/kult/a-10-legjobb-magyar-szinkronhang/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

A 10 legjobb magyar szinkronhang

80 éves a hazai szinkron. 1935-ben a Négy és fél muskétás című film kapott először magyar hangokat.
Link másolása

hirdetés

Idén 80 éve, 1935-ben készült hazánkban az első szinkron egy belvárosi filmműhelyben. Az eredetileg német nyelvű Négy és fél muskétás c. filmet Lakner Artúr fordította magyarra. Ettől kezdve megállíthatatlanul özönlött hozzánk a rengeteg szinkron, amelynek mai legkarakteresebb és legikonikusabb művelőiről ejtünk néhány szót.

Akár ellenzitek, akár bírjátok a magyar szinkront, biztosan van nektek is legalább egy-egy hang, amit már vagy ezerszer hallottatok, de a tulajdonosát nem tudjátok hozzákapcsolni. Ebben segít az összeállításunk – összegyűjtöttük a számunkra legemlékezetesebb szinkronszínészeket.

A lista persze szubjektív, nyilván nektek is megvannak a kedvenceitek.

Mezei Kitty

hirdetés

mezeikitty

Fotó forrása: Magyar Szinkron

Na, az ő hangját biztosan hallottátok, hiszen közel 450 szerepet kapott, ezzel méltán érdemelte ki az egyik legismertebb női hang címet. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy eredetileg a táncszakmában próbált elhelyezkedni, később egy reklámszerep kapcsán fedezték fel. Számos filmben és sorozatban hallhatjátok őt, mint például az Agymenőkben, ahol Pennyt "alakítja", vagy a Grace klinikában Izzie-ként.

VIDEÓ: Az Agymenőkben Pennyt vigasztalja Leonard

Kökényessy Ági

kokenyessyagi

Fotó forrása: Kökényessy Ági Facebook-oldala

A hangja elválaszthatatlan Jennifer Anistontól, de Sophie Marceau, Lucy Liu, Mary-Louise Parker magyar hangját is ő adja. Ő az, aki nem aprózta el a dolgot; 4 évesen kapta első szinkronszerepét, és azóta a pálya egyik kiemelkedő alakja. Rengeteg filmben és sorozatban feltűnik, hogy csak egyet említsek: az ő hangján beszél magyarul Rachel a Jóbarátokból.

VIDEÓ: Rachelnek és Monica szóváltása

Bujtor István

bujtor

Fotó: Bujtor István Facebook-oldala

Talán senkinek sem kell bemutatnunk őt, igazi karakterszínészt ismerhettünk meg benne, a hangja maga volt a megtestesült férfiasság. Ezért is volt tökéletes választás például Bud Spencer vagy James Bond magyar hangjának.

VIDEÓ: Kincs, ami nincs - Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot

Czető Roland

49675

Czető Roland középen - Fotó: Magyarszinkron.hu

Sokszor hallani az ő nevét is, pedig még csak 25 éves. A kisebbek jól ismerhetik hangját a Zack és Cody életéből, a nagyobbaknak pedig a Született feleségek Austinjaként lehet ismerős. Ezen kívül hallhatjátok még többek között az NCIS: Los Angeles-ben, vagy a Quinn Doktornő c. sorozatban is.

VIDEÓ: Nektek üzenik - Czető Roland

Kulka János

kulka

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Kossuth díjas és Jászai Mari díjas kiváló színművész. Évekig hallgattuk nagyszerű játékát Dr House-ként, de a Borgiákban és a Galaxis útikalauz stopposoknak c. filmben is hallható. Ja, és nagyon sok természetfilmet alatt is ő a narrátor.

VIDEÓ: Weöres Sándor verse Kulka János tolmácsolásában, a Doktor House egyik jelenetére vágva

Selmeczi Roland

Selmeczi Roland

Fotó: Slidersnet.extra.hu

Trója: Akhilleusz, Gyűrűk Ura: Aragorn, Shrek: Csizmás kandúr, Harcosok Klubja: Tyler Durden – hogy csak néhányat említsek briliáns szinronjai közül. Pályája csúcsán, 2008-ban tragikus körülmények között, autóbalesetben hunyt el 38 évesen.

VIDEÓ: Selmeczi Roland hangja a Harcosok klubjában

Holl Nándor

hollnandor

Fotó: Csillagkapu.hu

A Jóbarátok Joey-ja sokaknak ismerős lehet, ahogy a Bakancslistából Dr Hollins, vagy a Power Rangers Kék Rangere. Ha más nem, a Dr House-ból mindenképp ismerős kell, hogy legyen, hiszen Foreman elég sokat van színen. Jelenleg 51 éves, és nagyjából 1100 szinkronszerepet tudhat maga mögött, ami igazán nem kis teljesítmény.

VIDEÓ: Joey legjobb pillanatai

Győri Ilona

A Jászai Mari-díjas színművésznő inkább színpadon játszott, mint szinkronizált, ám szerintem mindannyiunkban tisztán él Mézga Paula összetéveszthetetlen hangja, ami a valóságban Ilonáé volt.

VIDEÓ: A Mézga család kalandjai

Bogdányi Titanilla

bogdanyi

Fotó: Bogdányi Titanilla Facebook-profilja

A gyermekkora óta játszó színésznőt hallhatjuk énekelni az Oroszlánkirályban, szinkronszerepei közül Lisa Simpsonként vagy éppen neveletlen hercegnőként (Mya – Anne Hathaway) szórakoztat minket. A fiatalabb korosztály körében igen népszerű Disney-filmek közül Hannah Montana és Alex Russeau hangját is ő kölcsönzi.

VIDEÓ: Bogdányi Titanilla hangja

Zsigmond Tamara

starwarsklub

Fotó: Magyar Starwars Klub

A 37 éves szinkronszínésznő szontén gyermekkorában kezdte a szakmát; első szerepét 8 évesen kapta. Azóta folyamatosan kapja a felkéréseket, leggyakrabban Natalie Portman magyar hangjaként hallhatjuk például a Star Warsban (Padme), de Megan Fox, vagy Keira Knightley vagy Jessica Alba játszotta szerepeket is vállalt már.

VIDEÓ: Részlet a kabalapasi című filmből

Hogy nézne ki a te tízes listád?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk