/kult/10-kihagyhatatlan-magyar-dal-a-maganyrol/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 kihagyhatatlan magyar dal a magányról

Néha jó kicsit kettesben maradni önmagunkkal. Összeszedtük a legjobb aláfestő zenéket ehhez a hangulathoz.

Link másolása

hirdetés

A magány a művészet örökzöld témája, nincs ez másként a zenében sem: számtalan műfajban készült már sok-sok olyan mű, aminek ez áll a középpontjában. A magyar zenében is számos példát találunk a magány érzékletes kifejezésére - mi ezúttal csak egy kisebb szegmensből, többé-kevésbé a kortárs könnyűzene "alternatív", illetve "indie" irányzatába sorolható zenekarok "magányos terméséből" válogattunk ki tíz, általunk kihagyhatatlannak ítélt számot. A lista ABC-sorrendben van.

Belmondo - Egyedül

Czutor Zoltán zenekara eleve jól áll szentimentálisabb dalok terén, így nem meglepő, hogy az egyedüllét kérdése is előkerül náluk. Természetesen a tőlük megszokott, fülbemászó poprock-köntösben.

Heaven Street Seven: Éjszaka

hirdetés

A feloszlását idén bejelentő HS7 dalai kimondottan alkalmasak arra, hogy befelé fordulós, magunkban elmélyedős pillanatainkban hallgassuk őket. Az Éjszaka hangulata is passzol ehhez az érzéshez, Szűcs Krisztián a maga összetéveszthetetlen stílusában énekli, hogy "Szomorú, hideg téli éjszaka volt / szigorú messzeségből lesett a Hold", és így tovább.

Bohemian Betyars - Egyedül maradtam

Klasszikus szakítós dal, de szerencsére a búskomor, magába fordulós stílus helyett inkább a sírva vigadós fajtából. Nyilván mindenkinek ismerős az érzés, amikor a kezdeti üresség és rágódás után rádöbben, hogy tulajdonképpen jobb is neki így, de azért egy tisztességes berúgással megadja a módját a búfelejtésnek.

Kiscsillag - Légyszíves

Ennek a Kiscsillag-slágernek is egyértelmű üzenete az egyedüllét, illetve az elvágyódás. Szövegéből az "én szívem rántott hús, de azon a bunda nem liszt, nem tojás és nem is zsemlemorzsa / Az én szívem rántott hús, de azon a bunda magány, vágy és rettegés talán" sorok mára tulajdonképpen szállóigévé váltak, véleményünk szerint ez Lovasi valaha kitalált egyik legszellemesebb agyszüleménye.

Péterfy Bori & Love Band - After hours

Péterfy Borinak kifejezetten jól állnak a kicsit depressziós hangulatú, lassú folyású dalok, mint amilyen ez is. Szerencsére a szövege sem sablonos, olyan kreatív fordulatok vannak benne, mint például "drukkolj, hogy legyen jó hátszelem, a BKV egyszer legyen kegyes már velem", vagy "Ámor nyila szívembe talál, az endorfin az agyban szabotál. / Megkaptam a semmit meg a kínt, termelgetem az oxytocint."

Punnany Massif - Magány

Természetesen a manapság talán legnépszerűbb hazai hiphop-csapatot, a Punnany Massifot is megihlette a magány témája. A dal egy idevágó rövid idézettel indul A Békés Harcos Útja című filmből, majd olyan szokásosan frappáns rímpárok következnek, mint például "Az én testet ölt, a test meg este tölt / Még egy kört ahol csak csend a hangzavar a némaságban / Ahol a környezet csak béna slepp / Az egyszemélyes hadsereg csak legyengítve lehet egyre erősebb"

Quimby - Otthontalanság otthona

"Ma éjjel a semmi sem olyan, mint amikor olyan, amilyen / Sétál a Hold a háztetőn, zsinóron húzza maga után a szívem."- ugye ismerős? Kiss Tibiék klasszikusa is az egyik alapmű ebben a témakörben, zenéje és szövege is tökéletesen visszaadja a szóban forgó hangulatot.

Szabó Balázs Bandája - Magammal szemben

Szabó Balázsnak tavaly megjelent harmadik albuma, az Élet Elvitelre hozta meg az átütő közönségsikert. A lemez minden szempontból tökéletes munka, zeneileg és szövegileg is nélkülözi a szokásos kliséket. A Magammal szemben középpontjában az önvizsgálat áll: szembenézés a minden emberre jellemző hibákkal, hiányosságokkal és tévedésekkel.

Vad Fruttik - Nekem senkim sincsen

Ez is kötelező darab a témában, a zenekar egyik legkorábbi dala, de máig töretlen a népszerűsége. Mi magunk is többször tanúi voltunk, ahogy a tömeg szinte már extázisban, teli torokból kiabálja a koncerteken, hogy "fáj a fejem, a szívem túl nagy..." Érdekesség, hogy a felvételeket Likó Marcell készítette - egy hagyományos digi kamerával - saját szobáját használva blue boxként, majd a nyersanyagokat egy éjszaka alatt vágták, effektezték.

Zombori - Egyedül vagyok

Tökéletesen egyedi hangulatú dal (ez magára a zenekarra is igaz), ami leginkább az énekesnő, Csordás Zita fantasztikus hangjának érdeme. Egyszerűen jól esik hallgatni, ahogy énekel, és a visszafogottan letisztult zenei kíséret is remekül harmonizál vele.

Mivel egészítenéd ki a listát?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk