/kult/a-filmtol-az-otletig-szomjas-gyorgy-filmnovella-koteterol/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

A filmtől az ötletig – Szomjas György filmnovella-kötetéről

Kultuszfilmek gyökereivel ismerkedhetünk meg a Kossuth Kiadó új könyvében.
hirdetés

Régi filmbarátok még emlékeznek a Magvető Kiadó „Az ötlettől a filmig” című sorozatára, amely az 1960-as évektől számos kiváló alkotás születési folyamatát kísérte végig. Két, ma már klasszikus filmünkkel, Jancsó Miklós Szegénylegények és Kovács András Hideg napok című műveivel indult a sorozat, később megismerhettük Fábri Zoltán, Sára Sándor, Bacsó Péter és mások mozijának kulisszatitkait.

Előfordult, ha nem is túl gyakran, hogy egy-egy nagy érdeklődéssel várt filmnek a bemutatójára időzítették a forgatókönyv megjelenését, mint például a Redl ezredesét, amelyet közösen írt Szabó István és Dobai Péter. Most egy olyan könyvet tarthatunk a kezünkbe a Kossuth Kiadó jóvoltából, amelyben a 20. század utolsó felének többgenerációs kultuszfilmjeinek gyökereit ismerhetjük meg.

Szomjas György Kopaszkutya és a többi című kötete a rendező életművének legmarkánsabb játékfilmjeit idézi fel még filmnovella állapotukból. Nagy örömmel vettem a kezembe a könyvet, mert azok közé tartozom, akik egy filmet utólag is szeretnek elolvasni, szép gyűjteményem van a világ mozijából. Igaz, azoknak jelentős része vagy az elkészült film leírása, jobb esetben tartalmazzák a tervezett, de kihagyott, vagy le sem forgatott, esetleg átírt jeleneteket. Itt azonban nem erről van szó.

A filmnovellák, a Talpuk alatt fütyül a széltől A Nap utcai fiúkig megadják ugyan a későbbi film stílusát, hangulatát, sőt itt-ott – különösen a Kopaszkutyában, a Falfúróban és a Roncsfilmben – visszaköszönnek a szállóigévé vált bemondások, de a végső sztorinál sokkal fontosabb bennük a közeg, amiben játszódnak.

hirdetés

Mélyebb az egyes karakterek bemutatása, és miközben az írásban és bennünk összeáll a történet, az író-rendező munkamódszere is világossá válik, legyen az alap népi szájhagyomány, lakótelepi, kocsmai pletyka, rendőrségi tanúkihallgatás vagy bírósági jegyzőkönyv.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk