?> /kult/a-jegyarakat-automatikusan-vissza-szokas-teriteni-de-jelen-helyzetben-ezt-sokan-nem-tehetjuk-meg/ „A jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg" | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

„A jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg"

A magyar klubok és fesztiválok egy része egyedi megoldásokat talál ki a jövőben, hogy valahogyan túléljék a járványhelyzetet.

Link másolása

hirdetés

Nyílt levelet írt 32 magyar klub és fesztivál a közönségének. A terjedelmes levél egyelőre csak a Budapest Park Facebook-oldalán elérhető. A hosszú írás felvezetésében tisztázzák, hogy a felhívás a hazai élőzenei helyszínek, fesztiválok, koncertszervezők összefogásának eredményeként született meg.

"A kialakult járványhelyzet mindannyiunkat sok, eddig ismeretlen kihívás elé állított, ezért sajnos a megszokottól eltérő megoldásokban kell gondolkodnunk nekünk is. Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne. Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében."

Ezután kitérnek arra, hogy bár a közönség csak néhány órára vagy napra megy el egy-egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, ettől függetlenül az ilyen rendezvények mögött is 365 nap munka húzódik meg.

"Mindannyiunk elsődleges bevételi forrása a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezek adják ki azt az összeget, amelyből finanszírozni tudunk mindent: állandó stábunk munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, karbantartást, az előadói tiszteletdíjat/előleget, közműszámlákat, hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat és még sorolhatnánk. Ez azt jelenti, hogy a költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetnünk, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutunk bevételhez."

A folytatásban arról esik szó, hogy mivel a kialakult helyzet végét senki sem látja, és akár sokkal hosszabb távú is lehet, mint amivel korábban számoltak, szokatlan eszközökhöz kell folyamodniuk a fennmaradás érdekében. Külön kiemelik, hogy ezekkel az egyedileg kialakított megoldásokkal legalább minimális fizetést tudnak biztosítani azoknak a szakembereknek, akiknek a munkája nélkülözhetetlen számukra a jövőben.

hirdetés

"A helyzetet minden fesztivál, klub, szervező a saját gazdasági helyzetét felmérve próbálja kezelni, éppen ezért ezek a megoldások eltérőek lehetnek (például támogatói jegyek kibocsátása; utalványrendszer; halasztás esetén a jegyek automatikus érvényesítése a pótdátumra stb.) Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött."

A poszt végén felsorolják valamennyi aláírót: A38 Hajó, AlteRába Fesztivál, Bánkitó Fesztivál, Budapest Park, Campus Fesztivál, Dürer Kert, Famous Management, Fekete Zaj, FEZEN Fesztivál, Fezen Klub, GetCloser Concerts, HALL Debrecen, Helynekem, Instant-Fogas Komplexum, Kolorádó Fesztivál, LÄRM, Livesound, Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont, Nagyerdei Víztorony, New Beat, Petőfi Kultúrtanszék, Plázs Siófok, Pontoon, Raqpart, Rock Cafe Hajdúszoboszló, Szenes Klub, Szegedi Ifjúsági Napok, Tixa, Toldi Klub, Total Dance Festival, TrafoClub Gödöllő, TRIP.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk