/kult/10-szuper-magyar-zenekar-ami-mar-feloszlott-1/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 szuper magyar zenekar, ami már feloszlott

Listába szedtünk néhány ismert és kevésbé ismert hazai együttest, akik sajnos már nem koncerteznek, pedig nagyon jók voltak.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. július 23.


Link másolása

hirdetés

Múlt héten jelentették be, hogy húsz év után feloszlik az egyik legsikeresebb magyar beatzenekar, a Heaven Street Seven. Ők idén a negyedik nagynevű csapat, akik befejezik a közös munkát: a közelmúltban ugyanígy döntött a Subscribe, a Hangmás és az Isten Háta Mögött is. Következzen most néhány olyan együttes, akik már korábban elbúcsúztak rajongóiktól, de életművüket ma is épp olyan jól esik hallgatni, mint mikor még aktívak voltak.

Csá, Misi!

A Csá, Misi! még gimnáziumi zenekarként alakult a '90-es évek végén Budapesten. A változó tagságban a fix pont Császári Gergely frontember volt, aki azóta is a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője - hogy mást ne mondjak, ezen a listán két másik együttesével is szerepel. Pörgős, rockos hangzásvilág jellemezte dalaikat, ami sajátos hangulatú szövegvilággal egészült ki.

2008 környékétől Extra Paganza néven, triófelállásban folytatták tovább, de a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt a koncertek egyre ritkultak. Hivatalosan nem mondták ki a feloszlást, ezzel együtt utoljára a Csaszi 30. születésnapja alkalmából rendezett fesztiválon léptek fel két évvel ezelőtt. Bízzunk benne, hogy valaha még összeállnak, különleges színfoltjai voltak a hazai mezőnynek.

Jó kis kávé, egy igazi pörgős napindító dal:

hirdetés

A hasonlóan tempós Körháromszögnégyzet:

Csibor

A fuvolával és hegedűvel felturbózott beatzenét játszó Csibor 2010 közepén alakult. Fő jellemzőjük, hogy albumaik közzétételére mindig kreatív és ötletes megoldásokat választottak. Csokoládé című első kislemezüket például egy tábla kézműves csokival csomagolták egybe, a Taxi című EP minden dalának egy témájához kapcsolódó internetes blogon volt a premierje, a Borbála borítóját pedig egyedi, kézzel felvarrt gombokkal tették különlegessé.

Sajnos frontemberüknek, a Boogie Mamma nevű skazenekarból is ismert Zubreczki Dávidnak az utóbbi időben egyre kevesebb ideje jutott a zenélésre, így 2014 tavaszán a feloszlás (vagyis hivatalosan a határozatlan idejű szünet) mellett döntöttek. Első rendes hosszúságú nagylemezük bemutatója volt egyben a búcsúkoncertjük is az A38 hajón. Reméljük, nem örökre.

A legelső szám, a Csokoládé klipje:

Szellemes kisfilmet kapott a Borbála című szám is:

Erik Sumo Band

A listára került zenekarok közül alighanem az Erik Sumo Band érte el a legnagyobb sikereket: a 2000-es évek közepén nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is nagyon sokat turnéztak. A Tövisházi Ambrus vezette csapat lendülete akkor torpant meg először, miután második nagylemezük népszerűsége a külföldi piacon elmaradt az elsőtől, így koncertmeghívásaik is ritkulni kezdtek. A másik nagy törést pedig Harcsa Veronika kiválása jelentette 2010 végén.

Bár a Csá, Misi! kapcsán már említett Császári Gergely belépésével új lendületet kaptak és egy szuper nagylemezt is készítettek, három éve mégis úgy döntöttek, befejezik a közös munkát. Azóta egyszer léptek színpadra: 2013 legvégén az A38 hajón, egy hatalmas sikerű, teltházas koncerten. Ebből egyértelmű, hogy abszolút lenne igény rájuk (tavalyi interjúnkban Harcsa Veronika sem zárta ki a dolgot), de egyelőre nem látszik jele újabb bulinak. Viszont Tövisházi másik legendás együttese, az Amorf Ördögök idén visszatér néhány koncert erejéig, úgyhogy a jövőben talán erre is van esély.

Disco In My Head:

The Ice Tower, az utolsó album címadó dala:

Illuzio

A sanzonos bárzenét játszó Illuzio a 2000-es évek eleje óta működött, de tagjai más formációkban már azelőtt is jó ideje együtt zenéltek. Budapesti underground körökben egész szép ismertségre tettek szert, többek között a Quimby és a Kaukazus társaságában is alkalmuk volt fellépni. Koncertjeik akkor kezdtek ritkulni, miután frontemberük, Huszti Gergely létrehozta Tai Chi Teacher nevű szólóprojektjét, amihez hamarosan a zenekar dobosa és billentyűse is csatlakozott (utóbbi basszusgitárosként).

Az villámtempóban születő TCT-dalok mellett az Illuzio egyre jobban háttérbe szorult, érzékelhetően eltolódott a hangsúly az előbbi irányába. Végül 2011 elején jelentették be, hogy különválnak útjaik, búcsúkoncertjüket a Gödör Klubban tartották több száz ember előtt. A Tai Chi Teacher azóta is működik, évente kihoznak egy új lemezanyagot, bár a koncertezést sajnos ők sem viszik túlzásba. A tagság másik fele pedig Nemereszt néven alapított új zenekart, eddig egy albumuk jelent meg.

Kicsikém, a zenekar legismertebb dala:

Jakuza vadnyugat:

Kákettők

A Kaukazus frontembere, Kardos-Horváth János sok különféle projektbe belefogott a zenekar 2010-es feloszlása után. Kafkaz nevű szólóestjei mellett gyerekkoncerteket is adott, fellépett az Óperentzia tagjaival, illetve volt egy K2 nevű rövid életű próbálkozása is. Igazán nagyon viszont 2012 nyarán újított, miután Császári Gergellyel (igen, megint ő) és Gáspár Gergellyel összeállva megalapították a Kákettők zenekart. A csapatból meglepő húzással rocktrió lett, KHJ pályafutása során először basszusgitárra váltott. Hangzásviláguk elsőre megfogott, nagyon tetszettek a letisztult, sallangmentes, energiával teli dalok.

Sajnos azonban az egész nem sokáig tartott: 2013 elején bombameglepetésként, teljesen váratlanul bejelentették a Kaukazus visszatérését, ami lényegében a Kákettők halálos ítélete volt. Párszor még felléptek, de lassan két éve semmi életjelet nem adtak magukról, egyszerűen eltűntek a süllyesztőben. Külön elszomorító, hogy még nagylemezt sem adtak ki, alig néhány dalukat rögzítették. Rettentő nagy kár értük, szerintem nagy jövő lett volna a koncepcióban. Ez a fő magyarázat arra, hogy enyhén szólva nem vagyok fényes véleménnyel a Kaukazusról.

Magácska:

Vitamin:

Karabély

A Karabély a 2000-es évek budapesti undergroundjának meghatározó szereplője volt, stílusukra leginkább a sanzonpunk jelző illik. Koncertjeiknek megvolt a lelkes törzsközönsége, de igazán sosem sikerült befutniuk. Pedig fanyar, gyakran ironikus szövegeik és énekesük, Gyáni Levente sajátos hangszíne összetéveszthetetlenné tette a dalaikat.

Feloszlásukat 2007-ben jelentették be. Mint a frontember nyilatkozta: úgy érezték, hogy a zenekarban lévő lehetőségeket kimerítették, nem volt már meg az az összhang, ami a működésükhöz szükséges volt. Ha jól tudom, Gyáninak azóta nem volt másik zenekara, szólóban szokott fellépni időnként, Karabély-számokat is előadva egy szál gitárral. Sajnos a csapat basszusgitárosa, Maurics András 2011-ben elhunyt, de ki tudja, talán egy másik felállásban egyszer még visszatérnek majd.

Taníts meg élni, a legnézettebb Karabély-klip a youtube-on:

A Budapest című dal:

KontrolAltR

A KontrolAltR (vagy ahogy később nevezték magukat, Kontrolalter) zenekar a 2009-ben alakult, nevükből a stílusukat is ki lehet következtetni. Első nagylemezüket még teljesen házi körülmények között rögzítették, ami a hangzására is rányomta a bélyegét, de így is akadt rajta jó néhány figyelemre méltó szám. A második albumra aztán már komolyabban rákészültek. A keverési munkálatokat a Kispál-billentyűs Dióssy Ákosra bízták, aki tökéletes munkát végzett: a Most van soha című lemez kifogástalanul szól, és maguk a dalok is sokkal érettebbek.

Sajnos hiába érdemelték volna meg, ezzel az anyaggal sem sikerült áttörniük: pár alkalmi koncertet és tehetségkutatós sikert leszámítva nem igazán kerültek reflektorfénybe. Ehhez járultak hozzá a tagok közötti belső nézeteltérések, ami miatt 2011 végén egyszer már bejelentették, hogy abbahagyják a közös munkát. Akkor még sikerült rendezniük a helyzetet, tavaly novemberben viszont újból borult minden, ezúttal úgy tűnik, véglegesen. Szerencsére a két album megmaradt az utókornak, kompenzálva kicsit a szomorú tényt, hogy maga a zenekar nem lett több beváltatlan ígéretnél.

Szeleket kerülők:

Angyalfejtő:

Los Vegas

A nagyon rövid életű Los Vegas 2011 tavaszán alakult, miután a Kowalsky meg a Vega három tagja (a dobos Sóder, a basszusgitáros Jimmy és a gitáros Chacha) belső konfliktusok miatt szakított a frontemberrel. Rögtön bejelentették, hogy együtt folytatják egy új formációban, de először még az volt a tervük, hogy énekest keresnek maguk mellé. Jó néhány sikertelen meghallgatás után végül Chacha vette át ezt a pozíciót, és kiderült róla, hogy meglepően jó hangja van.

A zenekar repülőrajttal kezdett, már fennállásuk első nyarán a Tankcsapdával közösen turnéztak, év végére pedig elkészítették bemutatkozó nagylemezüket is Ez arról szól címmel. Hibátlan lett: igazi odalépős, megalkuvásmentes rockdalok kerültek rá. Sajnos amilyen gyorsan beindult a csapat karrierje, annyira hirtelen meg is szakadt. Chacha 2012 közepén kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, és családjával Ausztráliába költözött. Jimmy és Sóder pedig röviddel ezután kibékültek Kowalskyval és visszatértek anyazenekarukba, ahol azóta is játszanak. Nagy kár, hogy így alakult, ebből a dologból sokkal több is lehetett volna.

A csapat első dala, ami a Hetes címet kapta:

Mint egy filmben:

Suhancos

A Suhancos a rapper FankaDeli (vagyis Kőházy Ferenc) és Szabó Balázs közös zenekara volt a 2000-es évek második felében. FankaDeli egyszer pálinkázás közben próbaként rárappelt Balázs egyik dalára, az eredmény pedig annyira jól harmonizált, hogy tudatosan is elkezdtek összedolgozni. Négyéves működésük alatt két albumuk jelent meg, Üzenetrögzítő és Jól tévedni emberi dolog címmel. Ezzel a formációval lett először szélesebb körben ismert Balázs Radnóti-megzenésítése, a Bájoló, ami azóta óriási slágerré vált.

A fordulat 2008-ban jött el, miután FankaDeli elkészítette Magyar földre című számát. Ez vitás helyzetet szült a zenekar többi tagjával, akik nem szerettek volna belefolyni a nyílt politizálásba. Végül 2009-ben harag nélkül elváltak útjaik: Balázs megalapította saját bandáját, akikkel mára az ország legnépszerűbb együttesei közé került. De állítólag ma is jó viszonyban vannak, így nem lehet kizárni, hogy egy napon összeállnak még. Én mindenképp kíváncsi lennék rájuk, mert élőben egyszer sem láttam őket.

A Bájoló Suhancos-féle verziója:

Egy másik híres dal, az Egyre másra:

Vidámpark

A '90-es évek elején alakult Vidámpark számos felállást megért, amelyek között az alapító énekes és dalszerző, Őz Zsolt volt az összekötő kapocs. Első kazettájuk 1992 márciusában jelent meg Karnevál címmel. Az ezt követő időszak a zenei útkeresés, a szórványos tagcserék jegyében telt, míg 1996-ban kiadták a Cracowia Express című albumot. A zenekar zökkenőmentes működése az idő múlásával egyre nehezebben ment, Őz egyre súlyosbodó alkoholfüggősége miatt. Jó pár évet ki is hagytak, de 2007-ben még sikerült elkészíteniük egy lemezt 2 Citrom címmel.

Kisebb-nagyobb gyakorisággal koncerteztek is, utoljára 2013 nyarán léptek fel. Sajnos azonban a frontember szervezete néhány hónappal később nem bírta tovább a küzdelmet: október 1-jén elhunyt. A Gödör Klubban nagyszabású emlékestet tartottak tiszteletére, ahol vendégénekesekkel adta elő a Vidámpark megmaradt tagsága a dalokat. Ha minden igaz, idén tavasszal újra lesz egy hasonló nagy koncert ugyanott, sőt állítólag egy posztumusz lemez is megjelenik majd az eddig ki nem adott felvételekből.

Öszi sanzon, a legnagyobb sláger a Karnevál albumról:

Mindenki táncol, aminek refrénjében Lovasi András vokálozik:

Ha kiegészítenétek valamivel a listát, írjátok meg hozzászólásban!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk