KULT
A Rovatból
hirdetés

12 végtelenül irritáló nyári sláger

Ez nem jelenti azt, hogy utáljuk az összes számot, csak azt, hogy már a könyökünkön jönnek ki.

Link másolása

A nyári sláger fogalmát úgy határozta meg az egyik ismerősünk, hogy rendszerint olyan - zeneileg és szövegében kissé bugyuta - szám, amit szerencsére csak egy nyáron át kell hallgatni. Mivel egy évvel később jön a következő. Mármint a következő fülbe mászó és agyon játszott, éppen ezért roppant idegesítő szám.

Erősen szubjektív, ezért helyenként talán igazságtalannak tűnő listánk következik, amelyben megpróbáltunk (persze hatalmas hézagokkal) körülbelül harminc évet felölelni. Ne vegyétek túl komolyan az összeállítást!

1. Neoton Família - Pago, pago 1983

Minden tiszteletünk azoké magyar pop- és rockzenészeké, akik több éves, kitartó munkával, hatalmas erőfeszítésekkel külföldön is ismertté váltak és ott is sikereket értek el. Nos, a Neoton Família nem tartozik közéjük. Akkora hátszéllel, amekkorát ők kaptak Erdős Pétertől a szocialista Magyarországon, nem volt nagy kunszt a slágerlisták élére kerülni, úgy, hogy közben "gondos kezek" olyan előadókat penderítettek parkolópályára, mint Cserháti Zsuzsa.

Nem tudjuk eldönteni, hogy a dallam vagy a szöveg bugyutább-e a hazai strandok és diszkók egykor kötelező nyári slágerében. Döntsétek el ti!

2. Neoton Família - Nyár van 1985

A másik olyan szám a magyar popzenekartól, amelytől sikoltozni tudnánk. Rengeteget hallottuk, a szöveget kívülről tudjuk, és sajnos erős dallamtapadást okozott gyermekkorunkban ez a "disco hit". Ha választanunk kellene, mit játsszanak le időnként a Neotontól, inkább a Vándorének lenne, abban még volt lélek, és akkor még három Éva énekelt az együttesben. Azok a régi szép idők. Hiába, már a nosztalgia sem a régi...

3. E-rotic - Max don't have sex with your ex 1995

Valami elképesztően közönséges produkcióval rukkolt elő húsz éve a germán popipar. Első albumuk, a Sex Affairs durrant nagyot, olyan slágerekkel, mint az alábbi szám vagy a Sex on the Phone, illetve a Fred Come to Bed. Förtelmes szóviccek voltak a szövegeikben. A következő, 1996-os lemeznek itthon mérsékeltebb sikere volt, bár Japánban például aranylemez lett. Pár év alatt el is tűnt a látókörünkből az E-rotic. Hála Istennek.

4. Mr. President - Coco Jambo 1996

Első, második, harmadik és negyedik hallásra is primitívnek tűnt ez a dal. Számunkra megfoghatatlan, miért válnak slágerré az ennyire egyszerű "zenék". A titok nyitja részben az lehet, hogy a kiadók ilyenkor hatalmas összegeket költenek reklámra, vagyis arra, hogy minél többször játsszák le ezeket a számokat a rádiók. De az is megeshet, hogy tévedünk, és ezek a dalok nagyszerűek, a mi fülünk pedig bot. Az alábbi videót 100 millió alkalommal tekintették meg eddig. Most komolyan, miért???

5. Los Del Rio - Macarena

Ezek a spanyol ajkúak! A Vamos a la playa (1983) után is képesek voltak csak úgy ontani a nyári slágereket. Ontani? Egyenesen rázúdítják ezeket a dalokat a mit sem sejtő Európára. Nem történt másként a Macarena című szerzeménnyel sem. Az 1990-es években jelent meg először albumon a popduó száma, majd a 2000-es évek elején futott egy újabb kört. Szinte az egész világon ismerik a Macarenát, több feldolgozása is készült. Nem viccelünk, volt olyan ismerősünk, aki az alábbi videóból akart megtanulni táncolni, hogy menő arc legyen a dizsiben.

6. Aqua - Barbie Girl 1997

Azok közé a pop együttesek közé tartoznak, akikkel ki lehet kergetni bennünket a világból, annyira rühelljük őket. Ezt a "dalt" pedig egyáltalán nem tartjuk vicces paródiának, ez maga a hangjegyekké vált borzalom. Nem csupán az Aqua számai idegesítőek, a köréjük teremtett vizuális világgal sem vagyunk kibékülve.

7. Bellini - Samba di Janeiro

Ez a leegyszerűsített, műkedvelő "szamba" elképesztően irritáló lett. Különösen fájdalmas tény, hogy a Bellini név nekünk sokat jelent, mivel a fiatalon elhunyt olasz opera szerzőre, Vincenzo Bellinire és a reneszánsz festőre, Giovanni Bellinire emlékeztet. Viszont a szám sikere nagyszerű visszajelzés arról, hogy a popzenei iparban a latinos(nak tűnő) szerzeményekre óriási igény mutatkozik és sok pénzt lehet velük keresni.

8. Las Ketchup: Ketchup Song 2002

A családi formációt egy spanyol producernek köszönheti a világ. A Muñoz-lányok 2001 óta aktívak, bár eddig összesen két albumot jelentettek meg. Úgy tűnik, a Ketchup Song, vagyis az Aserejé sikere elég volt ahhoz, hogy hosszú ideig meg lehessen élni belőle.

9. O-Zone - Dragostea Din Tei 2004

Az 1999 óta létező moldvai együttessel robbant be a köztudatba a román pop. Marius Moga producer szárnyai alatt készült a dal, amely a legenda szerint szerencsés véletleneknek köszönhetően lett világsláger. 2004 nyarán ez volt az egyik legtöbbet játszott szám, ezért megdöbbentő volt, amikor néhány hónappal később, 2005 januárjában a fiúk bejelentették, hogy a banda feloszlott.

10. 2007 – Rihanna featuring Jay-Z: Umbrella

Rómában töltöttük a nyári vakációt, és a szállodában csak néhány tévécsatornát lehetett fogni a tévén, ezek közül egyetlen zenei volt. Ott ment orrvérzésig ez a szám a végtelenül idegesítő refrénnel. A helyzet az, hogy azóta képtelenek vagyunk végighallgatni akár csak egy Rihanna számot is.

11. Oceana - Endless Summer (Official Video UEFA EURO) 2012

Juj! - ez volt az első reakciónk erre a dalra. És most sem gondoljuk másképp.

12. Calvin Harris - Let's Go ft. Ne-Yo 2012

A lakossági house egyik tipikus példája. Rendszerint a magukat nagyon menőnek gondoló bárok nyomatták egész nyáron, kissé idegesítő hangerőn. Az igényes elektronikus zene nem itt kezdődik, az effektezést kivéve semmi köze hozzá. Ez szimpla bóvli diszkó szám. És iskolapéldája annak, hogy a latinos vonallal vagy Rióval bármilyen tré produkciót el lehet adni.

TI MILYEN SZÁMOKAT TENNÉTEK A LISTÁRA? ÍRJÁTOK MEG KOMMENTBEN!

Ha tetszett az összeállítás, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: