/kult/10-ismert-gyermekdal-jogasznyelvre-forditva/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 ismert gyermekdal jogásznyelvre fordítva

Így hangzana a legnépszerűbb gyerekdalok cselekménye, ha egy ügyvéd olvasná fel őket a bíróságon. Kitaláljátok, melyik melyik?

Link másolása

hirdetés

Egy ideje terjed a Facebookon ez a kis gyűjtemény, amely a legismertebb gyerekdalokat tartalmazza jogásznyelvre fordítva. A nyakatekert jogi nyelvezet annyira messze áll a köznyelvtől, hogy az eredmény nagyon vicces lett (itt-ott pár mondattal kiegészítettük némelyiket, hogy még pontosabb legyen...). Ki tudjátok találni, mely gyerekdalok lehetnek a jogi nyelvre átírtak forrásai?

Próbáljátok meg, de ha valamelyik nem megy, a megfejtéseket a cikk végén találtok. Ha a gyermekdalok valódi címére klikkeltek, a szövegüket is felidézhetitek a belinkelt oldalakon. Jó szórakozást!

1. Puhatestűek kényszer-kilakoltatása tűzeset miatt

"Figyelem! Sürgősen megkérünk minden házzal rendelkező puhatestűt, hogy ingatlanát záros határidőn belül hagyja el, az annak külső felszínén keletkezett, és azóta is folyamatban lévő tűzeset miatt. A károsultakat folyékony és félig megszilárdult tejipari termékekkel kártalanítjuk, amelyek együttes mennyisége egyelőre két napi fejadagot tesz ki."

hirdetés

2. Kiskorú Katalinok, közeleg a török invázió

"Sürgős figyelmeztetés minden kiskorú Katalin nevű lakosunk részére! Tudomásunkra jutott, hogy hazánkba betört oszmán csapatok Önöket célpontjuknak tekinthetik. Áldozataikat először mély nátrium-kloridos forrásban szeretnék megmeríteni, majd pedig abroncsok alsó tesztelésére használják fel. Tájékoztatjuk Önöket továbbá, hogy a nagy sebességgel közeledő oszmán csapatok megérkezésük után fejlövéssel történő kivégzést foganatosítanak."

3. A réteshez való hozzájutás aprólékos szabályai a hadseregben

"Megkérünk mindenkit, aki lépéseit nem tudja az általunk megadott ritmushoz koordinálni, ne álljon sorba este az üzemi konyhán, mivel számukra rétest biztosítani nem áll módunkban. Emellett felhívnánk viszont a figyelmet az említett táplálék pozitív tulajdonságaira, valamint arra, hogy honvédségünk számára kifejezetten ezt az ételtípust írják elő a hivatalos szervek."

child-375354_1280

Fotó: Pixabay

4. Madárinfluenza-fenyegetés, ami ellen gyermekünk keresztanyja tehetetlen

"Mivel a körzetünkben észlelhető csókák csípése madárinfluenzával fenyegethet, valamint látásában korlátozott kis korú varjak jelenléte is aggodalomra adhat okot, gyermekünk keresztanyja két lóerős járművéért küldetett. Meg kell azonban tagadnom ezt a kérését, mivel e közlekedési eszközt szintén potenciális veszélyforrások, pontosabban tollas baromfi(a)k foglalták el.

5. Nosztalgiavonat Kanizsára, töltött tésztaféleséggel, melynek feje gumós gyökérnövénnyé alakult

"Teljesen felújított, eredeti meghajtással rendelkező nosztalgiavonat indul a második vágányról Kanizsa állomásra. Megerősítjük, hogy a vonat a kanizsai pályaudvarra megy. A szerelvény elején az irányítási funkciókért a gépész-menedzser felel, ő az, aki a szerelvényt hajtó mozdony irányvektorát és sebességét meghatározza. Más források szerint vonatkísérőként az utolsó kocsiban tartózkodik az a töltött tésztaféleség, amelynek feje táplálkozásunk egyik legfontosabb gumós gyökérnövényévé alakult."

6. A kertgazdálkodásra kijelölt telkek mögött található baromfi állományát súlyos hőveszteség fenyegeti

„Hivatalosan figyelmeztetjük a Naprendszer központi égitestét, hogy hő-és fénysugárzó tevékenységének elmulasztása esetén a kertgazdálkodásra kijelölt telkek mögött található baromfi állományának a súlyos hőveszteség következtében igen magas létszámbeli csökkenését leszünk kénytelen elkönyvelni. Megértését és további együttműködését előre is köszönjük."

singing-304617_1280-pixa

Fotó: Pixabay

7. Élénken pigmentált, ámde farokkal és külső hallószervekkel nem rendelkező fiatal kérődző, valamint az ingatlanvásárlás szempontjai

"Biológiai kutatócsoportunk élénken pigmentált, ámde farokkal és külső hallószervekkel nem rendelkező fiatal kérődzőre lett figyelmes. E rendhagyó tényt figyelembe véve lakásvásárlásunkat olyan helyszínen tervezzük, amelynek közvetlen közelében lehetőség van a tej piaci áron való beszerzésére."

8. A fotoszintetizáló fanyúlványok rejtőzzenek el, a nemesfém nyílászáró újból átjárható

„Környezetvédelmi hivatalunk megkér minden önálló tudattal és aktív mozgáskoordinációval rendelkező, folyamatosan fotoszintetizáló fanyúlványt és fotoszintézis-receptort, hogy rejtőzzön el. Nyomatékosan kérjük őket, rejtőzzenek el! Ezen kívül a tisztelt várakozók figyelmét felhívnánk a nemesfémből készült nyílászáró átjárhatóságának újbóli létrejöttére, amely alatt kiemelten javasoljuk számukra a fej lehúzása melletti áthaladást. Már csak azért is érdemes igyekezni, mert a mezőgazdasági melléképület összedőlt, és legalább egy kedvelt háziállatot maga alá temetett."

9. Macskafélék felelősségre vonása a köpült tejtermékek eltulajdonítása miatt, genotípusaik alapján

„Minden olyan macskaféle, amelynek domináns genotípusa a szürke alapon csíkos (illetve ezeknek fejszőrzete külön), kéretik a köpült tejtermék pontos helyének meghatározására. Együttműködésük már csak azért is rendkívül kívánatos volna, mivel arcszőrzetükön tisztán kivehető a bűnjel, melynek alapján kemény retorzióra számíthatnak."

10. Kis-ázsiai fiatalkorú által megsebzett szárnyas ápolása hangszerek alkalmazásával

"Figyelem! Ismeretlen oknál fogva súlyosan megsérült egy hosszú lábú, "gilice" névre hallgató szárnyas. A madár lábszárán észlehető sebet vélhetően egy kis-ázsiai fiatalkorú vágóeszközzel ejtette, kezelését hazánk fia végzi fúvó, ütő és húros hangszerek együttes alkalmazásával."

wiki

Fotó: Wikipédia

Megfejtések

1. Csiga-biga, gyere ki

2. Katalinka, szállj el

3. Aki nem lép egyszerre

4. Csip-csip csóka

5. Megy a gőzös

6. Süss fel Nap!

7. Boci-boci tarka

8. Bújj, bújj, zöld ág,

9. Cirmos cica, haj!

10. Gólya, gólya, gilice

Ha viccesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk