KULT
A Rovatból

A Netflix a jobb, a Disney+ vagy az HBO Max? – Nagy streamingszemle

Streamingből is megárt a sok? Jelenleg öt nagy és több kisebb platform kínálatába lehet alámerülni Magyarországon, mi pedig utánajártunk, melyikre éri meg előfizetni.

Link másolása

A Netflix egyeduralma immár megdőlt, sőt, hogy kissé előreugorjunk, az sem kizárt, hogy előbb-utóbb kipukkad a streaminglufi. De haladjunk csak szép sorjában!

Kétségtelen, hogy a Reed Hastings és Marc Randolph által 1997-ben alapított Netflix ismerte fel elsőként, mekkora lehetőség van a globális streamingben, s így egyesek szerint behozhatatlan (most már egyre inkább úgy tűnik, nagyon is behozható) előnyre tett szert a piacon. A piros logós szolgáltató mellett ugyanis már meglepően sok egyéb platformra fizethetünk elő, amelyeknek kínálata simán felveszi a versenyt a Netflixével, és jóval színvonalasabb tartalmakat is gyárt.

A szegmens egyik behemótja, a Disney+ június 14-én startolt Magyarországon (három hónappal az HBO Max után), így eléggé átrendeződtek a viszonyok hazánkban is. Lássuk, jelenleg milyen film-, sorozat-, doksi- vagy realitytengerrel büszkélkedő streaminglehetőségeink vannak itthon!

Amazon Prime Video

A Prime Video a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos által alapított Amazon streamingcsatornája, ami 2006-ban indult, 10 évvel később pedig már világszerte elérhető volt, bár jelenleg is a talán kevésbé ismert és nézett platformok közé tartozik. Pedig a filmek és sorozatok széles körű választékából lehet itt válogatni, ráadásul az eredeti tartalmaik is számottevőek.

Az Amazon kiegészítő szolgáltatásaként pozicionálják, tehát nem a Prime Videóból él a vállalat, épp ezért nem is kapálóznak kézzel-lábbal az előfizetők után, illetve könnyen lehet, ennek köszönhető az is, hogy a nagyok közül erre a legolcsóbb az előfizetés.

A többihez képest legalábbis igen kedvező a díja: jelenleg a 30 napos ingyenes próbaidőszakot leszámítva 899 Ft/hó. Eddig pedig olyan eredeti filmeket készítettek többek között, mint a 7500, a Radioaktív, a Borat utólagos mozifilm, a Frank bácsi, a Bliss, az Amerikába jöttem 2, a Bűntudat nélkül, A holnap háborúja, a Sokk, a Hamupipőke vagy A kukkolók, valamint olyan sorozatokat, mint a The Boys, Az ember a fellegvárban, a Jack Ryan, Az Idő Kereke, a Reacher vagy az Odakinn.

Szeptember 2-án pedig felkerül a kínálatukba minden idők legdrágább sorozata, A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi, amelynek csak az első évadára 462 millió dollárt költöttek, de ha a globális marketinget és a következő évadok költségeit is figyelembe vesszük, akkor úgy néz ki, hogy a sorozat kényelmesen átlépi majd az egymilliárd dolláros határt is. Minden bizonnyal szeptemberben rendesen megugrik majd ez előfizetőik száma…

A Prime Video amúgy három okoseszközön streamelhető egyszerre, és már régi típusú tévékészülékeken is elérhető, a magyarítás tekintetében pedig abszolút változó, hogy milyen filmekre és sorozatokra kerül magyar szinkron. A saját gyártású produkcióikon azért minimum felirat található, a húzócímeken pedig szinkron is, a máshonnan átvett filmek és sorozatok esetében viszont könnyen előfordulhat, hogy semmilyen magyarítással nem találkozunk.

Apple TV+

Az Apple streamingplatformja egyértelműen a minőséget helyezi a mennyiség elé. Kínálatuk nagysága a közelébe sem ér a három nagy szolgáltatóénak, a Netflixnek, az HBO Maxnak és a Disney+-nak, mivel ők inkább a „kevesebb, de jobb”-elvét vallják, így főként presztízssorozatokat és -filmeket gyártanak.

Erre tökéletes bizonyíték, hogy az Apple TV+ lett az első streamingszolgáltató, amelyik elnyerte idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a CODA című remekművükkel.

Az Apple-ön csak és kizárólag saját gyártású produkciók kapnak helyet, ez is magyarázza szegényesebb kínálatukat, filmből például valóban nincs sok, a sorozatok teszik ki a tartalmak többségét. Olyan alkotásokkal találkozhatunk itt, mint pl. a For All Mankind, a The Morning Show, a Ted Lasso, a See, a Servant, az Alapítvány, a Különválás, a WeCrashed, a Dickinson, az Acapulco vagy Az afterparti.

A szolgáltatás természetesen az Apple-felhasználóknak kedvez, androidos okostelefonokról, tabletekről tehát felesleges próbálkozni, viszont egyre több okostévén érhető el az alkalmazásuk. Az előfizetési díja 1890 Ft/hó, vagyis az olcsóbb platformok közé tartozik. A magyar szinkronhangok megszállottjai viszont nem találják meg itt a számításukat, mivel semmilyen tartalmukhoz nem készül magyar szinkron, meg kell elégedni a felirattal.

HBO Max

A közelmúltban az HBO Max és a Discovery összeolvadásától volt hangos a sajtó, illetve az ennek „köszönhető” költségcsökkentő stratégia bevezetésétől, amelynek keretén belül például teljesen leállította az új vezetőség az európai saját gyártású sorozatok készítését. Ezt megelőzően pedig lekerült a kínálatból többek között a három hónapja startolt új magyar széria, A besúgó vagy a három évadot is megélt Aranyélet. S bár sokakban ez bizonyára visszatetszést kelt, azért az továbbra is kétségtelen, hogy az HBO Max a remek tartalmak tárháza hihetetlen mennyiségű néznivalóval. A választék öt nagyobb csoportban érhető el: Warner, DC, HBO, Cartoon Network és Max Originals.

Vagyis megtalálhatók többek között a Warner Bros. régi sikerei, illetve a csatorna másik nagy előnye, hogy a stúdió mozifilmjei 45 nappal a szélesvásznú premier után felkerülnek az HBO Max kínálatába, az utóbbi hónapokban például így járt a Batman vagy a Legendás állatok: Dumbledore titkai.

És mi mindennel futhatunk össze itt? Nos, a teljesség igénye nélkül: Jóbarátok, Agymenők, Két pasi – meg egy kicsi, Trónok harca, Drót, Az Igazság Ligája, Joker, Maffiózók, Easttowni rejtélyek, A farkas gyermekei, Tokyo Vice, Eufória, Az utolsó lépcsőfok, Utódlás, A légikísérő, Hatalmas kis hazugságok, Szex és New York, És egyszer csak…, True Detective, Peacemaker – Békeharcos, The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag, Dűne vagy az összes Bond-film.

Hihetetlen lista, pedig még csak a felszínt kapargatjuk. Az HBO Max tehát kedvenc magyar sorozataink kukázása ellenére is remek választás, a havi díja pedig 2390 Ft (éves előfizetés esetén: 1582 Ft). Ezen összegért pedig akár öt nézői profilt is létrehozhatnak a felhasználók három egyidejű streameléssel, korlátlan számú regisztrált eszközzel. Ráadásul minden tartalom magyarított: a felirat alap, de ha nem is azonnal, a legtöbb sorozat megkapja a magyar szinkront is.

Disney+

A nagyok közül utolsóként, június 14-én robbant be hazánkba a Disney stúdió streamingszolgáltatása, amit már rengetegen vártak, hiszen iszonyatos mennyiségű film és sorozat várja a mozgóképes csemegékre éhes nézőket.

Elég, ha annyit írunk, hogy megtalálható a kínálatban a teljes Star Wars-franchise, a Marvel mozis univerzuma, a Pixar animációs stúdió minden alkotása (legyen az egész estés vagy rövid), a National Geographic tartalmai és a Star hálózathoz tartozó csatornák, stúdiók remekei (ide tartozik többek között a Hulu, a 20th Century és az FX Network is).

És persze ne felejtsük ki a Walt Disney Studios animációs és élőszereplős filmjeit, sorozatait. Ez utóbbi kategóriában olyan klasszikusoknak is örülhetünk, mint pl. a Kicsi kocsi-filmek, A fekete lyuk című sci-fi, a Némó kapitány, a Komputer teniszcipőben vagy a Feketeszakáll szelleme, valamint olyan, a mai 30-as, 40-es korosztály gyerekkorát meghatározó animációs szériák, mint a Kacsamesék, a Gumimacik, a Csipet Csapat vagy a Balu kapitány kalandjai (az előbbi kettő ráadásul az eredeti Walt Disney bemutatja-féle magyar szinkronnal).

Lehet tehát nosztalgiázni ezerrel! Ezt a töméntelen mennyiségű néznivalót pedig mindössze 2490 forintos havidíjért megkapjuk (éves előfizetéssel 2075 forintra jön ki havonta a ráfordítás), korlátlan számú letöltéssel legfeljebb 10 eszközre, akár 7 különböző profil beállításával s 4 különböző képernyőn való egyidejű, párhuzamos streaminggel. Ugyanakkor a magyarítással kapcsolatban sem panaszkodhatunk, hiszen a legtöbb filmen és sorozaton ott a magyar szinkron vagy felirat, főként az animációs tartalmakon, azoknál valóban arra törekednek, hogy az olvasni még nem tudó picik is falhassanak mindent, mi fellelhető itt.

Netflix

A streaming alfája és ómegája, legalábbis még az, de ki tudja, meddig. A Netflix kezdetben egy online DVD-téka volt (a világon az első), később nyergelt át a streamingre. 2020 novemberében (a Covid kirobbanása után több mint fél évvel) pedig már 195 millió előfizetőjük volt. A hatalmas nézőszám azonban még nagyobb kínálatot követelt, a Netflixnél így nem vallják az Apple TV+ elvét, itt a mennyiség a minden. Olyan sok film és sorozat kerül fel ide folyamatosan, hogy alig lehet követni, bár az alkalmazás sok más szolgáltatóval ellentétben lehetővé teszi az új tartalmak közti szörfözést, így nem csak véletlenül bukkanhatunk új címekre (mivel a streamingplatformok zöme sajnos nem veszi a fáradtságot, hogy a sajtóval is tartsák a kapcsolatot – az HBO Max és a Disney+ jelenleg kivételek).

Mivel egyre több filmstúdió vagy tévécsatorna indít saját streamingcsatornát, így a Netflix tárháza is folyamatosan csökken, hiszen idővel a tartalomgyártók „visszakérik” a produkcióikat, hogy a saját felületükön értékesítsék azokat.

A Netflix ezért irtózatos tempóban gyártja a filmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket és realityket, hogy az egyre több résztvevővel rendelkező streamingversenyben megmaradjon a vezető helyük.

Olyan szériákkal édesgetik magukhoz leginkább a közönséget, mint pl. a Stranger Things, A Bridgerton család, a Nyerd meg az életed, a Vaják, A nagy pénzrablás, az Ozark, a Cobra Kai, a Lucifer, a Mindannyian halottak vagyunk, a Szexoktatás, Az örökösnő álarca mögött, a Te vagy a 13 okom volt…, valamint olyan filmekkel, mint a Különösen veszélyes bűnözők, a Ne nézz fel!, a Madarak a dobozban, Az Adam-projekt, a Tyler Rake – A kimenekítés, a Megbocsáthatatlan, Az ír vagy legutóbb az Adam Sandler-féle Mindent egy lapra. Ám amellett sem mehetünk el, hogy a nagy számok törvénye is érvényesül, avagy igen sok silány minőségű sorozat és film is pörög a platformon.

A Netflix a hatalmas kínálattal arányosan a legdrágább is a szolgáltatók közül, bár több előfizetés közül is választhatnak az érdeklődők: a havi díja SD-ben 2490 Ft, full HD-ben 3490 Ft, 4K-ban pedig 4490 Ft. Illetve a folyamatosan apadó előfizetőszám megtorpantatása végett azt tervezik, hogy bevezetik a még olcsóbb, ám hirdetéseket is tartalmazó csomagot. Mindenesetre a magyar feliratok és szinkronok tekintetében jó hír, hogy minden új tartalmuk rendelkezik ezekkel, a 2018 előtti sorozatoknál találkozhatunk még magyarítás nélküli produkciókkal.

A többiek

A felsoroltakon kívül azonban meg kell még említeni a Magyarországon elérhető további hazai streamingplatformokat is, mint például a magyar filmeket tartalmazó Filmiót, a főként művészfilmeket magába foglaló Cinegót vagy a horror-, thriller- és sci-fi-filmekre specializálódott SCREAM!-ot.

Mi jöhet még?

Az ígéretek szerint még a 2022-es év végén a globális piacra, így Magyarországra is megérkezik a SkyShowtime streamingszolgáltatás, ami az Egyesült Államokban és a világ más tájain is Paramount+ néven fut, és olyan csatornák, stúdiók repertoárjait foglalja magába, mint a Paramount, a Universal, a Peacock, a Sky és a Showtime.

Vagyis óriási kínálata lesz, vetekszik majd az HBO Maxszal és a Disney+-szal is.

Mellette pedig az AMC+-ra is lehet számítani valamikor 2023 folyamán Európában (az USA-ban és Ausztráliában már elérhető). Valószínűleg főként az Apple TV+-nak jelent majd igazi konkurenciát, mivel az AMC+ is a minőségi presztízstartalmak gyártását és megosztását tűzte ki célul. Így pedig már hét nagyobb szolgáltatóra nő a nézőkre ácsingózó streaminghullám, ennyit azonban valószínűleg nem tud eltartani a közönség, és könnyen lehet, hogy az ezen írás elején felvetett streaminglufi kipukkadása nincs is olyan messze, mint gondolnánk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Sztárban sztár leszek: Yulaysi Miranda akkor is győz, amikor hibázik
Hiába kárognak egyesek, a kubai lány és Bari Laci is megérdemelten jut tovább hétről hétre. Kritika.

Link másolása

Szörnyű dologra jöttem rá. A Sztárban sztár leszekben mindenki fiatalabb nálam. A zsűritagok és a versenyzők egytől-egyik később születtek, mint én. Az egyetlen vigaszom Tilla, aki vén, mint az országút.

Bár az X-Faktor múlt héten véget ért, a Sztárban sztár leszek még rövid ideig tartja magát. A nyolcadik élőadást Holy Molly és Lizot Sunday Nightjával kezdték a versenyzők, ki tudja, miért. Ennyi erővel választhattak volna valami jó számot is.

A zsűri hölgytagjai betegséggel küszködtek. Tóth Gabinak egyelőre csak az énekhangja ment el, Köllő Babett viszont olyan rekedt lett, hogy szinte vártam, mikor szólal meg:

„Nem tudom ki maga és azt sem, mit akar…”

Minél kevesebb a versenyző, annál nehezebb kitölteni a műsoridőt, ezért mindenkinek kétszer kellett énekelnie. Egy feladatot a mesterüktől kaptak az énekesek, egyet pedig maguk választhattak.

Kaly Roland kezdte a bulit Tom Jonesként, az If I Only Knew című számmal. Ez volt a „kötelező” köre. Roland nem titkoltan az egyik kedvencem, de most nem tetszett annyira. Nem volt rossz a produkciója, de gyengébben sikerült, mint a korábbi szereplései.

A hangutánzás sem sikerült igazán, és nem tudta tökéletesen visszaadni Tom Jones kisugárzását sem. Ezzel együtt is 27 pontot kapott a mesterektől.

Kökény Dani 50 Centje sem jött össze. Ahogy Majka is megállapította, Dani végig hangnemen kívül rappelt, és a time is szétesett. A smink viszont nagyon jól sikerült.

Persze az aranyos nénik megvédték, mondván, 50 Cent nagyon messze áll Dani karakterétől. De azért nem pontozták felül, 22 ponttal várhatta a folytatást.

Bari Lacinál muszáj egy kis kitérőt tennem. Egyre másra olvasok olyan megjegyzéseket, miszerint csalás, hogy versenyezhet, hiszen a sérülése miatt nem táncolhat, és ez igazságtalan előny a többi versenyzővel szemben.

Ezek a kommentelők nem veszik figyelembe, hogy amennyi könnyebbséget jelenthet Lacinak adott esetben a mozgás mellőzése, annál problémásabb énekelni, hiszen ülve sokkal nehezebb. Ennek ellenére sikerült adásról adásra tökéletes éneklést produkálnia.

Ráadásul láttuk már mozogni a sérülése előtt, vélelmezhető, hogy nem okozna neki gondot.

Az pedig nem kérdés, hogy Bari Laci az évad egyik legnagyobb tehetsége, megérdemli a rivaldafényt.

A mesterek is tudják ezt, repült a 30 pont.

Yulaysi Miranda elsőként a szabadon választott produkciójával lépett színpadra. Szeretett volna végre megint spanyolul énekelni, ezért Jennifer Lopezzé lényegült át.

J Lo a legendás hátsóját leszámítva annyira nem karakteres énekes, talán ez lehet az oka, de szerintem nem volt tökéletes a hangutánzás. Becsúsztak hamis hangok is, ami Yulitól szokatlan, de még így is nagyszerű show-t csinált.

Kapott a mesterektől is kritikát, de azért 10 pontnál kevesebbet senki nem adott.

Jósa Tamás Balázs Fecót kapta feladatul Tóth Gabitól.

Szegény Tamás az a versenyző, akit bárhogy is maszkíroznak el, a végén mindig Hókuszpók lesz belőle.

Ezen a héten óriási segítséget kapott, hiszen nem kisebb nevek kísérték a színpadon, mint Balázs Fecó zenésztársai, Csóka Péter és Dorozsmai Péter. Szép tisztelgés volt ez a két éve eltávozott zenész előtt. Majka nem érezte azt, amit Balázs Fecó előadása esetén, de így is járt a 30 pont.

Akkora noob vagyok – gyermekem szavával élve –, rá kellett keressek Azahriahra, hogy értékelni tudjam Kökény Dani második produkcióját. Azahriah mindenképp figyelemreméltó jelenség, bár tény, hogy nem én vagyok a célközönsége.

Dani viszont az, és talán ez lehet az oka, hogy elég jól lehozta. Energiaszintben azért nem volt ugyanott, mint az eredeti, igaz, egy videoklipp egészen más, élőben Azahriah sem biztos, hogy kompakt. 30 pontot kapott.

Jósa Tamástól én is csak azt tudom kérdezni, mint a mesterek: Miért? Igen, valahol a tudatalattink mélyén mind tudjuk, hogy David Hasselhoff elvileg énekes,

de akkor sem tudnám felsorolni a slágereit, ha az életem múlna rajta.

Tóth Gabi versenyzője ennek ellenére jó poénnak tartotta a Baywatch sztár bőrébe bújni.

A dal jellegtelen, a közönségnek nulla kötődése hozzá, és a mesterek sem értékelték többre 28 pontnál.

Bari Laci keményfába vágta a fejszéjét, hiszen mesterét, Pápai Jocit választotta. Ismét tökéletes hangutánzást hallottam, Laci egyszerűen nem tud hibázni.

Yulaysi Miranda Maurice White-ja viszont nem sikerült olyan jól. Bár külsőségekben remekül levette az Earth Wind & Fire énekesét, az éneklésből hiányoltam az erőt, hamis hangok is becsúsztak. Persze a kubai hölgy annyi csodát tett már le elénk a színpadra, hogy belefér. 28 pontot kapott.

Mirandával kapcsolatban is engedtessék meg nekem egy kis magánvélemény. A különböző közösségimédia oldalakon többször látom, hogy a kommentelők azért nem drukkolnak neki, mert „nem magyar”.

Most sorolhatnánk azokat a „nem magyarokat”, akikre a mai napig büszkék vagyunk, kezdve az aradi 13 tagjaival. De még ha a vita kedvéért el is fogadom, hogy nem magyar (annak ellenére, hogy a férje az és így a gyerekei is): Na és?

Annál inkább örülnünk kéne, hogy ez a csoda valahogy idevetődött mi hozzánk.

A maga részéről sokkal jobban járt volna, ha Amerikában köt ki, mert a tehetségével ott is sokra vinné, de mindenképp jobban keresne. Tekintsük a Jóisten ajándékának, örüljünk neki.

Kaly Roland zárta a műsort. Eros Ramazottit választotta magának, aminek Majka szemmel láthatóan nem örült.

Ha a Tom Jones produkciónál voltak apró hibák, ezzel az előadásával Roland mindent jóvátett. Ahogy a mesterek is megállapították az évad talán legjobb hangutánzását hallottuk.

Jött az izgalmas rész. Ismét Yulaysi Miranda lett a napi győztes, így ő biztosan ott lesz a jövő heti elődöntőben. A második helyen viszont négyes holtverseny alakult ki, hiába, gondolni kell a konteo hívőkre is.

Végül Kaly Roland és Kökény Dani jutott tovább „simán”. Bari Laci és Jósa Tamás közül Pápai Joci versenyzője kapta a több szavazatot, így Köllő Babett után Tóth Gabi is versenyző nélkül maradt.

Már csak két hetet kell aludni, hogy kiderüljön, ki Magyarország legsokoldalúbb énekese. A döntőbe változatlanul a Yuli-Roland-Laci hármast várom, de bármi megtörténhet. Bari Laci másodszor került veszélyzónába, úgy, hogy a múlt héten pedig adás első lett. Kökény Daninak sok rajongója van, könnyen lehet, hogy a mezőny legfiatalabbja örülhet a végén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
Új klip: Tavalyi nyertes slágere után a Compact Disco így folytatja
A múltunk nem felejt című daluk alapból egy csápolós, igazi Compact Disco-szerzemény lett, de a dalt felruháztuk egy mély, elgondolkodtató mondanivalóval.

Link másolása

A múlt év legjátszottabb, rádiós listavezető dala lett a Compact Disco a „Minden rendben” című slágere, amelynek sikere után egy őszre rezonáló felvétellel jelentkezik. A jellegzetes „kompaktos” elektronikus hangzással érkező "A múltunk nem felejt" című dal egy animációs klippel egészül ki, amit a Schola Europa Akadémia Mozgókép és animáció-készítő szakos tanulói készítettek Száraz Tamás vezetésével.

A Compact Disco Hősökkel közösen készült zenéjénél működött először közre a zeneszerző, producer Diaz – a vidám felütésű „Minden rendben” alatt kialakult, jó munkakapcsolatra felbuzdulva Walkó Csaba és Pál Gábor ismét szívesen működött együtt vele „A múltunk nem felejt” című trackben. Most azonban a Compact Disco a lombhullás eljöttével elégikusabb gyökereihez nyúlt vissza és ahhoz a hangzáshoz, amitől az elmúlt évek úttörő alternatív popzenét és elektronikus zenét ötvöző crossover formációjává tették.

„A múltunk nem felejt” alapból egy csápolós, igazi Compact Disco-szerzemény lett, de a dalt felruháztuk egy mély, elgondolkodtató mondanivalóval. A hideg és sötétség kihozza az emberekből a nosztalgiát és sajnos nem a jó értelemben. Előfordul, hogy észre sem vesszük és kesergünk a múlton. Nem szabad hagynunk, hogy a negatív dolgok a hatalmukba kerítsenek, tekintsünk előre és a megoldásra”

– osztotta meg a frontember, Walkó Csaba.

Csaba azt is elárulta, miként küzd meg az olykor a nehéz emlékekkel: „Lassan 10 éve futok és ez rengeteget segít, úgy fogalmaznék, hogy átalakítja az energiáimat, gondolkodni is van időm. De ez nemcsak a nehézségekben segít, hanem abban is, hogy kiélhessem a mozgásigényemet, mivel egy rettenetesen örökmozgó ember vagyok, ha telefonálok vagy alkotok is állandóan jár a lábam!”

Az újdonság egy izgalmas animációs videót is kapott, amelyet a Schola Europa Akadémiai diákjai készítettek el. „Szeretnénk támogatni a karrierük elején járó tehetségek előrelépését, így nagyon örültünk, hogy elvállalták a „A múltunk nem felejt” kisfilmjét. Már régóta szerettünk volna egy ilyen típusú videóklipet. A többféle vizuális technikát alkalmazó, halloweeni hangulatot ébresztő a klip, szerintünk nagyon jól sikerült!” – tette hozzá az énekes-dalszerző.

VIDEÓ: Compact Disco - A múltunk nem felejt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Love Bistro vagy Konyhafőnök? - újabb csata a Tv2 és az RTL között
'Míg a Konyhafőnök évek óta növelni tudja rajongótáborát, a Love Bistro címére sem biztos, hogy emlékezünk majd fél év múlva...' Kritika.

Link másolása

Augusztus 25-én startolt a Tv2 legújabb gasztro-showja, Love Bistro néven. Hírességek és párjaik vetélkednek más hírességekkel és párjaikkal és ahogyan az lenni szokott, elsősorban nagyon próbálnak bennünket szórakoztatni.

Eközben immár három hete fut az RTL Klubon a Konyhafőnök 7. évada, ahol ismét hétköznapi emberek, és nem pedig celebek vetélkednek egymással.

Két kereskedelmi adó, két gasztroműsor, egy idősáv és egy verseny a nézők kegyeiért. Egy verseny, amelynek akkor is az RTL Klub műsora lenne a győztese, ha a Love Bistro erősebb, minőségibb és szórakoztatóbb lenne. De nem feltétlenül az.

Bevallom őszintén, a Konyhafőnököt nem csupán azért kedvelem, mert szórakoztató vagy kikapcsol. Abszolút edukatív hatása van a műsornak, aminek hála már én is tudok házi tésztát gyúrni, erősen pillogok, hogy karácsonyra olyan robotgépet kaphassak, amivel ott dolgoznak a versenyzők és a séfek, és legutóbb feljegyeztem magamnak, mi a titka a tökéletes sült kacsamájnak.

Rácz Jenő (a legfiatalabb magyar Micheline-csillagos séf) és Sárközi Ákos (2014-ben szerzett Micheline-csillagot, főzött már Tom Hanksnek is) személye számomra garancia, eközben Fördős Zé munkásságát is elismerem, mert számtalanszor futottam már az ő blogjához, ha valami receptet kerestem.

Ezzel párhuzamosan a Love Bistro is nagyágyút szerződtetett, mégpedig az első Konyhafőnök műsorok sztárját, Bernáth Józsefet láthatjuk a Tv2 műsorában. Bernáth 2016-ban nem túl szépen búcsúzott az RTL Klubtól, sokáig ment is a huzavona a csatorna és a séf között. Személye egyértelműen fricska az RTL Klub felé. Az viszont már inkább kényszernek tűnik, hogy a Love Bistro kénytelen volt a versenyzők tekintetében is egy már kipróbált alapgárdához nyúlni. Cinthya Dictator, Tücsi vagy Dobó Ági már egyszer megmérettetett az rtl-es Konyhafőnök VIP-ben, a fentebb emlegetett egyszeri tévénéző pedig a sóhajtozgatások közepette azt is megjegyzi, hogy Dobó Ági az egyik korábbi Konyhafőnök VIP győzteseként eléggé nagy előnyben van.

Pozitívum, hogy a Tv2 végre-végre el tudott rugaszkodni attól, hogy a műsorvezetésre Ördög Nórát vagy Liptai Claudiát kérje fel. Az előbbi az augusztusban mindössze tíz adást megért Masterchef VIP-ben volt "létszám", az utóbbi a Séfek Séfében nem találta a helyét. Bernáth József személye pedig igazán telitalálat, ugyanis szemben az RTL Klub két, harsányabb stílust képviselő séf-sztárjával, Bernáth maga a megtestesült nyugalom és empátia.

Ezek a jelzők jól is jönnek a Love Bistro-ban, ahol

a versenyzőkről az első perctől fogva tudjuk, hogy nem profik, hogy hibázhatnak, hogy nincsenek tisztában olyan alapokkal sem, mint egy lángos receptje akár.

Bernáth és műsorvezető társa, a cukrászmester Baracskay Angéla akkor is képesek dicsérőn nyilatkozni egy ételről, ha az előzőleg be lett dobva a tálaló pultba fejjel lefelé, vagy egyértelműen emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert annyira csípősre sikerült.

A Konyhafőnökben ellenben hétköznapi emberek versenyeznek, akiket hétről-hétre megismerhetünk, hogy aztán nemsokára jól el is felejtsük őket. Addig viszont szeretjük vagy kevésbé szeretjük őket, drukkolunk a továbbjutásukért, vagy épp ellenkezőleg, nagyon kiejtenénk őket. Egy cseppet sem hátrány, hogy ők nem celebek. A Love Bistroban hírességek versenyeznek, de - nem bántásból mondom - a 16 párból szerintem három-négyről tudja egy átlag televíziónéző, hogy amúgy kicsoda is az illető.

Így viszont az is kevésbé izgalmas, ami esetleg kiderülhet a "sztárpárok" jelleméről.

Érdekes összehasonlítani az ismeretlenekből pár nap televíziós hírnevet szerző emberekből áradó természetességet és egyes celebek túltolt, hisztis magamutogatását.

A Love Bistro első hetében például ismét felmerült bennem a kérdés, vajon miből gondolja azt bárki is, hogy Cinthya Dictator képernyőre való?

Ha a műsorok nem egyszerre, egy időben futnának, hanem az egyik mondjuk eltolva, októberben kezdődne, minden bizonnyal boldogabbak lennének a műfaj rajongói, és nagyobb kérdés lenne a verseny végkifejlete. Így bármennyire is kedves, mulatságos a Love Bistro, bármennyire is szeretjük az ismertebb embereket hétköznapi(bb) élethelyzetekben nézegetni (emberi gyarlóság, kíváncsiság a neved), hovatovább bármennyire is menő ötlet az új műsorban a licitálós feladat, a két csatorna versenyében egyértelmű, melyik lesz a győztes. Míg a Konyhafőnök évek óta növelni tudja rajongótáborát, a Love Bistro címére sem biztos, hogy emlékezünk majd fél év múlva, ahogyan nekem már most utána kellett néznem, mi is volt a címe a mindössze három hete elkezdett Masterchef VIP-nek. Nem ragad meg.

A főzés oltárán mutogatott show-elemek kapcsán bennem még egy kérdés fogalmazódott meg, és az mindkét műsorban jellemző. Valaki árulja el nekem, miért menő főzés közben dobálózni, ordibálni, hadonászni és a másikkal úgy beszélni, hogy az ténylegesen sértő és megalázó? Ez persze csak költői kérdés.

Egy dolog viszont mindkét műsor kapcsán abszolút pozitív.

A két legnagyobb hazai csatorna, miközben egymásnak feszül, szinte vérre menően igyekszik, hogy te, én, mi, a nézők ténylegesen ki tudjanak kapcsolni, le tudják tenni a stresszt, tudjanak nevetni nagyokat és alapjáraton elfeledni minden hepehupáját ennek a nem kicsit elfuserált évnek egy világjárvány árnyékában.

Ez az, amiért hálásak lehetünk, és ez az, amiért üsse kő, nézzük ezeket a műsorokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
„A tökéletes apokalipszissel néztek szembe” – interjú Paul Ritterrel, a Csernobil színészével
A sorozat-történelem egyik legellenszenvesebb figuráját játssza a színész: a csernobili főmérnököt, a tragédia közvetlen felelősét.

Link másolása

Anatolij Sztyepanovics Gyatlov a csernobili atomerőmű üzemeltetési főmérnökének helyettese volt a csernobili atomerőmű-baleset idején. Ő volt az, akit látva megborzongtunk a sorozatot nézve: tényleg a teles összeomlásig vezérli majd a reaktor tesztjét? Persze tudtuk, hogy igen, csak

korábban talán sejtelmünk sem volt róla, hogy egy ilyen komoly emberi tényező volt az oka a csernobili atomkatasztrófának.

Az interjúban Gyatlov sorozatbeli megformálója, Paul Ritter elárulja, hogyan készült fel a meghallgatásra, miért nem nézte meg az sugárzottakat ábrázoló képeket és hogy milyen élmény volt a vezérlőterem tökéletes másában dolgozni heteken át.

Meséljen a karakteréről. Ön hogyan látja Gyatlovot?

Anatolij Gyatlov 1931-ben született Szibériában. Nagyon tapasztalt atomfizikus volt, és ő felelt – ez a dolog borzalmas iróniája – a biztonsági teszt futtatásáért. Negyedik alkalommal kísérelték meg akkor végigvinni ezt a tesztet.

Az előző alkalmak során Gyatlov érezte, hogy valami nem klappol, és ekkor még sikerült teljesen leállítania a rendszert.

A katasztrófa éjszakáján azonban Gyatlov – aki emberileg iszonyatos módon, bántalmazóként viselkedett a munkahelyén – egy kifejezetten magas szintű meetingen volt a közvetlen főnökeivel, csapatának tagjai pedig kézikönyvből voltak kénytelenek dolgozni. A csapatból többen újoncok voltak, és nem sikerült leállítaniuk a rendszert.

Gyatlov elhunyt a katasztrófa után?

A legtöbb ember, akik Gyatlovéval egyenlő mennyiségű sugárzást kaptak, egy hónapon belül meghaltak. Ő mégis kilenc évig túlélte a balesetet, amiből öt évet kemény munkatáborban töltött. Egy haditengerészeti városban, Novoszibirszkben nőtt fel, ahol sokkal kisebb nukleáris reaktorokat telepített tengeralattjárókba – és azt is túlélte. Láthatóan genetikailag ellenálló volt a sugárzással szemben.

Hogy kapta meg a szerepet?

Felkértek, hogy menjek el a meghallgatásra. Hat hosszú jelenetet kellett memorizálnom egyetlen hétvége alatt, de biztosra mentem, jól megtanultam a dialógusaimat, azaz elvégeztem a leckét. Úgy mentem el a meghallgatásra, hogy már tisztában voltam vele, mi a fene is lesz pontosan a dolgom.

A Csernobil lehet az év befutója a díjátadókon is

Ezt abból gondoljuk, hogy minden évben jelzésértékű, aktuálisan milyen szériát jelölnek a sorozatokat díjazó időrendben első gálán, az Emmy-díjátadón. Idén rekordmennyiségű, vagyis 17 (!) jelölést kapott a Csernobil, egészen változatos kategóriákban (Rittert pont nem jelölték). Itt lehet egyébként megnézni az Emmy jelöltjeit. Nem kérdés, hogy a Golden Globe nagy esélyese is lesz a sorozat és az alkotói. A kreátor, Craig Mazin vajon foghatja a fejét, hogy miért nem nagyjátékfilmet csinált? Sokan úgy gondolják ugyanis a szakmából, hogy ebben az esetben garantáltan járna neki a rendezői Oscar.

Milyen kutatásokat végzett a munkához?

A csapat minden létező információval ellátott minket, így aztán jó adag anyagot meg is emésztettem. Arra ugyan nem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem a túl grafikus képeket, de sokat olvastam azokról a folyamatokról, ami Gyatlovra várt további életében. Azt hitte, hogy a hidrogéntartályok robbantak fel, és

összefüggő, ámde tökéletesen valótlan beszámolót tartott a főnökeinek arról, hogy mi romlott el a folyamat során.

Ezért fontos volt, hogy teljesen képben legyek a részletekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a tudomány kristálytisztán jelenik meg a forgatókönyvben és ragyogóan egybedolgozták a történet lendületével, sosincs túlexponálva.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk