hirdetés

KULT

Apu és anyu jobban fog pityeregni, mint a gyerek – itt az új Pixar-film

Csodálatos kis családi kaland az Előre. Felnőtteknek nehéz egy gyerekmesét élvezhetően előadni, de az Előre minden nézőnek ad valami varázslatosat.
B.M. ; képek: youtube - szmo.hu
2020. március 02.

hirdetés

Ismételten remek mesét tett le az asztalra a Pixar: egy ízig-vérig varázslatos családi, fantasy kalandfilm, tiszta szívvel és lélekkel.

A Pixar animációkra sosem lehet panasz,

még ha a film középszerű is (mint a Verdák sorozat, vagy a Repcsik), a látvány mindig lélegzetelállító. Az Előre próbált egy stilizált klasszikus fantasy-környezetet, hangulatot teremteni. Talán úgy lehetne leírni, hogy a Dungeons & Dragons rajzfilmes változata, kék elfekkel.

Ha egy kicsit ismerjük a D&D világát felismerhetünk apró utalásokat, vagy egy-egy esetben hatalmas kikacsintásokat a

klasszikus „tabletop pen & paper role-playing game”-re.

hirdetés

Sajnálatos módon nálunk Magyarországon ezek nem annyira képezik a popkultúra szerves részét. Jómagam imádom a médiumot, mostanában talán a Stranger Thingsnek köszönhetően jobban elterjedt a köztudatban. Nem akarok spoilereket írni, de egy szerepjáték kocka odalesz a filmért. Minden tiszteletem Dan Scanlon rendezőnek, akinek

sikerült egy mókás kalandot letennie az asztalra.

Előző munkája a Szörny egyetem volt, amiről finoman fogalmazva is annyiban maradhatunk, hogy megosztó Pixar-film volt. Biztos vagyok benne, hogy az Előre inkább pozitív visszajelzéseket fog kapni, mint negatívat – legalább is a kritikusok szemében mindenképpen. Nem annyira szórakoztató, mint a Zootropolis, vagy nem annyira szívfacsaró, mint a Coco, de mindenképpen van benne valami különleges és szerethető.

Nem akarok kekeckedni, de attól függetlenül, hogy az Előre egy fantasztikus kaland, a szó minden értelmében, azért nem hibátlan. A karakterek kicsit átlagosak, kitalálható a történet, de egy gyerekfilmről beszélünk. Ha valakinek ez lenne élete első mozis élménye, szerintem odáig lenne a látványtól, a harcoktól, a poénoktól. Nekem ez a része a filmnek kicsit lapos volt,

egy-két jelenet vicces volt, de hangosan „rötyögős” rész a Pixar sztenderdekhez képest kevesebb volt.

Illetve az érzelmi töltet: nagyon erős volt, szívszorongató, de nehezen átadható. Nem írok semmi spoilert, de az alaptörténetet a Disneytől megszokható, átlagos klisé adja: egy szülő elvesztése és elengedése. Ezt egy felnőtt át tudja érezni, jómagam és párom 100%-osan megtettük, de egy gyereknek nem biztos, hogy átjön az érzelmi hullámvasút, pusztán a tálalás mikéntjéből adódóan.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk