/kult/8-videki-zenekar-amely-orszagosan-ismert-lett/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

8 vidéki zenekar, amely országosan ismert lett

Ezek az együttesek remekül bizonyítják, hogy nem csak Budapestről indulva lehet komoly sikereket elérni.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. március 07.


Link másolása

hirdetés

Makacsul tartja magát a vélekedés, hogy mint szinte bármi más téren, úgy a könnyűzenében is egyedül budapesti bázissal lehet érvényesülni. Tény, hogy valóban a fővárosban működik a legtöbb klub, és a talán a zenekari ügyeket is innen lehet legegyszerűbben kézben tartani. Ugyanakkor az idők során rengeteg izgalmas csapat alakult vidéken is, akik közül azóta többen országos hírnévre tettek szert. Következzen most néhány ismertebb példa.

EDDA Művek

Ha EDDA, akkor Miskolc – a zenekar hovatartozásával alighanem mindenki tisztában van, aki akár egy számot is hallott tőlük. Pataky Attila 1984-ben költözött fel Budapestre, azt követően, hogy pár hónap kihagyás után újraindította a csapatot. Telefonon elmondta nekünk, hogy kezdetben sokat járt haza, de idővel egyre több új ismeretséget kötött a fővárosban (illetve az agglomerációban, mert mindig is eggyel kijjebb szeretett lakni). Ezek hatására kicsit lazult a szülővárosához való kötődése, de körülbelül 10 éve fordult a dolog, és újra elkezdtek fontossá válni számára a gyökerei. Ma már ismét nagyon gyakran látogat haza, hiszen meglátása szerint az embernek nem szabad elfelejtenie, honnan jött. A zenekar jelenlegi felállásából a többi tagnak nincsen miskolci kötődése, de mivel Pataky a frontember és a szövegeket is ő írja, a legtöbb ember mégis a városhoz köti a zenekart.

Az Elhagyom a várost egy 1981-es koncertfelvételen:

Honeybeast

hirdetés

Az elektronikus hatásokkal feldobott pop-rockzenét játszó Honeybeast 2005-ben alakult Szegeden, jelenlegi nevükön 2009 óta működnek. A tagok közül majdnem mindenki szegedi kötődésű, egyedül énekesnőjük, Tarján Zsófia (egyébként Hernádi Judit lánya) budapesti. Illetve a billentyűsük, Kővágó Zsolt jelenleg Székesfehérváron tanul, úgyhogy többet tartózkodik ott. A többiek viszont a mai napig Szegeden élnek. A csapat első komolyabb sikerét a Portugál című dallal érte el 2010-ben, amely az MR2 toplistáján is előkelő helyezést ért el. Szélesebb körű országos ismertséget viszont tavaly szereztek, amikor A legnagyobb hős című számukkal bejutottak A Dal döntőjébe. Jelenleg is országszerte koncerteznek, a következő bő egy hónap során fellépnek Debrecenben, Balmazújvárosban, Budapesten, Miskolcon és Kecskeméten is.

A legnagyobb hős A Dal tavalyi dőntőjében:

Pál Utcai Fiúk

A Pál Utcai Fiúk egy szigetszentmiklósi garázssoron alakult 1983-ban, igazi gimnazista hobbizenekarként. Mint honlapjukon írják, egy-két akkordot már ismertek, úgyhogy csak le kellett osztani a szerepeket: ki lesz a dobos, ki a basszusgitáros és ki fog énekelni. Bár első demóikat inkább csak maguk és barátaik szórakoztatására vették fel, de rövid idő alatt, agyonmásolt kazetták formájában elterjedt az egész országban, és így lassacskán igen jelentős rajongótáborra tettek szert. Egyre több meghívást kaptak, és a '90-es évek elejére az egyik legnépszerűbb magyar zenekarrá váltak. Később visszavettek a felfokozott tempóból, de a klubszíntérnek a mai napig stabil résztvevői. A kezdeti évek tagságából már csak a két énekes, Leskovics Gábor és Potondi Anikó maradt meg, ők viszont össze is házasodtak és a mai napig Szigetszentmiklóson élnek.

Részlet egy 1989-es szigetszentmiklósi koncertről, amikor leginkább még csak feldolgozásokat játszott a zenekar - itt épp az Ismeretlen katonát az URH-tól:

Punnany Massif

A vidéki nagyvárosok közül alighanem Pécsről került ki a legtöbb, országosan ismertté vált zenekar. Elsőre a legtöbb embernek a Kispál és a Borz ugorhat be, vagy a szintén idevalósi 30Y, mégis manapság talán a Punnany Massif számít a legaktuálisabb formációnak. A 2003-ban alakult csapat az elmúlt években üstökösként tört egyre feljebb, rajongók tízezreit nyerve meg magának. Mára az összes fesztiválon nagyszínpados fellépők, sőt a 2013-as Sziget hivatalos himnuszának is az ő dalukat választották. A népes tagság ma már inkább kétlaki életet él, sokan költöztek fel közülük Budapestre, vagy legalábbis ingáznak a két város között. Azonban a próbákat továbbra is Pécsen tartják, és turnémenedzserük elmondása szerint lélekben akkor is pécsiek maradnának, ha valamikor a jövőben esetleg mindannyian elhagynák – hiszen sokkal többet jelent számukra, mint pusztán a lakóhelyüket.

A Pécs Aktuál X című szám, amit ebből a cikkünkből is legtöbben hiányoltatok:

Quimby

A Quimby Dunaújvárosban alakult 1991-ben, az Október nevű gimnazista zenekar utódjaként. Első lemezeiket még angol nyelven készítették, a '90-es évek közepén váltottak magyarra, de időnként egy-egy dal erejéig azóta is visszanyúlnak az angolhoz. Komolyabb országos sikert az 1997-es Diligramm albummal értek el először, majd az ezt követő Ékszerelmére is rendkívül népszerű lett. A 2005-ben, hosszabb kihagyás után megjelent Kilégzésen pedig gyakorlatilag már csak slágerek sorakoznak. Azóta a zenekar stabil fellépő az összes jelentős fesztivál nagyszínpadán, sőt az utóbbi időben minden év tavaszán beiktatnak egy nyugat-európai turnét is. Bár Dunaújvárosban már csak a zenekar basszusgitárosa, Mikuli Ferenc (Fefe) él, a többiek kötődése is erős maradt. Hogy mást ne mondjunk, mindig az év egyik fénypontja a csapat életében a hagyományos dunaújvárosi karácsonyi koncert.

Egy tavaly júniusi koncert részlete a DUDIK fesztiválról:

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs 2009-ben, a Suhancos feloszlását követően alapította meg saját zenekarát, amelyben a népzenei hatásokat ötvözte funkos-rockos stílusjegyekkel. A csapat első felállását még kizárólag kecskeméti és környékbeli tagok alkották, de már ezalatt is országszerte koncerteztek és komoly rajongótábort gyűjtöttek. 2012 elején jött a fordulat: Balázs úgy döntött, tiszta lapot kezd, teljesen új zenészekkel folytatva a munkát. Ennek következtében a zenekar a fővárosba tette át székhelyét, ő maga is felköltözött, hátrahagyva addigi bábszínészi munkáját. Nagyot kockáztatott, de megérte, hiszen mára övé lett az ország egyik legnépszerűbb együttese. Tavaly megjelent Élet elvitelre című lemezük elképesztő sikereket ért el, azóta sorra adják mindenhol a teltházas koncerteket. Budapesten például két hét múlva lépnek fel az A38 hajón egymás után két estén is, de már közel egy hónapja egyikre sincsen jegy.

A Hétköznapi című dalhoz, az Élet elvitelre album egyik legnagyobb slágeréhez készült klip:

Tankcsapda

A Tankcsapda neve valószínűleg legalább annyira összeforrott Debrecennel, mint az EDDA műveké Miskolccal. A csapat ma vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb rockzenekar idehaza, akik 1989-es megalakulásuk óta mindig is hűek maradtak gyökereikhez. A Quimbyhez hasonlóan nekik is hagyománynak számít a karácsonyi koncert szülővárosukban, amelyre általában a Főnix csarnokban kerül sor. Sőt, 2012-es lemezüknek a címében (Rockmafia Debrecen) is megjelenik a város.

Így kezdődött a 2013-as évzáró koncert a Főnix-csarnokban:

Vad Fruttik

A Vad Fruttik eredetileg Várpalotán alakult, első nagy slágerük, a Sárga zsiguli tökéletesen vissza is adja a hamisítatlan vidéki panelromantikát. Később Veszprémbe tették át székhelyüket, illetve olyan is van köztük, aki már Budapesten él. Mindazonáltal a próbákat továbbra is Veszprémben tartják, és a koncertjeikre is innen indulnak.

A Lehetek én is c. szám klipje, amely a zenekar útját is szimbolizálja (Veszprémből indulva a végén Budapestre érkeznek):


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk