/kult/amerikai-filmben-bukkant-fel-a-magyar-festmenye/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Amerikai filmben bukkant fel a magyar festmény

90 éve tűnt el, a Stuart Little, a kisegérben került elő Berény Róbert híres alkotása, ami most hazakerült.

Link másolása

hirdetés

Elképesztő képvadászat eredményeként előkerült egy elveszettnek hitt Berény Róbert-festmény. Az Alvó nő fekete vázával című remekmű 90 éve lappangott, miközben vélhetőleg ezt a magyar festményt látták a világon a legtöbben.

Több éves kutatómunka után a képet november 29-től a Virág Judit Galériában láthatjátok. A festmény sokaknak ismerős lehet, hiszen az egyik legnézettebb gyermekfilmben, a Stuart Little kisegérben a család nappalijában függött a kandalló fölött.filmnyito

Az értékes festményt Barki Gergely művészettörténész találta meg, egy csodás véletlennek köszönhetően. Az esetről így mesélt:

"Jó néhány évvel ezelőtt történt: A szentestéhez közeledvén kisgyermekes szülőként feleségemmel igyekeztünk titokban karácsonyfát állítani, és próbáltuk – akkor még csak – két kislányunkat minél távolabb tartani az előkészületektől, Annát a nagyapjához vittem, Lola pedig a szomszédban, feleségem nagybátyjánál kapott ideiglenes ellátást. A tervezettnél korábban szólalt meg a telefon, Lola elindult hazafelé, már nagyon unatkozott. Ennek fele se tréfa, azonnal kirohantam a házból, és visszaszaladtam Lolával a nagybácsihoz, elhitetve vele, hogy nálunk nem működik a tévé, de fantasztikusan érdekes film megy, látnia kell. Sebtiben gyermekeknek szóló filmet kerestem, ami karácsony tájt nem volt éppen reménytelen. Az egyik csatornán a beszélő kisegér, Stuart Little története ment. Együtt kezdtük nézni. Ölemben a kislányommal egy pillanat alatt szürreális világba csöppentem, nem pusztán azért, mert a filmben egy – eredetiben Michael J. Fox hangján beszélő – egérgyereket adoptál a középosztálybeli, New Yorkban élő család, hanem sokkal inkább azért, mert egy általam igen ismerősnek vélt festményre lettem figyelmes, mely az impozáns lakás nappalijának kandallója felett függött.
"
A festményt fekete-fehér reprodukcióról már ismertem, de hihetetlennek tűnt, hogy éppen egy hollywoodi filmben láthatom viszont, ráadásul színesben.

Az újabb jelenetekben ismét felbukkant, s már csipkednem sem kellett magam. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez az a Berény! Ennél szebb karácsonyi ajándékról kutató művészettörténész nem álmodhat."

A történet folytatását ITT olvashatjátok.

hirdetés
alvonő

Olaj, vászon. 64 x 87 cm. Jelezve balra lent: Berény

Forrás: Virág Judit Galéria Facebook-oldala

Az 1924-28 között készült Alvó nő fekete vázával című képet a magyar művészettörténész hosszas nyomozás után a film egykori díszlettervezőjének segítségével találta meg. A képet, amely jelenleg magángyűjteményben van, Washingtonban vehette át. A festményt ti is megnézhetitek. Az aukcióra bocsátásig az Alvó nő rókával, és az Olvasó nő sakktáblával című művekkel együtt a budapesti Virág Judit Galériában állították ki.

A korábbi kiállításról szóló cikkünket ITT olvashatjátok.

A Virág Judit Galériának már nem az első ilyen szenzációs lelete a mostani, hiszen 2012-ben egy 113 éve elkallódott Csontváry-képet találtak és mutattak be.

Berény Róbert

(Budapest, 1887. március 18. – Budapest, 1953. szeptember 10.)

Berény Róbert a magyar avantgárd mozgalom jeles képviselője volt. Kétszeres Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas magyar festő, grafikus.

Tanulmányait 1904-ben kezdte, Zemplényi Tivadar Mintarajziskolájában. 1905-ben Párizsba került, ahol a Julian Akadémia növendéke lett. Kint tartózkodása alatt, Matisse és Cézanne művészetének hatása alá került.

Hazatérte után, a Nyugatban publikált. 1909-ben tagja lett a később Nyolcak néven ismertté vált avantgárd csoportnak. Plakátokat tervezett, ekkor született legismertebb plakátja, a Fegyverbe! Fegyverbe! című. 1919 után emigrált Németországba, Berlinben élt 1926-ig.

Az 1930-as években stílusa közeledett a nagybányai művésztelepi tradíciókhoz, nagy hatással volt rá Ferenczy Károly és Bernáth Aurél művészete, bekapcsolódik a Gresham-kör munkájába. 1934-től ideje nagy részét Zebegényben töltötte. 1948-ban a Képzőművészeti Főiskola tanárává nevezték ki. Művei leginkább csendéletek, aktok és portrék.

fegyverbe

Berény Róbert leghíresebb plakátjaroka

Egy már korábban ismert Berény Róbert-kép, az Alvó nő rókával

Ha te is örülsz a hírnek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk