KULT
A Rovatból
hirdetés

A Sanyi és Arankába nem a sznobok járnak

Nyolc éve működik Budapest egyik legmenőbb kisszínháza. Hogyan képesek életben maradni? Jók az előadásaik.

Link másolása

A kis színházakban pont a méret a lényeg. Az, hogy a kis színház nem nagy. Kifejezetten kicsi. Adott esetben 30-40 ülőhelynél nincs is több a játéktér körül. A színészek az orrotok előtt játszanak, és ha akarnátok, egyesével megérinthetnétek őket, vagy fordítva: ők nyúlhatnának ki a színpadról, hogy zsebkendőt kérjenek tőletek. Jó esetben semmilyen fizikai korlát nem határolja el a színpadot: nem emelik jóval magasabbra, mint a nézőtér első sorai, nincsen színpadi árok, sőt, gyakran színpadnak nevezett piedesztál sincsen, amelyen a színész a néző fölé magasodna, és onnan pillantana le néha – lopva.

Ezért szerencsére hiányzik a sterilitás, a nagyszínpadok időnként fel-feltörő betegsége.

Sokkal intenzívebb élményt jelent egy-egy darab. Különösen akkor, ha olyan előadást néztek meg, mint Harold Pintér Hazatérése a Sanyi és Aranka Színházban: a meglehetősen kis térbe zsúfolt fajsúlyos darab úgy gyűrhet orrba, mint az otthon kotyvasztott pálinka.

VIDEÓ: A Hazatérés előzetese

A Hazatérés

Él valahol London külvárosában egy család. Nem tudni, miért utálják egymást ennyire, és miért ennyire szemetek egymással. Csak azt, hogy tapintani lehet a feszültséget az apa, az apa öccse és az apa két fia között. Az anya sehol. Hogy lelépett-e vagy meghalt, nem derül ki, bár az apa úgy beszél róla, mintha halott volna.

Ebbe a nyomasztó légkörbe érkezik haza a harmadik fiú külföldről, a feleségével. A családi találkozó természetesen nem úgy sül el, ahogy várták. Egyik csavar jön a másik után a furcsa végkifejletig.

Az 1960-as évek közepén íródott drámát Magyarországon többször is bemutatták az elmúlt évtizedekben. A Sanyi és Aranka 2015-ös előadásait a Budaörsi Latinovits Színházzal közösen rendezte.

"Kiszúrtad a bakikat?" - kérdezi a bemutató után Nagy Dániel Viktor Junior Prima díjas színész, aki a bokszoló Joey-t alakítja a darabban. Őszintén elmondom neki, hogy az összeset (egyébként nem volt sok), de mivel egész nap szövegekkel foglalkozom, ez csak annyira számít, mint egy-egy elütés: nem ez a lényeg, nem zavarja az értelmezést, hamar átsiklik fölötte az ember. Egy olyan kicsi színházban, ahol 40-70 és nem több száz fős a nézőtér, olyan kicsi, mobilis színpadon, mint amilyet a Sanyi és Arankában láthattok, egy elszólás csak fokozza az intimitást és a természetességet.

sanyiari2

sanyiari1

"Miért kell a budapestieknek a Sanyi és Aranka színház?" kérdeztem Lukáts Andort, a színház igazgatóját egy korábbi beszélgetés alkalmával. Visszakérdezett: „És miért kell a budapestieknek a Nemzeti Színház?” Majd hozzátette: "Amikor nyolc éve megszületett ez a dolog a fejemben, egyfajta hiánypótlásnak szántam, mivel nem volt abszurd színház Budapesten. Párizsban ott a Huchette, és játsszák az Ionesco-darabokat. Az induláskor úgy tűnt, hogy abszurd darabok mellett kortárs operát is előadunk. Faragó Béla Kafka című operáját mutattuk be, amely Kovács Kristóf librettójából készült. Azóta sem sikerült még egy kortárs operát összehozni, ugyanis nagyon drága műfaj, énekesek, zenészek, karmester kell hozzá."

Felolvasószínházi előadásaik közül tavaly nagy sikerrel és telt házzal játszották Bolgár György (Klubrádió) Ingmar és Woody című darabját Novák Eszter rendezésében. Az ehhez hasonló előadásoknak itt nagy hagyományai vannak, korábban antik görög drámákkal dolgoztak. Idén az OKULÁRÉ projekt, a kortárs drámaírók versenye költözött be a Sanyi és Arankába, felolvasószínházi köntösbe öltöztetve.

VIDEÓ: A Verslábak neccharisnyában című előadás előzetese

bankhitel_740

A Bankhitel című előadás plakátja

A Sanyi és Aranka Színházat Lukáts Andor Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas Érdemes művész alapította. Kicsi és sikeres színház. A Helené című görög dráma 2014-ben teltházzal ment, és nagy sikert aratott a Verslábak neccharisnyában című műsoruk is, amit kortárs költőnők műveiből állítottak össze.

Amikor Lukáts Andor 1995-ben Kaposvárról Budapestre költözött, Halász Péter a Kamrában indított egy Hírszínház című sorozatot, és megkérte, hogy a kaposvári színész dolgozzon vele együtt. Két hónapon keresztül 28 bemutatót tartottak az alábbi forgatókönyv szerint: megkapták a motoros futártól éjjel tíz után a Népszabadság másnapi számát, választottak egy hírt, írtak belőle egy darabot, és másnap este bemutatták. Az egyik darabot ketten játszották, hajléktalan házaspárt alakítottak. Halász Péter volt Aranka, Lukáts Andor pedig Sanyi.

Halász Péter 2006-ban meghalt; amikor Lukáts Andor színházat alapított, úgy gondolta, mindenképpen olyan névnek kell lennie, amely nem klasszikus színházi elnevezés. A névvel a Halász Péterrel közösen játszott színdarabnak és a Hírszínháznak állít emléket.

A színházat a IX. kerületben, a Mátyás utca 9. szám alatt találjátok. Nyitott szellemiségű befogadó színházként, illetve színházi műhelyként működnek, nem csak vígjátékokat és tragédiákat adnak elő; koncerteket, beszélgetéseket, izgalmas verses műsorokat rendeznek.

VIDEÓ: Az Összkomfort előzetese - a darab John Osborne: Dühöngő ifjúság című drámája nyomán készült

A színház műsorrendje részben az apján szerveződik, hogy az előadások életben tarthassák a színházat. Ezért hívták meg tavaly Bán Jánost és Csuja Imrét játszani, ezért szerveznek változatos programokat. "Egyébként a színházak szinte a rendszerváltás óta ínséges időket élnek" - szomorodik el Lukáts Andor. "Abban a nyomorult szocializmusban, ami tényleg borzalmas volt, és amelyben tényleg nem lehetett az országhatárt átlépni, Aczél Györgynek volt ízlése. Sötét gazember volt, ugyanakkor kulturált ember. Tudta, hogy mit tilt be, mert felismerte a sorokból, hogy az mit jelent. A kultúrára viszont úgy tekintettek, hogy a dolgozó embernek kell a szórakozás a napi nyolc óra munka után. Ezért állami támogatást kaptak a színházak."

Amikor arról beszélgettünk, hogy lehetséges-e egyáltalán piaci alapokon szervezni a színházak életét, és úgy általában a kulturális életet, Lukáts Andor véleménye az volt, hogy

amikor a piac diktál, le kell mondani bizonyos témákról. Pedig az is fontos, hogy a színházak mit akarnak mutatni, mire szeretnék felhívni a figyelmet.

"Például meg kéne ismerni a görög kultúrát, meg kéne ismerni a kortárs szerzőket, akik ma – Shakespeare nyomdokain - olyan darabokat írnak, amelyek tükröt tartanak."

Miből tartja fenn magát és hogyan működik egy kis színház?

A Sanyi és Aranka színház igyekszik minél több társulatot, ismert, elismert, tehetséges, kreatív emberekkel dolgozni.

Mint azt Váczi Laci, a színház produkciós menedzsere is hangsúlyozza, az elsődleges cél, hogy önfenntartók és lehetőleg függetlenek maradjanak, képesek legyenek kifizetni a bérleti díjat, a rezsit, a színészek gázsiját, legyen büfé, és semmilyen technikai nehézség ne akadályozza meg a munkát.

Állami támogatást nem kapnak, erre nem is pályáznak.

Augusztusban megalakult a SASZ Alkotóműhely (a színházi évadban a Sanyi és Aranka Színházban alkotók közössége).

Váczi Laci azzal a szándékkal hozta létre, hogy szó szerint és átvitt értelemben is teret és lehetőséget biztosítson olyan kreatív alkotóknak, akik magas művészi színvonalon, a mai életünkre reflektáló, korszerű, színészközpontú színházat szeretnének létrehozni.

A SASZ alkotóműhely első bemutatója az azóta nagy sikerrel futó Összkomfort című darab, amely kortárs átirata a Dühöngő ifjúságnak. Új premier Miklós Marcell önéletrajzi ihletésű Thrillerje a Revenge. Az idei évadtól hivatalos együttműködő és koprodukciós partnerük a Budaörsi Latinovits Színház.

A SASZ alkotóműhely szlogenje: Tér és Lehetőség.

Milyen a Sanyi és Aranka közönsége? Lukáts Andor szerint egyre jobb. Azt mondja, kialakult egy egész közösség, amelyik a Sanyi és Arankára éhes. „Csodálatos érzés. Kulturált, gyönyörű közönségünk van, ugyanakkor nagyon vegyes. Diákoktól elkezdve az idős emberekig ugyan olyan érdeklődéssel néznek bennünket. Ide nem sznobok járnak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: