KULT
A Rovatból
hirdetés

Hobo: 140 fellépés évente

"Az idősödés nem hatott rám negatívan: nem estem szét, nem híztam húsz kilót – és úgy tűnik, nem növök fel soha" - állítja magáról Hobo exkluzív interjúnkban.

Link másolása

Földes László, azaz Hobo 68 éves kora ellenére sem lassít: 140 fellépést vállal évente, ősztől pedig a Nemzeti Színház társulatának is tagja lesz. A Művészetek Völgyében készítettünk vele nagyinterjút aktuális terveiről, Hobo és Bandája nevű új zenekaráról és még sok másról.

Huszonéves kora óta jelen van a hazai zenei életben, saját zenekart mégis csak 33 évesen alapított. Mi az oka, hogy pont ekkor döntött úgy?

A fő ok az volt, hogy ekkorra végeztem el az egyetemet, illetve utána a levelező tagozatot, ezzel párhuzamosan pedig megismertem olyan embereket, akik hajlandóak voltak velem játszani. Semmiféle professzionális cél nem lebegett a szemem előtt, hiszen nem voltam képzett zenész, és a kezdeti időkben a többiek sem igazán számítottak annak. Nem gondoltam, hogy lemezeket fogunk csinálni, sem azt, hogy sikerünk lesz. Tulajdonképpen az egészet a magam örömére, hobbiból kezdtem el, és máig ez is maradt a legfőbb motivációm.

A Hobo Blues Band 33 év alatt számos felállást megélt. Mekkora mértékben épült a zenekar az Ön személye köré és mennyit tett hozzá a többi tag?

Póka Egont mindenképp ki kell emelni a sorból, vele a zenekar első 15 évében gyakorlatilag szerzőpárost alkottunk – én írtam a szövegeket és ő a zenéket –, két éve pedig ismét együtt dolgozunk. Ő volt az, aki a kezdeti amatőrök helyett egyre jobb és jobb zenészeket hozott a HBB-be.

1

A kiválását követően is jó páran megfordultak még a csapatban, köztük számos nagyszerű ember, a végén viszont inkább már inkább olyanokkal voltam körülvéve, akik nem játszottak a Hobo Blues Band-ben, csak dolgozni jártak be. Ennek az okai elég szerteágazóak: egyrészt annyira szűk lett a piac, hogy egy zenekarból szinte lehetetlenné vált megélni.

Másrészt pedig azok az emberek, akikről szó van, már egy másik generációt képviseltek, akiknek a zene is teljesen mást jelent. Ezzel együtt én esélyt adtam nekik, és a munkájukat a maguk módján tisztességgel el is végezték, de azt a pluszt, amit a saját értékrendem szerint elvártam volna, nem tudták hozzáadni a zenekarhoz.

Mennyiben jelentett fordulópontot az életében a zenekar két évvel ezelőtti feloszlatása?

Nem volt törés, hiszen azóta is ugyanazt folytatom, csak egy magasabb szinten. Úgy gondolom, hogy a Hobo és bandája zenei értelemben a legjobb formáció, amiben 35 év alatt megfordultam. Óriási öröm számomra, hogy olyan emberek vannak körülöttem, akik szívesen játszanak Viszockijt, Tom Waits-et, vagy Jim Morrisont.

Solti János, vagy Tátrai Tibor erre például alig volt kapható, hiszen teljesen más közegből érkeztek. Ezeket a mániáimat addig velük nem tudtam kiélni, részben emiatt is mentem előadóművészi pályára, hogy legalább színházi keretek között megtehessem. Most viszont végre zenekarral is lehetőségem nyílt rá, ráadásul olyan tagok által kísérve, akik a saját egyéniségüket is hozzáteszik a dalokhoz, valami tényleg újat létrehozva.

2

Vannak azért átfedések a régi és a mostani zenekar repertoárjában?

Abszolút, hiszen a HBB már említett első 15 évében szinte minden dalt Póka Egonnal közösen írtam. Nyolc nagylemezünk jelent meg ebben az időszakban, ezeket játsszuk végig Kapolcson két további műsorral kiegészítve, minden este másikat. De a későbbi időszakból is elő szoktunk venni számokat, például a már Póka nélkül született Vissza a 66-os úton albumról, vagy a Madarász Gáborral készített Circus Hungaricus-ról.

VIDEÓ: Hobo - A zenének vége (The Doors)

Erre jönnek rá a Viszockij-, Morrison- és hasonló szerzemények, így összesen 350 körüli dalból állhat a repertoár. Ez egy hatalmas szám, de sajnos nem játszunk annyit, hogy mindegyiket rendszeresen elő tudjuk adni.

A mostani 10 napos maraton egy szerencsés kivétel, amúgy viszont havi három-négynél nincsen több koncertünk. Például a tegnapi műsornak is volt olyan eleme, amit ezelőtt 35 éve énekeltem utoljára. A budapesti klubestjeinknek ősztől szintén szeretnénk minden alkalommal más tematikát adni, hogy minél több dal elhangozhasson, de több százat egyszerre műsoron tartani így is lehetetlen vállalkozás.

Ha koncertből nincs is annyi, az egyéb szerepléseivel együtt is bőven akad elfoglaltsága. Hogy bírja az iramot?

Évente 140 körüli fellépésem van és idén sem lesz kevesebb. Annyira hozzászoktam már ehhez az életmódhoz, hogy valószínűleg inkább akkor lennének problémáim, ha felhagynék vele, és kijönnék a jól megszokott gyakorlatból, amit az állandó utazás és szereplés, illetve az ezzel járó tanulás jelent. Rengeteg megvalósításra váró ötletem van, és szerencsére az egészségi állapotom is megengedi, hogy hasonló tempóban haladjak tovább, így nincs okom lassítani.

Ősztől a Nemzeti Színház társulatának is tagja lesz. Mennyire tartja ezt meghatározó momentumnak a karrierje szempontjából?

Nyilván ez megtiszteltetés, ugyanúgy ahogy a Kossuth-díj volt, de a lényeget tekintve semmin nem változtat. Vidnyánszky Attilával 2006 óta dolgozom együtt a debreceni Csokonai Színházban, akkor is folytattuk volna a közös munkát, ha nem ő nyeri a pályázatot. Így viszont magától értetődő volt, hogy jövök vele. Együttműködésünk így a budapesti közönség előtt folytatódhat, amely azért mégiscsak nagyobb, mint a debreceni volt, már csak a lakosságszámból kiindulva is.

3

Milyen darabokban láthatja majd a közönség?

Októbertől a Ballada a sebzett hattyúról című darabot kezdjük játszani, amit én írtam, és Viszockij, illetve Marina Vlady szerelméről szól. Rajtam kívül Szűcs Nelli beregszászi színésznő szerepel benne, aki szintén a Csokonai Színházból érkezik.

Ezen kívül a „Tudod, hogy nincs bocsánat” című József Attila est is minden hónapban menni fog, ez volt a kérésem és egyben feltételem a felkérés elvállalásakor. Utcazenész címmel írok egy monodrámát, amit terveim szerint a zenekarom kíséretével fogok előadni, ezt februárban mutatjuk be.

Valamint dolgozom egy olyan darabon is, amely a Gulag koncentrációs táborokban fogvatartott rabok verseit dolgozza fel saját anyaggyűjtésem alapján, ennek a pontos premierje még kérdéses.

József Attilát hosszú ideje szívügyének tekinti, azt is mondhatnánk, hogy egyfajta missziós jelleggel terjeszti a költészetét. Tud olyan esetet említeni, amikor valaki kifejezetten Önnek köszönhetően ismerte és szerette őt meg?

Nehéz lenne ezt pontosan megállapítani, de egy friss példa azért eszembe jut. Idén a költészet napján a tököli börtönben játszottam és az előadás végén felállt egy rab, akit talán 12 évre ítéltek. Azt mondta, hogy az én tiszteletemre és József Attila szeretete miatt megtanult egy verset és szeretné elszavalni. Sok megható pillanatban volt már részem, de ez mindenképp a legemlékezetesebbek között van.

VIDEÓ: Hobo-József Attila-Nagyon fáj

A mai fiatal zenekarok tevékenységét mennyire követi?

Azt gondolom, hogy hatalmas kulturális szakadék van a mi generációnk és a mostaniak között szinte minden területen, vegyük akár a zenét, akár a színház- és filmművészetet, vagy bármi mást. Ők a saját virtuális világukban élnek, a televízió előtt nemzették őket és az internet előtt nőnek fel, annak segítségével fejezik ki magukat, erre pedig én nem vagyok vevő.

Persze ettől még lehetnek jók, nyilván a saját köreikben megvan a közönségük és sikeresek, rám viszont egyáltalán nem hatnak. A rap és az elektronikus zene semmilyen szinten. De a rockzenekarok túlnyomó többsége is a könnyű ellenállás irányába megy: a szövegeik tele vannak öncélú káromkodással, nincs bennük semmi mélység.

VIDEÓ: HOBO és Bandája - Farkashajsza

Már említette, hogy rengeteg megvalósítandó terve van, mi áll most az első helyen ezek közül?

A zenekarral épp a Requiem a blues-ért című anyagon dolgozunk, ezt most kezdjük majd felvenni, amint Kapolcsról hazamentünk. Ezzel párhuzamosan készítem az említett Utcazenész monodrámát, hogy tartani lehessen a jövő év eleji bemutatót.

A miskolci színháznak is írok egy darabot, ami a saját dalszövegeimre alapul zene nélkül és szeretném, ha valami olyasmi sülne ki belőle, amin a sok komolyság után mindenki fekvőbetegre röhögi magát. Történelemóra Hobóval a munkacíme, de hogy végül mi lesz belőle, az csak jövő tavaszra derül ki.

4

Jut azért ideje mindezek mellett pihenésre és a családjára?

Persze, a boldog családi háttér elengedhetetlen feltétele annak, hogy talpon tudjak maradni. Mivel sosem éltem társasági életet, ha nincs fellépésem, mindig otthon vagyok a feleségemmel és a gyerekeimmel. Azért is lehetek ilyen hatékony, mert tőlük rengeteg szeretetet és megerősítést kapok.

Az országútról pedig negyven éve nem jövök le, így már megszoktam a gyűrődést. Ráadásul az idősödés sem hatott rám negatívan: nem estem szét, nem híztam húsz kilót, illetve ami a legfontosabb, nem vagyok beteg sem – és úgy tűnik, nem növök fel soha.

Ha tetszett az interjú, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: