/kult/a-stephen-king-konyv-ami-jobban-mukodik-a-kepernyon-mint-regenykent/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

A Stephen King-könyv, ami jobban működik a képernyőn, mint regényként

Vajon mivel magyarázza Stephen King azt, ha egy brutális gyilkosság első számú gyanúsítottja egyszerre bukkant fel két helyen a bűntény idején? Az HBO új sorozatában, A kívülállóban adja meg minderre a választ.

Link másolása

hirdetés

King-műveket adaptálni mindig is nagy divat volt, ám az utóbbi időszakban valóságos reneszánszát éli a moziban és a képernyőkön egyaránt, ingadozó minőségben: az Az első két része nagy sikerrel futott a mozikban, feltámasztották a Kedvencek temetőjét is, ám a legkiemelkedőbb mozis King-élmény az utóbbi években kétségkívül az Álom doktor volt - főleg, úgy, hogy a Ragyogás második részeként is megállta a helyét.

A nagy streamingszoltáltatók is ráfeküdtek a témára: Netflixtől a Hulun át az HBO-ig mind-mind King-adaptációkat gyártottak, legyen szó a Mr Mercedesről, a Castle Rockról, a kritikusok által felmagasztalt 11.22.63-ról, vagy éppen a földbe döngölt A magas fűbenről. Alapanyag pedig van bőven, az író továbbra is ontja magából a regényeket,

alig két éve, 2018-ban jelentette meg A kívülálló című művét, amelyre az HBO csapott le, nehogy ők kimaradjanak a King-reneszánszból.

Ahogy az a Stephen King-regényekben lenni szokott, egy álmos városka lakóit rázza fel valami megmagyarázhatatlan rettenet.

Mindez azzal indul, hogy a 11 éves Frankie Peterson brutálisan meggyilkolt és meggyalázott holttestét megtalálják az erdőben.

hirdetés

Szinte órákon belül meg is van a biztos gyanúsított, aki ellen egy sor megdönthetetlen bizonyíték áll: a városka köztiszteletben álló mintapolgára, Terry Maitland. A nyomozást vezető Ralph Anderson annyira biztos a dolgában, hogy rendkívül látványosan, jóformán az egész város orra előtt veszi őrizetbe a férfit, hogy mindenki lássa, mit érdemelnek a gyerekgyilkosok. Csakhogy aztán kiderül, hogy Terry nem is volt a városban, szintén egy sor megdönthetetlen bizonyíték áll amellett, hogy a férfi teljesen máshol tartózkodott.

Előáll tehát az a helyzet, hogy a férfi jól bizonyíthatóan egyszerre volt két helyen, a rendőrségben, a városban és a nézőben is azonnal felmerül a kérdés: ilyenkor mi történik? Stephen Kinget ismerve pedig nem kell egy kis természetfelettiért leugrani a természetfeletti-közértbe, szóval hamar megkavarja az ügyet valami olyasmi, amire a rend szigorú őreinek sincsen forgatókönyve.

A kétéve megjelent A kívülálló felemás fogadtatást kapott: míg a regény első felét dicsérték a kritikusok, jellemzően azt írták róla, hogy a második felére kifulladt a jól bejáratott kingi zsenialitás. Ennek ellenére az HBO mindenki más előtt lecsapott az alapanyagra, amelyből 2020 elejére készült el a sorozat. És bár a megfilmesítésen is érződik a kiegyensúlyozatlanság, a sorozat javít az alapanyagon.

A létrejöttéért az a férfi lobbizott a legtöbbet, akinek nem éppen ezt az oldalát ismerték a nézők eddig.

Jason Bateman producerként kilincselt sokat azért, hogy elkészíthesse a sorozatot, és a sokak által nem ismert rendezői oldalát is megvillantja – kellemes meglepetést okozva azoknak, akik csak bárgyú balfékként ismerik a tucatkomédiákból.

Az első két részt ő is rendezte – amellett, hogy eljátszotta Terry Maitland szerepét is. Sőt, az övé volt a nehezebb meló: az első részek ugyanis brilliánsan csavarják fel a feszültséget a maximumra, amelyet aztán még egy ideig többé-kevésbé sikerül fenntartani, hogy aztán a sorozat közepe táján teljesen takarékra téve lankadjon.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk