?> /kult/36-kerdes-a-harry-potterbol-ami-megvalaszolatlan-maradt/ 36 kérdés a Harry Potterből, ami megválaszolatlan maradt | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

36 kérdés a Harry Potterből, ami megválaszolatlan maradt

Kínzó kérdések a Harry Potter-sorozat rajongóitól.

Link másolása

hirdetés

A BuzzFeed megkérdezte az olvasóit, hogy szerintük a Harry Potter történetekkel kapcsolatban mely kérdések maradtak megválaszolatlanok.

Íme a kérdések, amelyek a leginkább foglalkoztatják a rajongókat. Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre, és arra is, hogy bennetek maradtak-e kérdések az utolsó film, A halál ereklyéi után?

1. A Brit Mágiaügyi Minisztérium miért nem kért segítséget a világ többi mágiaügyi minisztériumától a Voldemort elleni harcban?

2. Ha Grópot, Hagrid óriás öccsét csak azért hívták Grópnak, mert nem tudta kiejteni rendesen a nevét, akkor mi lehetett a teljes neve?

hirdetés

grop

3. Mit csinál egy Hollóhátas diák, ha nem tudja a választ a találós kérdésre és így nem jut be a hálókörletébe?

4. Hagrid szülei hogyan szerelmeskedtek, ha egyikük egy óriás volt (az anyja), a másikuk pedig egy ember?

5. A háború végeztével, amikor Draco már biztonságban volt, Narcissa elhagyta Lucius Malfoyt?

mfcsalad

6. Mi történt Harry anyai nagyszüleivel? Hogyan haltak meg? Azt tudjuk, hogy James szülei idősek voltak, de mi történt Lily szüleivel?

7. Scorpius Malfoy, Draco fia rendes gyerek? Jóban van a Potter és a Weasley gyerekekkel?

8. Tudjuk, hogy Voldemort elátkozta a sötét varázslatok kivédése tanári állását. De hogyan lehet megátkozni valamit, ami nem kézzelfogható? (Fordító kérdése: csak azután váltják egymást évente a tanárok, hogy Harry megérkezik az iskolába. Addig miért nem hatott az átok?)

9. Harry láthatatlanná tévő köpönyege egy a Halál ereklyéi közül és tökéletes láthatatlanságot biztosít. Akkor Mordon hogyan látott át rajta?

mordon

10. Milyen más sportok vannak a kviddicsen, a köpkövezésen és a varázsló sakkon kívül?

11. Milyen volt az első varázslóháború, és a különböző karakterek milyen szerepet játszottak benne?

12. Volt büntetés a háború lezárultával? Sor került megtorlásokra a Halálfalók gyermekeivel és Voldemort követőivel szemben?

13. A Mágiaügyi Minisztérium egy diktatúra? (A kérdés háttere a kommentelő szerint: Dumbledorenak többször is felajánlották az állást, Caramelt lemondásra kényszerítették és Scrimgeourral helyettesítették, Kingsley a végén pedig kinevezett miniszterelnök lett. Ezek szerint ez nem demokrácia, de akkor ki választja meg a miniszterelnököt?)

14. Ha valaki átváltoztat egy asztalt malaccá és vissza, akkor mágikusan létrehozott egy malacot, egy asztal lelkével? Vagy pedig van egy asztala, aminek malac lelke van?

15. Mi folyik a Misztériumügyi Főosztályon? Miért vannak az agyak a tartályokban? Micsoda a bolygós szoba? Mi a helyzet a függönnyel? (Fordító: Nem pont ezért MISZTÉRIUMügyi Főosztály?)

miniszterium

16. Mi történik, ha egy szellem megy át a függönyön, ami mögött Sirius is eltűnt?

17. Volt Hermionén kívül más, aki a házimanók jogaiért küzdött?

18. A Szükség szobája működött Crack Táltos tüze után? (Fordító: szerintem erre választ kaptunk: nem működött.)

19. A Baziliszkusz kővé dermedne, ha tükörbe nézne?

hp3

20. Dumbledore használt-e valaha is időnyerőt?

21. Amikor Harry először magára öltötte a láthatatlanná tévő köpenyét, csak a feje látszódott. Mit láthattunk volna, ha mellette ültünk volna a földön és felnéztünk volna a lebegő fejére? Vajon a nyakának a belsejét láttuk volna?

22. A többi varázsló iskola is olyan veszélyes volt és annyi baj sújtotta, mint a Roxfortot a könyvek alatt eltelt hét évben?

23. Ha a baglyok rátalálnak bárkire, anélkül, hogy tudnák a címét, akkor Voldemort vagy más gonosz varázsló miért nem használt baglyokat, hogy rátaláljanak Harryékre?

bagoly

24. Hogyan működik a baglyok mágiája?

25. A Teszlek Süveg sokáig időzött Seamusnál? Melyik másik házon gondolkodhatott a kalap? (Fordító: Seamus végül a Griffendélbe került, Harry szobatársa volt. Harrynek elvileg 4 szobatársa volt: Neville, Ron, Seamus és Dean Thomas, de amikor első este felmentek a hálószobába, csak négy ágy várta őket. Deanről először az első kvidiccs meccsen esik említés. Ő addig hol volt?)

26. Van bárki másnak olyan órája, mint Molly Weasleynek? Milyen mágiával működik?

27. A Szellemszállást tényleg egyből az építése után kísértet járta háznak gondolták, vagy elvarázsolták, hogy az emberek azt higgyék, az mindig is ott állt?

28. Dumbledore és Fawkes hogyan lettek társak?

29. Ha a boa constrictoroknak nincs szemhéjuk, akkor hogyan kacsintott az, amelyiket Harry kiszabadította az állatkertben?

30. Mi volt a trollról, a vasorrú bábáról és a leprikonról szóló Dumbledore vicc?

31. Mi történik, ha nem a fogó kapja el a cikeszt, hanem egy másik játékos?

kviddics

32. Dumbledore tényleg elhitte, hogy Sirius Black bűnös?

33. Mit látna Harry, ha most nézne bele Edevis tükrébe? És mi lenne a mumusa? (Fordító: Edevis tükrében szerintem továbbra is a szüleit látná.)

34. Amikor egy emléket a merengőbe teszel, akkor vajon tudsz még rá emlékezni a fejedben?

35. Hogyan működik a Felix Felicis szerencsét hozó bájital? Az Imperius átokhoz hasonlóan megváltoztatja az emberek akaratát?

36. Melyik házban kötött ki végül Albus Severus Potter?

Forrás: BuzzFeed

Ti mire várnátok választ?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Temetkezési vállalkozó akart lenni, Demóna lett – amit nem tudhattál a 46 éves Angelina Jolie-ról

Június 4-én ünnepli születésnapját a színésznő, aki négy éves kora óta festi a haját, és egy pszichopata szerepéért kapott Oscar-díjat.

Link másolása

hirdetés

Jolie nagy utat járt be filmesként és magánemberként is az elmúlt évtizedekben: először rácsodálkoztunk földöntúli szépségére, majd Oscar-díjat kapott egy szociopata, intézetbe zárt lány szerepéért, mára pedig Demónaként a legnépszerűbb a széles közönség körében.

Anélkül, hogy bármiféle következtetést levonnánk mindebből, összegyűjtöttünk pár érdekességet Angelina Jolie-val kapcsolatban.

Bizzar gyermekálmok

John Voight színész lányát már elég korán felfedezte a média világa, hiszen már kamaszként is annyira gyönyörű volt, hogy nem lehetett nem észrevenni különleges arcvonásait. 14 évesen már modellkedett is, azonban ha a gyermek Jolie-t megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz, azt válaszolta: temetkezési vállalkozó.

Kígyószerelem

hirdetés

Fiatalabb korában annyira hüllőmániás volt, hogy több ilyen házi kedvence is volt, köztük két kígyó. Így aztán nem esett nehezére a Nagy Sándor, a hódító (2004) című filmben a kígyós jelenet forgatása.

Veszély-szenvedély

Jolie híres arról - különösen fiatal korában szivárogtak ki róla ilyen hírek -, hogy hajszolja a veszélyes helyzeteket. A Lara Croft: Tomb Raiderben (2001) például maga végezte el az összes kaszkadőrfeladatát beugró helyett, így több vágást is szerzett a csilláros jelenetben. Emellett felgyújtotta a selyempizsamáját a csilláron, miközben ugrásokat végzett a házban. Komoly égési sérülésekkel került kórházba, de másnap már forgatott is.

Késes szex, meg a többi

Jolie-ról sok botrányos mendemonda keringett az előző évezredben, azaz a húszas éveiben, de máig úgy gondolják róla sokan, hogy van egy sötét oldala. Például állítólag nem vetette meg a több résztvevős ágyjeleneteket, valamint a késsel-vérrel-tűzzel való játszadozást sem. Egy interjúban erre csak annyit mondott, hogy hát az ember fiatal, előkerül a kés, és ennyi, nincs ebben semmi pláne. Egy filmbemutatóra például úgy érkezett akkori férjével, Billy Bob Thorntonnal, hogy közölték a riporterrel, odafelé a limóban szexeltek. Ma már inkább a példás családanya imidzsre törekszik.

Drága színész

Ő volt a harmadik színésznő, aki belépett a 20 millió dolláros klubba, azaz az akkor legjobban fizetett színésznők sorába. Julia Robertst és Cameron Diazt követte ezzel - méghozzá a Mr. és Mrs. Smith című filmmel 2005-ben, ahol ma már exférjét, Brad Pittet is "megkaparintotta", ahogy a rossz nyelvek fogalmazzák.

Gyász

Imádott édesanyja, Marcheline Bertrand petefészekrákban hunyt el 2007-ben; hét és fél évet küzdött a betegséggel. Ez az esemény meghatározó Angelina életében, mert bálványozta édesanyját, aki megígértette vele, ha ő is örökölte a hibás, a betegségét okozó gént, kioperáltatja a petefészkeit. Ez később meg is történt.

Nem bízta a természetre

Valamennyi gyermekét tervezett császárral szülte, és mindegyiküket pontosan tíz hétig szoptatta csecsemőkorukban az IMDb triviája szerint. Vajon miért pont tíz hétig?

Egyáltalán nem veszélyeztetett terhes

Két hónapos terhes volt Angelina, amikor befejezte az Elcserélt életek forgatását 2008-ban. Knoxot és Vivienne-t hordta a szíve alatt. Születésük után 8 hónappal már munkába is állt: a Salt ügynököt forgatta 2010-ben. Lányával, Shilohval hat hónapos terhes volt, amikor Az ügynökség című filmet leforgatta 2006-ban.

Szöszi

A hajszíne eredetileg természetes szőke, de barnára festi. "A hajam sötétszőke. Amikor négy vagy öt éves voltam, anyukám sötétbarnára festette, és úgy döntött, úgy is hagyja. És én is megmaradtam mellette" - mondta erről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KULT

„Tőlem arzént is belém nyomhattak volna” – Vad Fruttikkal nyitott a Budapest Park

Bő másfél év után tarthattak újra koncertet több ezer fős közönség előtt. Megkérdeztük a zenekart, a hely alapítóját és a rajongókat is, milyen érzéseik vannak most és mit gondolnak a kötelező védettségi igazolványról.

Link másolása

hirdetés

Fellélegezhettek az élő zene rajongói, amikor az átoltottság elérte az 5 milliós határt, ugyanis a kormány végre engedélyezte a zenés-táncos rendezvényeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezek november óta teljesen be voltak tiltva, de előtte is legfeljebb 500 főben limitálták a közönséget.

A Budapest Parkban utoljára a 2019-es szezonzárón gyűlhetett össze ennél több ember, így bő 600 napot kellett várni, amíg újra ekkora tömeg bulizhatott.

Elmentünk a Vad Fruttik koncertjére, ahol a zenekar frontemberét, a hely alapító-vezérigazgatóját, valamint több rajongót is megkérdeztünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT

Felgyújtotta saját könyveit egy brit írónő, mert nem tetszett neki a fülszöveg

Jeanette Winterson annyira gyűlölte regényei legújabb kiadásának borítóit, hogy máglyát rakott, és felgyújtotta mindet.

Link másolása

hirdetés

Elégette saját regényeit, az erről készített fotót pedig Twitterre posztolta ki Jeanette Winterson brit írónő - írja a Guardian.

Winterson azért folyamodott ehhez a radikális döntéshez, mert nem tetszett neki a kiadó által készített borító és a fülszöveg. Szerinte "túl nyilvánvaló és unalmas" szöveget írtak hozzá, amely egyáltalán nem tükrözi könyvei szellemiségét.

Úgy véli, hogy ezáltal egyszerű feminista fikcióvá silányították életművét, és a szövegek valójában semmit sem mondanak arról, hogy miről ír igazából, ezért döntött úgy, hogy elégeti a könyveket.

"A kiadónál már dolgoznak a probléma megoldásán, de ezeket a kópiákat nem akarom megtartani. A nagy részét eladományoztam jótékony célra, de kellett egy szimbolikus égetés a lelkem felemelkedéséért. Író vagyok, de még én sem venném meg a saját könyvemet ezzel a silány fülszöveggel." - mondta el az írónő a lapnak.

hirdetés

A szimbolikus tett azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését: többen is azért támadták, hogy rendkívül pazarló dolog egy rakás könyvet elégetni csak azért, mert neki nem tetszik valami. Az egyik felhasználó szerint újra lehetett volna csomagolni, amely egyrészt izgalmas kreatív kihívás lehetett volna, másrészt jóval környezetbarátabb is. Mások azonban dicsérték Wintersont a húzásáért, egy Twitterező szerint ez egy művészi kinyilatkoztatás, amiért nem szabadna elítélni a szerzőjét.

Winterson már első regényével, az Oranges Are Not the Only Fruittal hírnevet szervett magának 1985-ben, amelyet mindössze 23 évesen írt. Azóta több mint egy tucat könyve jelent meg, II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki az irodalom terén elért érdemei miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Horrorfilmekkel robbantottak a mozik: tarolt a Hang nélkül és a Démonok között új része Amerikában

Szuper hír: újra beülnek az emberek a mozikba, ráadásul két minőségi horror-franchise csábította be őket.

Link másolása

hirdetés

Egymást követő két hétvégén is a régi időket idéző nézőszámokat produkáltak az amerikai mozik. Az iparági szakértők nagyon optimisták Amerikában, hiszen még csak az Észak-Amerikai mozik 75 százaléka nyitott ki, mégis látványosan pörög az üzlet. Úgy tűnik, az emberek bátorsága visszajött, hiszen ezt megelőzően sokáig üresen kongtak a mozitermek. A nagy nyertes a hétvégén a Démonok között-franchise 3. része volt.

A Hang nélkül 2 a múlt hétvégén 48 millió dollárt kaszált Amerikában, ami az első nagy bevételű premier volt hosszú idő után, a jó bevételei pedig ezen a héten is megmaradtak, most a második helyet szerezte meg 19,5 millió dolláros bevétellel a dobogó tetejére került Démonok között: Az ördög kényszerített című horror mögött. Így a Hang nélkül 2 már 88 millió dolláros össz-amerikai bevételnél tart és 138 milliós bevételnél világszerte.

A film a jól sikerült első rész után várható volt, hogy számíthat az érdeklődésre a nézők részéről, de azért a szakértők kisebb összegeket prognosztizáltak. Az első rész különlegessége az volt, hogy egy egész család némán retteg, nem szólalhat meg a film játékideje alatt, mert egy szörnyeteg lény a hangra megy rá - különben végük.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk