart több évre visszanyúló sikeres "Cégér – Jó bornak tervezz címkét!" elnevezésű grafikai és designpályázatának döntős munkáiból összeállított CÉGÉR BEST OF 30 tárlatnak.

A minket körülvevő művészet talán legkézzelfoghatóbb és legkifejezőbb megnyilvánulásai a kültéri installációk lesznek. A Millenáris Parkban Németh Edina, az Edinas Paper Installation megálmodója készít egy meglepő kültéri műalkotást: Millenáris emblematikus megcsavart hengerét díszíti fel újrahasznosított molinókkal.

A Fővárosi Önkormányzat „Iskolakapun kívüli programjához” kapcsolódva négy osztálynyi budapesti középiskolás a város két különböző pontján hoz létre egy-egy izgalmas kültéri projektet: új ruhába öltöztetik a Millenáris Park fáit, illetve az Anker-közben készítenek egy nagyszabású, irodalmi témájú installációt.

A 4in1 elnevezésű program során szemtanúi lehetünk, hogyan találkozik a kortárs fine art az underground művészettel. A Visegrádi Alap támogatásával létrejött kezdeményezés lényege, hogy bemutassa, miként születik meg három különböző nemzet és két különböző irányzat művészeinek keze alatt egy közös, sokszoros jelentéstartalommal bíró műalkotás. Három street art művész Kelemen Zénó, kortárs szobrászművész alkotását fogja kifesteni, újraértelmezni, „újrateremteni”.

AMS02_2014-Sin_Oliver

A teljes programot ITT találjátok.

Október 17-én az URBAN TACTICS programon a Várkert Bazárban az érdeklődők valós időben láthatják, ahogyan a művészet megszületik. Európai és hazai művészek élő street art festést mutatnak be, ezzel a performansszal nyílik meg az Art Moments street art galériája.

A kiállítások mellett más társművészetekhez kapcsolódó programok is színesítik az Art Moments két hetét. A Librivel és a MOL-Bubival együttműködve tartanak irodalmi, építészeti és várostörténeti sétákat, valamint biciklis túrák. Filmművészeti off-programok keretén belül pedig a Magyarhangyával közösen olyan dokumentumfilmeket mutatnak be, amelyek mindegyike a kapcsolódik valamilyen szálon a képzőművészethez. Műsorra tűzzik Wim Wenders tavaly bemutatott, Oscar-díjra jelölt A föld sója című filmjét; valamint A nagy múzeum című dokumentumfilmet, amely a világhírű kulturális intézmény, a bécsi Kunsthistoriches Museum kulisszatitkait tárja fel.

Az Art Moments a korábbiakhoz hasonlóan idén sem csak a fővárosi helyszínekre koncentrál. A Művészetek Völgye keretében két programmal jelentkeznek: elvitték Kapolcsra Sándor-Nagy Tünde grafikus munkáit és Bajár Zsolt szobrász installációját; november 24. – dec. 8. között pedig a Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben lesznek kiállítások.

A fotók a tavalyi eseményen készültek.

Ha tetszik a program, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk