hirdetés

KULT

5 film, amiért el kell menned a Titanic Filmfesztiválra

Öt filmet ajánlunk az egyik legrangosabb magyar filmmustráról a következő napokra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 04.

hirdetés

Fekete leves

A Titanicon mutatják be Novák Erik legújabb filmjét, amelyet az alvilági témájú magyar filmek szerelmesei már nagyon vártak. Novák ezúttal sem változtat a jól bevált receptjén, és egy akcióthrillerben meséli el egy adósságba keveredett DJ kalandját. A DJ „könnyű pénzszerzési lehetőséghez” próbál csapatot verbuválni furcsa szerzet ismerőseiből.

A film különlegessége, hogy a stáb ingyen vállalta a munkát, így valamennyien tulajdonosai a független filmnek. Ráadásul a filmbeli párbeszédek is improvizáción alapulnak, aminek köszönhetően a színészek legalább annyit merítenek saját személyiségükből, mint filmbeli karakterükéből. Ehhez hozzájárul az is, hogy saját nevükön szerepelnek a filmben.

fekete leves

hirdetés

Kálvária

A fesztivál nyitófilmje idén John Michael McDonagh filmje, amelyben egy jó ember, James atya próbálja kideríteni, hogy miért is kell meghalnia. Történik ugyanis, hogy egy gyóntatás során egy ismeretlen bűnös lélek közli vele, hogy túl jó ember, ezért egy hét múlva az atya bizony haza fog térni „főnökéhez”. James próbálja kideríteni, hogy mi ez az egész, felkeresi híveit, akik akár az elkövetők is lehetnek, miközben a gyilkossági kísérlet után hazatérő lányával is megpróbál zöld ágra vergődni. A kellő humorral átszőtt dráma a Berlinálén debütált, azóta igazi slágerfilm lett, köszönhetően a remek forgatókönyvnek és Brendan Gleeson kiváló alakításának.

kalvaria22

Sound City

A Zene mindenkinek szekcióban induló filmet nem feltétlenül témája, sokkal inkább rendezője teszi érdekessé. A Sound City nevű stúdió valószínűleg ismerősen cseng a zenetörténetben járatosabbaknak. A koszfészekből kinövő hely olyan legendás felvételeknek adott otthont, mint a Fletwood Mac 1975-ös albuma, vagy a Nirvana által jegyzett Nevermind című korong. Itt érkezünk el a film rendezőjéhez, aki ez utóbbi banda tagjaként vált világhírűvé, hogy aztán Dave Grohl a Foo Fighters frontembereként folytassa karrierjét. Grohl ezúttal a gitárt rendezői székre cserélte, hogy egy legendás stúdiónak állítson emléket, és bemutassa azt, amit eddig csak nagyon kevesen tudhattak a Sound City stúdióról.

sound city

Oroszlánszív

Az orosz-svéd film nem véletlenül került az Európai történetek szekcióba, határokon átívelő, húsba vágó és aktuális témát jár körül. A történet főhőse Teppo (Peter Franzén) egy szkinhed csoport vezetője. Teppo megismerkedik Sarival, akivel egymásba gabalyodnak, ám mint kiderül, Sarinak van egy fia, aki félig afrikai. Ráadásul a lány hamarosan kórházba kerül, és Tepponak kéne vigyáznia Rhamura. Ez persze számos külső bonyodalommal is jár, figyelembe véve Teppo baráti körét, de a legnagyobb harcot saját magával vívja, mert úgy tűnik, hogy elvei és érzelmei egyre kevésbé férnek meg egymással. Dome Karukoski filmje mindannyiunk számára elgondolkodtató, és a színészi alakításoknak köszönhetően nem csak a téma miatt érdemes megnézni az Oroszlánszívet.

oroszlansziv

Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története

A dokumentumfilmek sorát színesíti Gabriela Cowperthwaite alkotása, amely a világ legnagyobb fogságban élő kardszárnyú delfinéről szól. Tilikum, a hat tonnás delfin valóban rászolgált a gyilkos bálna névre, ugyanis pályafutása során három ember is áldozatul esett neki. Ám a film nem ezt, sokkal inkább az állat életének kezdeteit, és a későbbi tragédiákhoz vezető állomásokat mutatja meg.

Mert ugye miért is lenne egy olyan delfin barátságos, amit természetes élőhelyén foglyul ejtenek, hogy újszülöttként sötét konténerekben szállítsanak el egy medencéhez, ahol le kell majd élnie az életét. Az amerikai dokumentumfilm nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire önző dolgokat képes tenni az ember az élővilággal csakis saját szórakoztatása érdekében, de arra is, hogy a következményekről sem veszünk tudomást.

Blackfish

Számos más film is vár titeket egészen április 12-ig a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. A jegyek ára minden moziban egységesen 1100 forint, az A38-as vetítéseken 800 Forint. Helyszíni kedvezmények is igénybe vehetők diákok és csoportok részére. Részletes programot a helyszínekkel, valamint további tudnivalókat a filmekről és alkotóikról a fesztivál weboldalán találtok.

Ha tetszett a filmajánló, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk