?> /kult/10-zsenialis-sorozat-a-esos-oszi-napokra/ 10 zseniális sorozat az esős őszi napokra | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 zseniális sorozat az esős őszi napokra

10 filmtipp, amivel a hosszú őszi esték is gyorsan, és főleg szórakoztatóan telnek.

Link másolása

hirdetés

Visszavonhatatlanul vége a nyárnak, de ez nem jelenti azt, hogy a szabadtéri programokért ne kárpótolhatnátok magatokat egy jó filmmel. Még jobb, ha sorozatról van szó, ami több estére is feledhetetlen szórakozást nyújthat. Reméljük, az alábbi listából minden műfaj szerelmesei találnak kedvükre valót!

1. Trónok harca

George R.R. Martin nagy sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának kötetei sorozat formájában is megunhatatlanok. Az őszi esték sokkal gyorsabban telnek Westeros Hét Királyságának irányításáért, a Vastrónért vívott harcok és intrikák követésével. A sorozat jelenleg Magyarországon az HBO 2 műsorán látható.

2. Sherlock

hirdetés

Egy újabb Sherolck Holmes-adaptáció, legyinthetnek azok, akik még nem látták - de hajlamosak vagyunk egyetérteni azokkal, akik szerint ez nem csak egy a sok közül, hanem egyértelműen a legjobb feldolgozás. Erre nem csak az a garancia, hogy a sorozat írói a Ki vagy, doki? íróiként már korábban ismertté vált Steven Moffat és Mark Gatiss. Hanem az is, hogy bár Sherlock és Watson a 21. századi Londonban élnek és nyomozásaikhoz mobiltelefont, laptopot, internetet, GPS-t is használnak, ám e korszerűsített kellékek ellenére is megmarad az eredeti történetek hangulata, stílusa és logikája. A port.hu szerint jelenleg egyik magyar csatornán sem fut a sorozat, de érdemes figyelni, mert időről időre műsorra tűzik.

3. The Walking Dead

A zombis téma kissé már lerágott csontnak tűnik (hogy stílszerűek legyünk), de a Walking Dead mégis tud valami olyat ebben a műfajban, amitől töretlen a népszerűsége. Miután az egész világon elterjedt a kór, amitől szinte mindenki zombivá változott, egy maroknyi túlélő az életéért küzd, és road movie-szerűen keresi a kiutat a nagy zombiapokalipszisből. A Walking Dead ízig-vérig túlélőhorror, egy izgalmas kalandsorozat A remény rabjainak rendezőjétől, és a Terminátor és A bolygó neve: Halál producerétől. Jelenleg a Foxon látható a sorozat V. évada, a VI. október 12-én indul.

4. Amerikai Horror Story

Talán a legnépszerűbb horrorsorozat követését megkönnyíti, hogy antológia jellegű, vagyis az egyes évadok elkülönülnek egymástól. Az FX-en jelenleg a sorozat ötödik, Hotel című évada fut, ami egy igazán ideális helyszín egy vérbeli rémtörténethez. A címben szereplő hotel tulajdonosát ráadásul Lady Gaga alakítja, akinek a játékát színésztársai teljesen lenyűgözőnek nevezték a forgatás során.

5. A törvény nevében (True Detective)

Nagy szakmai és közönségsikert aratott az HBO saját gyártású sorozata. Nem hagyományos szériáról van szó, hanem Az Amerikai Horror Storyhoz hasonlóan antológia-sorozatról, ahol mindegyik évad teljesen új történetet dolgoz fel. Az egyes évadok egy-egy izgalmas nyomozást helyeznek középpontba, új szereplőkkel, de mindig remek színvonalon, a különleges, nyomasztó hangulatot és a feszültséget végig fenntartva.

6. Totál szívás (Breaking Bad)

Mit tesz egy csóró kémiatanár, akinél 50 évesen tüdőrákot diagnosztizálnak? A film főhőse egy tanítványával droglabort alapít, hogy halála előtt még biztosítsa családja anyagi jólétét. A sorozat összesen tizenkettő Emmy-díjat és két Golden Globe-ot nyert el, ami sejteti, hogy kellemes szórakozást ígér. Jelnleg az AMC műsorán fut a III. évad.

7. Narcos

És ha már drog, nem hagyható ki a sorból ez a sorozat, ami minden idők legnagyobb drogbárójának, Pablo Escobarnak életéről szól. A sorozat egyelőre csak a Netfilxen nézhető (ők is gyártották).

8. Agymenők

Leonard (Johnny Galecki) és Sheldon (Jim Parsons) kalandjai a legszomorúbb őszi estéket is képesek felvidítani. Sheldon "kockábbnál is kocka" világlátása állandó összeütközésbe kerül az őt körülvevő valósággal, ami a jobbnál jobb helyzetkomikumok és poénok kifogyhatatlan forrásául szolgál. Az RTL II-n a sorozat II., a Comdey Centralon pedig a VII. évadot nézhetitek.

9. Modern család

A történetben három, merőben különböző életvitelű, ám mégis annál egyformább család sorsa forr össze egy szatirikus komédiává, melynek minden pillanata garantáltan megmozgatja rekeszizmokat. Ed O'Neill, aki Al Bundy-ként sokaknak ismerős lehet az Egy rém rendes családból, már megmutatta milyen egy vicces családban nagyon vicces férjet és apát alakítani. Most egy jó karban lévő, jómódú hatvanas férfi - Jay Pritchett szerepében tündököl, egy dögös kolumbiai feleséggel az oldalán, akit Sofia Vergara személyesít meg. A sorozatot jelenleg az RTL Klubon (II. évad), az RTL+-on (IV. évad) és a Comedy Centralon (V. évad) láthatjátok.

10. Amerika elhallgatott történelme

Zárásul jöjjön egy ismeretterjesztő sorozat, de ebből a kategóriából egy igazi különlegesség. Oliver Stone, a világhírű filmrendező számos alkotásában, köztük a Szakaszban, a Született július 4-énben és a JFK - A nyitott dossziéban foglalkozott már az amerikai történelem sorsfordító eseményeivel. 2012-ben készült tízrészes dokumentumfilmjében azonban az Egyesült Államok "hivatalos" történelmével szemben alternatív megközelítéssel mutatja be a USA 20. századi történetének legfontosabb eseményeit. A drámai hatású, fantasztikus archív felvételekkel tarkított dokumentumfilm-sorozat igazi csemege a történelem kedvelői számára. A sorozatot a Spektrum tévén vetítik, és tűzik műsorra újra és újra.

A sorozatról és a belőle készült könyvről korábban részletesen is írtunk.

A cikk elkészítése során a Port.hu és a Wikipédia információit is igénybe vettük.

Ha hasznosnak találtad ezt a listát, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Temetkezési vállalkozó akart lenni, Demóna lett – amit nem tudhattál a 46 éves Angelina Jolie-ról

Június 4-én ünnepli születésnapját a színésznő, aki négy éves kora óta festi a haját, és egy pszichopata szerepéért kapott Oscar-díjat.

Link másolása

hirdetés

Jolie nagy utat járt be filmesként és magánemberként is az elmúlt évtizedekben: először rácsodálkoztunk földöntúli szépségére, majd Oscar-díjat kapott egy szociopata, intézetbe zárt lány szerepéért, mára pedig Demónaként a legnépszerűbb a széles közönség körében.

Anélkül, hogy bármiféle következtetést levonnánk mindebből, összegyűjtöttünk pár érdekességet Angelina Jolie-val kapcsolatban.

Bizzar gyermekálmok

John Voight színész lányát már elég korán felfedezte a média világa, hiszen már kamaszként is annyira gyönyörű volt, hogy nem lehetett nem észrevenni különleges arcvonásait. 14 évesen már modellkedett is, azonban ha a gyermek Jolie-t megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz, azt válaszolta: temetkezési vállalkozó.

Kígyószerelem

hirdetés

Fiatalabb korában annyira hüllőmániás volt, hogy több ilyen házi kedvence is volt, köztük két kígyó. Így aztán nem esett nehezére a Nagy Sándor, a hódító (2004) című filmben a kígyós jelenet forgatása.

Veszély-szenvedély

Jolie híres arról - különösen fiatal korában szivárogtak ki róla ilyen hírek -, hogy hajszolja a veszélyes helyzeteket. A Lara Croft: Tomb Raiderben (2001) például maga végezte el az összes kaszkadőrfeladatát beugró helyett, így több vágást is szerzett a csilláros jelenetben. Emellett felgyújtotta a selyempizsamáját a csilláron, miközben ugrásokat végzett a házban. Komoly égési sérülésekkel került kórházba, de másnap már forgatott is.

Késes szex, meg a többi

Jolie-ról sok botrányos mendemonda keringett az előző évezredben, azaz a húszas éveiben, de máig úgy gondolják róla sokan, hogy van egy sötét oldala. Például állítólag nem vetette meg a több résztvevős ágyjeleneteket, valamint a késsel-vérrel-tűzzel való játszadozást sem. Egy interjúban erre csak annyit mondott, hogy hát az ember fiatal, előkerül a kés, és ennyi, nincs ebben semmi pláne. Egy filmbemutatóra például úgy érkezett akkori férjével, Billy Bob Thorntonnal, hogy közölték a riporterrel, odafelé a limóban szexeltek. Ma már inkább a példás családanya imidzsre törekszik.

Drága színész

Ő volt a harmadik színésznő, aki belépett a 20 millió dolláros klubba, azaz az akkor legjobban fizetett színésznők sorába. Julia Robertst és Cameron Diazt követte ezzel - méghozzá a Mr. és Mrs. Smith című filmmel 2005-ben, ahol ma már exférjét, Brad Pittet is "megkaparintotta", ahogy a rossz nyelvek fogalmazzák.

Gyász

Imádott édesanyja, Marcheline Bertrand petefészekrákban hunyt el 2007-ben; hét és fél évet küzdött a betegséggel. Ez az esemény meghatározó Angelina életében, mert bálványozta édesanyját, aki megígértette vele, ha ő is örökölte a hibás, a betegségét okozó gént, kioperáltatja a petefészkeit. Ez később meg is történt.

Nem bízta a természetre

Valamennyi gyermekét tervezett császárral szülte, és mindegyiküket pontosan tíz hétig szoptatta csecsemőkorukban az IMDb triviája szerint. Vajon miért pont tíz hétig?

Egyáltalán nem veszélyeztetett terhes

Két hónapos terhes volt Angelina, amikor befejezte az Elcserélt életek forgatását 2008-ban. Knoxot és Vivienne-t hordta a szíve alatt. Születésük után 8 hónappal már munkába is állt: a Salt ügynököt forgatta 2010-ben. Lányával, Shilohval hat hónapos terhes volt, amikor Az ügynökség című filmet leforgatta 2006-ban.

Szöszi

A hajszíne eredetileg természetes szőke, de barnára festi. "A hajam sötétszőke. Amikor négy vagy öt éves voltam, anyukám sötétbarnára festette, és úgy döntött, úgy is hagyja. És én is megmaradtam mellette" - mondta erről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KULT

„Tőlem arzént is belém nyomhattak volna” – Vad Fruttikkal nyitott a Budapest Park

Bő másfél év után tarthattak újra koncertet több ezer fős közönség előtt. Megkérdeztük a zenekart, a hely alapítóját és a rajongókat is, milyen érzéseik vannak most és mit gondolnak a kötelező védettségi igazolványról.

Link másolása

hirdetés

Fellélegezhettek az élő zene rajongói, amikor az átoltottság elérte az 5 milliós határt, ugyanis a kormány végre engedélyezte a zenés-táncos rendezvényeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezek november óta teljesen be voltak tiltva, de előtte is legfeljebb 500 főben limitálták a közönséget.

A Budapest Parkban utoljára a 2019-es szezonzárón gyűlhetett össze ennél több ember, így bő 600 napot kellett várni, amíg újra ekkora tömeg bulizhatott.

Elmentünk a Vad Fruttik koncertjére, ahol a zenekar frontemberét, a hely alapító-vezérigazgatóját, valamint több rajongót is megkérdeztünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT

Felgyújtotta saját könyveit egy brit írónő, mert nem tetszett neki a fülszöveg

Jeanette Winterson annyira gyűlölte regényei legújabb kiadásának borítóit, hogy máglyát rakott, és felgyújtotta mindet.

Link másolása

hirdetés

Elégette saját regényeit, az erről készített fotót pedig Twitterre posztolta ki Jeanette Winterson brit írónő - írja a Guardian.

Winterson azért folyamodott ehhez a radikális döntéshez, mert nem tetszett neki a kiadó által készített borító és a fülszöveg. Szerinte "túl nyilvánvaló és unalmas" szöveget írtak hozzá, amely egyáltalán nem tükrözi könyvei szellemiségét.

Úgy véli, hogy ezáltal egyszerű feminista fikcióvá silányították életművét, és a szövegek valójában semmit sem mondanak arról, hogy miről ír igazából, ezért döntött úgy, hogy elégeti a könyveket.

"A kiadónál már dolgoznak a probléma megoldásán, de ezeket a kópiákat nem akarom megtartani. A nagy részét eladományoztam jótékony célra, de kellett egy szimbolikus égetés a lelkem felemelkedéséért. Író vagyok, de még én sem venném meg a saját könyvemet ezzel a silány fülszöveggel." - mondta el az írónő a lapnak.

hirdetés

A szimbolikus tett azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését: többen is azért támadták, hogy rendkívül pazarló dolog egy rakás könyvet elégetni csak azért, mert neki nem tetszik valami. Az egyik felhasználó szerint újra lehetett volna csomagolni, amely egyrészt izgalmas kreatív kihívás lehetett volna, másrészt jóval környezetbarátabb is. Mások azonban dicsérték Wintersont a húzásáért, egy Twitterező szerint ez egy művészi kinyilatkoztatás, amiért nem szabadna elítélni a szerzőjét.

Winterson már első regényével, az Oranges Are Not the Only Fruittal hírnevet szervett magának 1985-ben, amelyet mindössze 23 évesen írt. Azóta több mint egy tucat könyve jelent meg, II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki az irodalom terén elért érdemei miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Horrorfilmekkel robbantottak a mozik: tarolt a Hang nélkül és a Démonok között új része Amerikában

Szuper hír: újra beülnek az emberek a mozikba, ráadásul két minőségi horror-franchise csábította be őket.

Link másolása

hirdetés

Egymást követő két hétvégén is a régi időket idéző nézőszámokat produkáltak az amerikai mozik. Az iparági szakértők nagyon optimisták Amerikában, hiszen még csak az Észak-Amerikai mozik 75 százaléka nyitott ki, mégis látványosan pörög az üzlet. Úgy tűnik, az emberek bátorsága visszajött, hiszen ezt megelőzően sokáig üresen kongtak a mozitermek. A nagy nyertes a hétvégén a Démonok között-franchise 3. része volt.

A Hang nélkül 2 a múlt hétvégén 48 millió dollárt kaszált Amerikában, ami az első nagy bevételű premier volt hosszú idő után, a jó bevételei pedig ezen a héten is megmaradtak, most a második helyet szerezte meg 19,5 millió dolláros bevétellel a dobogó tetejére került Démonok között: Az ördög kényszerített című horror mögött. Így a Hang nélkül 2 már 88 millió dolláros össz-amerikai bevételnél tart és 138 milliós bevételnél világszerte.

A film a jól sikerült első rész után várható volt, hogy számíthat az érdeklődésre a nézők részéről, de azért a szakértők kisebb összegeket prognosztizáltak. Az első rész különlegessége az volt, hogy egy egész család némán retteg, nem szólalhat meg a film játékideje alatt, mert egy szörnyeteg lény a hangra megy rá - különben végük.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk