/kult/6-zsenialis-elme-a-filmvasznon/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

6 zseniális elme a filmvásznon

Filmek, érdekességek és képek valódi és fiktív zsenikről Hawkingtól az Esőemberig.
Link másolása

hirdetés

Nemrégiben mutatták be a zseniális fizikus, Stephen Hawking életéről szóló, és egy szintén kiemelkedő elméjű gondolkodóról szóló filmet, a Kódjátszmát a hazai mozikban.

1. A mindenség elmélete

A Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, a fiatal és rendkívül tehetséges kozmológus előtt ígéretes karrier áll. Egy napon megismerkedik egy bölcsész lánnyal, Jane Wilde-dal, nem sokkal később azonban élete gyökeresen megváltozik, amikor 21 évesen motoros neuronbetegséget diagnosztizálnak nála. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint hamarosan le fog bénulni, életéből mindössze két éve van hátra. Stephen és Wilde szerelme azonban nem ismer korlátokat, és összeházasodnak. A lány biztatja fiatal férjét, hogy fejezze be a doktorátusát, melyet követően Stephen belevág az idő természetét kutató ambiciózus munkájába. Mindeközben teste egyre szűkebb korlátok közé szorul.

zseni1

hirdetés

Azt tudtad, hogy...?

Eddie Redmayne a forgatásra való felkészülés során maga is találkozott Stephen Hawkinggal. A felkészülése részeként 10 kilót fogyott, hónapokat gyakorolt egy hivatásos táncossal, hogy minél jobban megtanulja kontrollálni a saját testét, és 40 ALS-ben szenvedő beteggel is találkozott. A színész elmondása szerint megszállottan dolgozott, hogy hiteles alakítást nyújthasson. Stephen Hawking annyira elégedett volt a produkcióval, hogy a film utolsó részéhez még a hangját is kölcsönözte, és ellátogatott a forgatásra is.

2. Good Will Hunting

Will Hunting (Matt Damon), a dél-bostoni munkásnegyedben éli mindennapjait. A fiú soha nem járt egyetemre, azonban fotografikus memóriájának köszönhetően könnyű szerrel képes megoldani bonyolult matematikai feladatokat. Egy kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, a pszichológus, Sean McGuire (Robin Williams).

goodwill

Azt tudtad, hogy…?

A filmben van egy jelenet, amikor Sean (Robin Williams) az irodájában halott felesége szellentési szokásairól mesél Willnek (Matt Damon). Ez a jelenet teljes egészében improvizáció volt. Ez az oka annak, hogy Matt Damon olyannyira nevet, ráadásul az operatőr nevetése miatt még a kamera is megremegett egy kicsit. A jelenet azonban változtatás nélkül került be a Good Will Hunting végeleges változatába.

3. Egy csodálatos elme

John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen matematika szakos hallgatója. Nincs könnyű dolga, hogy kitűnjön a többiek közül, ő ugyanis nem valamely gazdag család sarja. Nash viszont valamiben különbözik a többiektől, és zsenialitásának tanújelét is adja, amivel egy csapásra megváltoztatja nem csak saját életét, hanem a tudományét is. Élete egyre inkább sínre kerül, amikor megismeri szerelmét (Jennifer Connelly), barátja (Paul Bettany) pedig mindenben támogatja. Ám Nash tudása nem csak a magánemberek számára érdekes...

elme

Azt tudtad, hogy…?

Bár a film története Nash életén alapszik, az alkotók számos részletet megváltoztattak vagy bele sem írták a forgatókönyvbe. Ilyen többek között az, hogy Nash kétszer vette el Aliciát, előtte nőkkel és férfiakkal is folytatott viszonyt, sőt botrányai miatt le is tartóztatták, illetve betegsége miatt meg volt győződve arról, hogy földönkívüliek beszélnek hozzá.

4. Pi

A zseniális matematikus minden idők egyik legnagyobb rejtélyének megoldásán dolgozik. Ehhez felhasználja az Eukleidész nevű szuperszámítógépet, amelybe betáplálja a héber ábécét. A számítógép válaszul előállít egy kétszáztizenhat számjegyű sort, amely a Tóra szerint nem más, mint Isten neve. A tudós eredménye felkelti egy mohó cég figyelmét is...

pi

Azt tudtad, hogy…?

A film 60 000 dollárba került, amit a rendező és barátai 100 dollár értékű adományokból dobtak össze. Amikor a filmet később 1 millióért megvásárolta az Artisan Entertainment minden befektető 150 dollárt kapott vissza. További érdekesség, hogy a szám, amit Max keres 216 jegyű. A 216 6x6x6. A 666 a Jelenések könyvében a Fenevad számra .

5. Esőember

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a végrendeletből az is kiderül, hogy a hagyaték hárommillió dollárnyi részét bátyja, Raymond (Dustin Hoffman) kapta, aki egy intézetben él, mert Savant-szindrómás autista. Charlie azt tervezi, hogy Raymond gyámja lesz, így hozzáférhetne a milliókhoz is. De Raymondról gondoskodni nem egyszerű, csak sportalsót hajlandó viselni, minden nap meg kell néznie a tévévetélkedőt, fél a repüléstől és 23:00- kor mindig le kell feküdnie. Közös útjuk során Charlie sokat tanul bátyjától, és lassanként megszereti különc szokásait. Egy idő után már jobban vágyik az ő társaságára, mint a milliókra.

esoember

Azt tudtad, hogy…?

Dustin Hoffman annyira bizonytalan volt a filmben és karakterének megformálásában, hogy három héttel a forgatás elkezdése után azt mondta Barry Levinson rendezőnek, hogy "Barry, kérd fel Richard Dreyfusst vagy bárkit, mert ez életem legrosszabb alakítása!". Az alakításért Dustin Hoffman végül megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. A négy Oscar-díjjal jutalmazott alkotás világhírűvé tette Kim Peeket is, akiről a filmet mintázták. Az film 26 évvel ezelőtti bemutatása óta az igazi Esőember előadások és más rendezvények alkalmával milliók előtt mutatta meg szellemi képességeit.

6. Kódjátszma

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) hamar nagy figyelmet kelt a Cambridge Egyetemen újító gondolataival. Szakterülete a modern számítástechnika. Amikor Nagy Britannia hadba száll a Német Birodalom ellen, Alan újításainak a hadsereg is nagy hasznát veszi, de kódfejtőként ő is bevonul. Ekkor ismerkedik meg Joan Clarke-kal (Keira Knightley), akivel szoros barátságot köt, egymásba szeretnek, végül pedig összeházasodnak. Alan Turing azonban titokban homoszexuális. Titka folyamatosan kínozza, ráadásul, ha kitudódik a dolog, kegyetlen büntetésre számíthat.

kod

Azt tudtad, hogy…?

A film premierje november 14-ére esett, 1940-ben ezen a napon rohanta le Angliát a Luftwaffe. A britek tudtak a villámháborúról, de semmit sem tettek, mert féltek, hogy kitudódna, hogy Alan Turingnak köszönhetően megfejtették az Enigmát. Turingról Winston Churchill egyszer azt állította, hogy többett tett a háború pozitív kimenetele érdekében, mint bárki más.

Ha a teljes listát szeretnéd látni, KATTINTS IDE!

oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a lista!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk