KULT
A Rovatból
hirdetés

10 tipp, hogy pofonegyszerűen megtanulj bármilyen nyelvet

Hasznos tanácsok a nyelvtanuláshoz egy sráctól, aki 9 nyelven beszél.

Link másolása

Az angol Matthew Youlden 9 nyelven beszél folyékonyan, és még ennél is többet megért. Az alábbi videóban a már általa elsajátított nyelveken beszél, franciául, görögül, sőt még héberül is tud.

VIDEÓ: Matthew Youlden, a 9 nyelvű poliglott:

És íme a tanácsai, hogy juthatsz el te is idáig. Ha azok között vagy, akik többször megakadtak már a nyelvtanulásban, olvasd ezt végig, és ugorj neki még egyszer! :)

1. Tudd, miért is csinálod.

Talán ez magától értetődőnek tűnik, de ha nincs egy nagyon jó indokod rá, hogy nyelvet tanulj, annál kevesebb rá az esély, hogy motivált maradj hosszútávon. Ha csak leakarsz nyűgözni másokat a francia tudásoddal, az nem egy jó indok. Ha megakarsz ismerni valakit a saját nyelvét használva, az már egészen más kérdés. Bármi is az okod, fontos, hogy elkötelezd magad.

2. Találj partnert.

Matthew több nyelvet is ikertestvérével, Michael-el együtt tanult meg. A többnyelvű ikrek a jó öreg testvéri rivalizálás miatt kezdték el az egészet.

„Nagyon motiváltak voltunk, és ez azóta is tart. Mindig biztatjuk a másikat. Szóval, ha a tesóm látja, hogy kicsit előrébb vagyok, mint ő, kicsit irigy lesz és próbál felülmúlni engem. És ez persze fordítva is igaz.” – mondja Matthew.

Ha nincs is testvéred, akivel ezt meglehetne csinálni, akkor is mindig jó ötlet keresni egy partnert, akivel szinten tartjátok egymást, és mindig egy kicsit jobban próbálkoztok.

Arról nem is beszélve, hogy lesz valakid, akivel beszélhetsz, és a nyelvtanulásnak pont ez a lényege.

minions-363019_960_720

3. Beszélj magadhoz.

Ha nincs senki, akivel beszélj, abban sincs semmi fura, ha magaddal beszélgetsz egyet.

„Talán ez furcsán hangzik, de igazából, a magunkkal beszélgetés egy remek módja a gyakorlásnak, főleg ha nincs lehetőséged használni máskor a nyelvet.”

Ez frissen tudja tartani az új szavakat és kifejezéseket a fejedben, és erősíti az önbizalmad, mire legközelebb valakivel beszélned kell.

4. Mindig tartsd magad a tervhez.

Ha már az elején eldöntöd, hogy te beszélni szeretnél, annál kevésbé valószínűbb, hogy elveszel a tankönyvek között. Viszont ha beszélsz az emberekkel, az máris a cél felé vezető út folyamatának szerves része lesz.

„Azért tanulsz nyelvet, hogy képes legyél használni másokkal. Nem azért csinálod, hogy meg tartsd magadnak. Nem kell mindenképpen Görögországba utaznod, ahhoz, hogy gyakorolj, elég, ha csak elmész egy görög étterembe, és görögül rendelsz.” – állítja Matthew.

5. Érezd magad jól közben.

Egy új nyelv használata, bárhogyan is, de egy kreatív cselekvés. A szuper poliglott testvérpár például úgy gyakorolta a görögöt, hogy dalokat írtak és vettek fel. Gondolj végig néhány vicces módszert a gyakorlásra: írj verset, rajzolj képregényt, stb.

background-20736_960_720

6. Légy olyan, mint egy gyerek.

Ez persze nem az jelenti, hogy hisztizz és dobálj kaját a hajadba, ha étterembe mentek, de próbálj meg úgy tanulni, mint ők. Az, hogy a gyerekek könnyebben tanulnak, mint a felnőttek, már bizonyítottan téves. Az új kutatások semmilyen kapcsolatot nem találnak a kor és a tanulási képesség között. Ha olyan gyorsan akarunk tanulni, mint a gyerekek, egyszerűen csak felkell vennünk az ő szokásaikat: ilyenek például az öntudat hiánya, a vágy, hogy játszanak a nyelvvel és a hibázásra való hajlandóság.

baby-921808_960_720

Úgy tanulunk, ha hibázunk. Gyerekként még normális, ha hibázunk, de felnőttként ez már tabu. Csak gondolj bele, mennyivel valószínűbb, hogy egy felnőtt azt mondja, „ne tudom” ahelyett, hogy azt mondaná: „még nem tanultam meg”.

Mikor nyelvtanulásra kerül a sor, beismerni, hogy nem tudunk mindent, és teljesen rendben is lenni ezzel, a kulcs a növekedésre é szabadságra. Engedd el a felnőtt gátlásaidat!

7. Hagyd el a komfort zónád!

A hajlandóság arra, hogy hibákat ejts, potenciálisan növeli azoknak az eseteknek a számát, mikor kínos szitukba keveredhetsz. Ez ijesztő lehet, de ez az egyetlen módja, hogy fejlődj. Teljesen mindegy mennyit tanulsz egy nyelvet, sosem fogod beszélni is, hacsak nem kezdesz el idegenekhez szólni, megkérdezni az irányt, ételt rendelni, próbálni viccet mesélni. Minél többször csinálod így, annál tágabb lesz a komfort zónád.

8. Hallgass!

Először is megkell tanulnod hallgatni, mielőtt beszélnél. Minden nyelv furcsán hangzik elsőre, de minél többet hallgatod, annál ismerősebb lesz, és annál könnyebb lesz helyesen beszélni.

„ Képesek vagyunk rá, hogy bármit kiejtsünk, csak nem szoktunk hozzá. Például, mikor spanyolul tanultam, nagyon nehéz volt az erős r betű nekem, mint angolnak. Számomra az volt a megoldás, hogy rendszeresen hallgattam a nyelvet, és közben elképzeltem, hogyan kellene mozgatnom a nyelvem vagy az ajkaim a kiejtéshez.” – mesélte Matthew.

9. Nézz más embereket, miközben beszélnek.

A kiejtés nagyon fontos, Matthew szerint ezt is csak gyakorolni kell. : „ Ennek egy módja – bármilyen bizarrul hangzik -, ha nézed mások száját miközben beszélnek, majd próbáld utánozni ahányszor csak tudod. Higgy nekem! Ez lehet nehéz lesz az elején, de aztán menni fog. Tényleg csak gyakorolni kell.”

Ha erre nincs lehetőséged, az is elég, ha idegennyelvű filmeket, sorozatokat nézel, és ott figyeled meg ugyanezt.

10. Merülj el benne.

Teljesen mindegy, milyen eszközökkel tanultál, a legfontosabb, hogy gyakorolj minden nap.

„Folyamatosan próbáltam már az elejétől használni, fejben, írásban, szóban. Az is nagyon fontos, hogy teremts magadnak olyan környezetet, ami az adott nyelvhez közel áll. Zenékkel, filmekkel, ételekkel, hogy magát a nyelvi kultúrát is ismerd.”

Ne felejtsd el, a legeredményesebb, ha beszélsz másokhoz, még a legrövidebb párbeszéd is hatalmas eredmény lehet. Soha ne érezd magad rosszul,, ha nem beszéled tökéletesen a nyelvet, a másik akkor is értékelni fogja, hogy próbálod az ő nyelvét elsajátítani.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: