KULT
A Rovatból
hirdetés

Amikor Kautzky Armand az osztályfőnök és Fluor a diák

Hatalmas buli volt idén is a Red Bull Pilvaker, Fluorral, Halott Pénzzel, Kiss Ádámmal és Hámori Gabriellával.

Link másolása

Először volt szerencsém a már negyedik éve futó Red Bull Pilvakerre elmenni, és bár nagyon jókat hallottam róla korábban is, szeretem a Pilvakeres előadókat és klipeket is, még mindezek ellenére is meglepetés volt az a színvonal, amit kedd este tapasztaltam az Erkel Színházban. Erős hang- és képi világ, frappáns versfeldolgozások, fiatalos és nyomokban sem kínos, erőltetett műsorszámok.

Az egész olyan volt, mintha Kautzky Armand lett volna az osztályfőnök abban a színjátszó és zene tagozatos osztályban, ahol Hámori Gabriella, Kiss Ádám, Fluor Tomi, Marsalkó Dávid, Járai Márk és a többiek voltak az iskolai ’48-as ünnepség fellépői. Csakhogy ez az osztály valami olyat tett le az asztalra, amire egész iskolás koromban vágytam a hetvenhetedik Nemzeti Dal szavalás helyett.

pilvaker_suveg_aron

Az első, amit észrevettem az előadás előtt, hogy a színpad sokkal kisebb, mint amilyennek a tévében tűnt az előző évekből. Mindez addig volt helytálló, amíg el nem indult a felvezető fényjáték, és az egész színpadot beterítő ledfalaktól megint hatalmasnak tűnt. Ez volt az első, de nem az utolsó alkalom, amikor a hangzás és a dübörgés levitte a hajam.

A második dolog, ami az első szám alatt beugrott, hogy Subb Bass Szabi még a lányoknál is kisebb - de ígérem, utoljára beszéltem a méretekről. Amúgy a Szavak című Juhász Gyula feldolgozás volt az a szám, ami a klip alapján nem tetszett, élőben mégis egészen jó volt.

VIDEÓ: A klip

Ezután jött Kautzky Armand, aki Juhász Gyula Március idusára című versét szavalta el és a hangulat rögtön a helyére került:

ez nem egy koncert, hanem egy ünnepi megemlékezés, zenei betétekkel. “Nagyon helyes” - gondoltam.

Amúgy logikusan a háttérben mindig az adott számhoz készített klip ment, vagy az adott vershez illő grafikák úsztak, a vers alatt például a Pató Pál úr című számban látható extravagáns Budapest-illusztráció. A közönségben csupa 20-30 éves ült és bárkit is kérdeztem, a látvány mindenkinek bejött, ami nagy piros pont.

fluor_suveg_aron

Nem hiányozhatott a műsorból a lányok szívének birtokosa, Járai Márk sem. A Halott Pénz vokálosa ugyan úgy néz ki a színpadon, mint egy kisfiú a játszótéren, de amikor - például a Ha férfi vagy, légy férfi című Petőfi vers feldolgozásánál - kiereszti a hangját, gyakorlatilag mindenki fejéről leüvölti a fullcapet. Emiatt a Szabadság, szerelem című rockbetét is sokkal jobban ütött élőben, mint a klipben. Ha valaki kedd este lenni szerettem volna, az Járai Márk volt.

VIDEÓ: Járai Márk

jarai_mark_somay_mark

Volt egy rész, ami valahogy nem esett le a műsor alatt, de nem csak nekem. Kiss Ádám popcorn reklámjánál és magánszámánál a környezetemben többen is felhúzták a szemöldökük, hogy “mivan?!” Történt ugyanis, hogy Popcorn Johnny, mint régen, a hősidők mozivetítései alatt, csokornyakkendőben popcornt árult, közben pedig a színpadon álldogáló Janklovics Pétert oltogatta. Aztán ahogy szépen lassan leesett a dolog (Popcorn Johnny = Kukorica Jancsi, azaz János vitéz) nem csak a humorbetét, hanem a gagek is értelmet nyertek. Szóval utólag ez is marha jó volt.

Nem mellesleg Janklovics Péterről is kiderült számomra, hogy szuper rapper, a Pató Pál című szám elé egészen vicces szöveget írt. Amúgy az említett szám szerintem a legjobban sikerült 2016-os Pilvaker szerzemény, fütyülésestül, szövegben, grafikában, mindenben.

Hámori Gabi Petőfi Sándor - Magyar vagyok című versét egészen megdöbbentő erővel szavalta el, szinte magával ragadott. Vicces volt, amikor egy rádiós betelefonálós műsorban Lajos (Janklovics Péter) feleségének, Irénkének kérte Juhász Gyula Március 15-e című versét Kautzky Armand előadásában. Ennél a résznél előkerült pár sorig a rendező, Szabó Simon is, akinek jár a gratuláció.

hamori_szabo_kimmel_suveg_aron

Petőfi - Minek nevezzelek című versét Hámori Gabi és Szabó-Kimmel Tamás úgy szavalta el, hogy közben az egész egy Facebook messenger chatelésnek volt álcázva. Ez most leírva olyannak tűnhet, mint amikor apukád a te szlengedet próbálja használni, hogy menő legyen, és épp az ellenkezőjét éri el vele, tök ciki, amit csinál. Ez a produkció viszont sem kínos nem volt, sem erőltetett. 23 vagyok és mosolyogtam rajta, ahelyett, hogy sóhajtsak, és azt mondjam “mit akarnak ezekkel a klisékkel?”

A Red Bull Pilvaker verses versenyének nyertese Bainter Dániel volt:

Látjátok ezt a táncot, halljátok e zenét (innen kellett folytatni)

Newschool tribute a negyvennyolcakért

Hashtag Petőfi Instára feltéve

Fullcap meg kokárda jó spanok pár éve.

papp_szabi_suveg_aron

Nagyon jó volt élőben hallani a "Szeptember végén" című verset, amit már kívülről fújok, mert szerintem legjobb Pilvaker produkció (a YouTube nézettség is hasonlóra enged következtetni). A végén a Nemzeti Dal feldolgozás egészen libabőr-fakasztóra sikerült és akkor most odaadnám Járai Márknak az est legjobbjának járó díjat is, ugyanis ehhez a számhoz is olyan pluszt adott, amire nem sokan képesek.

Összességében a várt jót is felülmúlta a műsor, így már értem, miért fogytak el a jegyek fel órával a kasszanyitás után. Nagy gratuláció Szabó Simon rendezőnek, Kautzky Armand osztályfőnöknek és az egész tagozatos osztálynak!

finale_somay_mark

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg az üzenőfaladon!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: