KULT
A Rovatból
hirdetés

Ütős funklemezt készített az egyik legsokoldalúbb magyar dobos – Abel Label albumpremier

Mihalik Ábel a legtöbb hangszert saját maga játszotta fel, egy dalban pedig az Irie Maffia énekesnője, Sena is közreműködik.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. november 20.


Link másolása

Mihalik Ábel a Kiscsillag, illetve a Kispál és a Borz dobosaként lett ismert, de már majdnem három éve saját útját járja. Bár azóta is jó néhány zenekarban dobol, ezzel párhuzamosan dalszerzőként és énekesként is aktív.

Ennek legújabb bizonyítéka az Abel Label névre keresztelt szólóprojekt, aminek első nagylemeze most készült el Won't give a funk címmel.

A dalokat kicsit lejjebb meg is lehet hallgatni, minden részlet pedig kiderül a most következő interjúból.

– 70% Water Project néven korábban is készítettél a mostaniakhoz hasonló stílusú számokat. Miben más az Abel Label?

– A 70%-ban kifejezetten az volt a lényeg, hogy videó legyen, illetve hogy más-más előadókkal együtt csináljuk, itt meg én vagyok a fő énekes is, illetve jóval nagyobb hangsúly van azon, hogy a hangszerek többségét én játsszam fel. Egy dalt át is emeltem onnan a lemezre, mert beleillett ebbe a funkos profilba. Ha úgy tetszik, ez a 70% Water és a Drastik Putto összekeverése.

– Ez a lemez viszont teljesen angol nyelvű. Eleged lett a magyar szövegekből?

– Erre viccesen azt szoktam mondani, hogy ha magyar nyelvű dalokat írok, 10 millió ember nem hallgat, angol szövegekkel viszont 4 milliárd. Utóbbi sokkal jobban hangzik... (nevet)

– Hogyan álltak össze a dalok? Van köztük valami összetartó kapocs, vagy egymástól függetlenül születtek?

– Az a tervem, hogy minden albumnak más a főtémája. Ennek a funkosabb, groove-osabb zenék, a következő bluesosabb lesz. Abból is már 6 számon dolgozom.

– Hogy választottad ki a közreműködőket? Közös munka volt velük a számok megírása, vagy csak az előadásból vették ki a részüket?

– Szólistáknál és énekeseknél szabadabb kezet adtam az embereknek, egyéb hangszereken azért körülbelül meg voltak írva a dolgok.

– Koncertezni is fogsz ezzel a repertoárral?

– Ez az, amit nem tudok. Elég cefet helyzet van itthon, ezt többen is boncolgatják, miért lehet, de túl sok a zenekar, túl sok a médium. Ennyi információt nem lehet feldolgozni csak úgy, és nem is akarunk.

Elmegyünk egy csomószor tök jó projektek mellett, mert nem érdekel semmi, csak a tuti recept.

A teljes lemez itt meghallgatható:

– A pontosság kedvéért tisztázzuk: milyen zenekarokban vagy épp benne?

– Játszom a Barabás Lőrinc Quartettben, a Nomadban, a RedRedben, a Szederben, illetve a Jónás Vera Experimentben és a Fenyves trióban. Van még egy-két halott vagy tetszhalott projekt is.

– Mekkora részben tölti ki jelenleg a dobolás, illetve a dalszerzés-éneklés az idődet? Van számodra prioritás a kettő között?

A dalszerzés nagyon könnyen megy szerencsére, lekopogom. Ha leülök, pár órán belül már egy egész jó váza megvan egy komplett dalnak szövegestül. Általában. A dobolás marad a fő elfoglaltság.

Sajnos a saját zenekar gyakran – főleg ha induló – csak viszi a pénzt és energiát. De ez marad ugye az emberből, ha elpatkol.

– Az Abel Label egyben egy lemezkiadó is. Milyen terveid vannak még vele a közeljövőben?

Saját projekteket tervezek kiadni, mint például a Penis Attack első lemezét februárban, amelyben mindössze ketten vagyunk Szeifert "Jason" Bálinttal. Ő basszusozik, én dobolok és billentyűzök egyszerre. Vicces kis zene, majd meglátjátok.

Bővebben a lemez dalairól

Won't give a funk

Ez a refrén a wc-n ülve született meg. Épp valamin idegeskedtem, aztán rájöttem, hogy mások hülyesége miért kéne, hogy érdekeljen, és ezt kezdtem dúdolni.

There's time

Paczári Viktor barátom kitett egy basszusgitározós videót, ahol a 70-es évekbeli preckóját (Fender Precision Bass) mutatta be, és annyira tetszett az alapja, hogy átküldettem vele és megírtam rá ezt a dalt. Vendég: Paczári Viktor – basszusgitár

Cruel tea

Ezt elmesélem az alábbi klipben. Vendég: Sena – ének, Fenyves Márk – gitárszóló

Carry on

Itt valami nagyon szintiset akartam csinálni. Pontosan nem is tudom, hogy született, de ebben van a szerintem legjobban sikerült átvezetés a refrénre, és talán ebben dobolok a legtöbbet. :D

One friend

Épp talán március volt. Többnyire nap nélkül. Aztán egyszer csak ott volt. És belesütött az arcomba. Egy megviselő tél után ez a legjobb dolog, ami történhet. Rögtön meg is született a refrén szövege. A dobot két darab szalagos mikrofonnal vettem fel; ahogy egyébként a Cruel tea-ben is. Vendég: Kaj Bernadett – vokál, Miskolczi Márk – bőgő

Favourite kind

Mensával elég nehéz volt időpontot egyeztetni, mivel nem itt él, de végül sikerült, és nagyon jó hallgatni a részt, ahol énekel. Ez a dal a saját fajom "ellen" szól. Hogy mennyire fura egy állatfaj a mienk. Vendég: M3NSA – ének, Lukács Gábor /PASO/ – alt szaxofon

I wan't to say

A lemez egyértelműen legidiótább száma. Majdnem végig fejhangon van énekelve, és többnyire Donald Trumpról szól. Nagyon hülye időszak ez az emberiség történelmében.

A lemez decemberben vinylen is megjelenik majd, így fog kinézni

Limbs

Ezt már a 70% Waterben megcsináltuk, és most ugyanazzal a bagázzsal vettük fel újra, csak jobb minőségben, meg rávokáloztam-billentyűztem.

Vendég: Zentai Márk /MÖRK/ – ének, Bécsy Bence /Jónás Vera Experiment/ – gitár, Szeifert Bálint "Jason" /MÖRK/ – basszusgitár

Sound you make

Transzcendentális keresés, hogy mégis mi is ez az egész. Ez talán a legpoposabb dala a lemeznek.

Fck sht up

Ez még anno 70% Waternek készült, de az eredetileg megkért MC teljesen megbízhatatlannak tűnt, szóval M3NSA beszállt, és olyat rappel benne a politikáról, hogy mindenki meghal. (nevet)

Vendég: M3NSA – rap, Czitrom Ádám – gitár, Ágoston Béla /Zuboly/ – tenor szaxofon, Szeifert Bálint "Jason" /MÖRK/ – basszusgitár

(A lemezt a Spotify-on ITT hallgathatod meg.)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: