/kult/10-hasznos-tipp-amivel-nem-art-tisztaban-lenned-a-szigeten/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 hasznos tipp, amivel nem árt tisztában lenned a Szigeten

Hol a legolcsóbb az alkohol? Mit egyél, ha spórolni akarsz? Hol találsz ingyen wifit? Elmondjuk.

Link másolása

hirdetés

Beléptetés

Erről már volt szó egy korábbi cikkben, úgyhogy csak dióhéjban a lényeg: idén sokkal szigorúbb procedúra után lehet csak bejutni a Szigetre, első alkalommal fel kell mutatni a személyi igazolványt, vagy útlevelet. Ezt hozzátársítják a karszalaghoz tartozó QR-kódhoz, amit minden belépéskor lecsippantanak.

Emiatt most már

tényleg nem érdemes a karszalagod továbbpasszolásával próbálkozni,

hiszen garantált a lebukás. És érkezz időben, hiszen esténként könnyen feltorlódhat a tömeg, különösen a már hetek óta telt házas csütörtöki napon.

hirdetés
IMG_6723

Hol a legolcsóbb az alkohol?

Bár Tibi atya is saját standdal képviselteti magát, a központi szabályozás miatt híresen alacsony árait itt nem tudja érvényesíteni: ugyanúgy 400 forint nála egy deci bor, mint bárhol máshol a fesztiválon. Kivéve persze a Csónakházat! Ez ugyanis a hagyományokhoz híven most is külön kis sziget a Szigeten, saját működési renddel.

A legolcsóbb folyóbor decijét itt már 350 forintért megkapjátok, de ami ennél is jobb hír: a csapolt Arany Ászok a benti pultnál még tavalyhoz képest is olcsóbb lett, mindössze 400 forintot kérnek érte. Persze az utcai szinthez képest ez még mindig sok, de ha azt nézzük, hogy a többi helyen 650-ért kaphatod meg a szinte semmivel nem jobb csapolt Drehert (a dobozost még többért), mindjárt jobban megéri. A röviditalok szintén mind olcsóbbak pár száz forinttal.

A nagy sor emiatt persze borítékolható (a pultosok elmondása szerint rengeteg visszatérő vendégük van), de ha nem akarsz túlköltekezni, megéri kivárni. Ja igen:

készpénzt is elfogadnak, egyedüliként a fesztiválon.csonakhaz

Ha inkább koktéloznál

Ha nem vagy az a sörös vagy boros forma, és úgy buliznál a Szigeten, mint egy belvárosi szórakozóhelyen, olyan helyszínt keress, mint a Casa Bacardi kitelepülése. A koktélok isteniek és remekül rálátni a Nagyszínpadra, miközben tető van a fejed felett. Ha másoknak is megmutatnád hogy bulizol, itt képet is készíthetsz magadról, ami azonnal egy kivetítőre kerül. Ha elég Mojitot szürcsölsz, alap fesztiválkellékeket is begyűjthetsz a pontjaidért cserébe: pólót, napszemüveget, kalapot.

De nyerhetsz még több koktélt vagy komplett házibulit is. Ha pedig a koncertek után nem találod a helyed, itt olyan bulikba futhatsz bele, mint a pesti éjszakában járatos arcok által jól ismert Necc Party, vagy a Halott Pénz afterpartyja.bacardi2bacardi1

Hogyan spórolhatsz az étkezésen?

Egyrészt szintén a már említett csónakházban: árulnak főtt virslit, meleg- és hideg szendvicseket, rántott ételeket körettel együtt, valamint még jó néhány másik dolgot, nagyságrendileg feleannyiért, mint a kinti standok átlagárai. Oké, nyilván nem csúcsminőség, de ha bejönnek a tipikus strandos retró ízek, aligha lesz rá panaszod.

Ami viszont még ennél is nyerőbb újítás idén, az az Aldi kitelepülése.

Lényegében egy teljes értékű áruházat húztak fel a Szigeten, minden olyan élelmiszerrel, ami egyébként is kapható a közértekben. És a legjobb hír: az árak szinte semmivel nem magasabbak az utcai szintnél. Ez persze csak az ételekre vonatkozik, mivel az üdítők és az alkoholos italok ára központilag szabályozott: itt is ugyanannyiba kerülnek. De ha meleg étkezés helyett beéred néhány péksüteménnyel, vagy csináld magad szendviccsel, sokkal kevesebb pénzből kijöhetsz. Az egyre inkább a külföldiek pénztárcájához igazodó fesztiválon hosszú évek óta ez a legpozitívabb csalódás számomra.aldi

Dohányboltok

Ezúttal is kettő van a fesztiválon: egy a K-híd közelében, a főút elején, de már nem a kőépületben, hanem külön konténerben. A másik pedig a párhuzamos főúton, a Sziget északi része felé sétálva. Készülj fel rá, hogy mindegyik előtt szinte folyamatosan nagy sorok állnak, úgyhogy a legjobban akkor jársz, ha még a belépés előtt betárazol cigarettával.dohanybolt

Hulladékért wifit

Ilyen az, amikor az innováció találkozik a környezetvédelemmel. Több gyűjtőpont is van idén a fesztiválon, ahová műanyag palackokat, vagy fémdobozokat vihetsz vissza. Két darabért kapsz egy kupont, ami 15 perc wifi-használatra jogosít, persze ha többet viszel, ez az idősáv annyival megnő. Ha pedig nagyobb ajándékokra vágysz, több palackért/pohárért például hivatalos fesztiválpólót is kaphatsz.

Ez egyértelműen sokkal szimpatikusabb módszer, mint amikor pár éve kötelező szemétdíjat vezettek be a fesztiválkártya kiváltásakor, és minden bizonnyal sokakat fog valóban motiválni. Mellesleg szelektív hulladékgyűjtőből és csikkes hordóból is sokkal többet helyeztek ki a szervezők az utak mentén, úgyhogy jól látszik, mennyivel komolyabban veszik idén a zöld szemléletet.wifitrash

Kabátot, gumicsizmát ne hagyd otthon!

Tavaly gyakorlatilag végig kánikula volt a Sziget idején, most azonban jóval szeszélyesebben alakul az időjárás. Rögtön az első napon, szerdán komoly mennyiségű eső zúdult le, ami egyből elő is állította a jól ismert sártengert. A járólapok ilyen szempontból nem sokat érnek, ahol pedig nem is raktak le ilyeneket, még durvább a helyzet. Ezért mindenképp gumicsizmában vagy magas szárú, vízhatlan cipőben gyere.

Fontos a meleg ruha is, mert

éjjel nagyon lehűl a levegő,

hiába viszonylag elviselhető napközben. Annál pedig nem sok dolog kellemetlenebb, mintha a jó programok ellenére egész este rosszul érzed magad, mivel fázol.szigetsar

Fotó: Pozsonyi Roland

Sziget Beach csak fapadosan

Nagy újítás volt néhány éve, amikor a sziget éjszaki csúcsát napágyas, homokos stranddá alakították, ráadásul pár méterre még a vízbe is be lehetett menni. Nos, az előbbi idén is adott (ráadásul a Cökxpon csapatának köszönhetően chill-zenékből sincs hiány), de a fürdésről ezúttal sajnos le kell mondanod.

A Duna vízállása ugyanis a szokásosnál magasabb, ezért teljesen elkerítették, még a lábadat sem lógathatod bele. Kár érte, de nyilván ez egy olyan adottság, amivel nem lehet mit kezdeni, csak alkalmazkodni hozzá. Talán majd jövőre.beachbeach2

Hol nézheted az olimpiát?

A magyarok remek szereplése miatt biztos sokan vannak, akik kint sem szeretnének lemaradni egy-egy fontos versenyszámról. Természetesen erre is van lehetőség, méghozzá a Sziget északi vége felé található Sport TV Sportzónában. Külön sátorban követheted az M4 közvetítését, de a helyszín nem csak ebből áll: napközben a tollaslabdától a streetballon és a dartson át a strandröplabdáig számos sportágat kipróbálhatsz, ha ehhez van kedved. Sőt, van például pétanque, gombfoci, frizbi és lábtenisz is.olimpiasator

Új helyen a tábortűz

Ez az egyik kedvenc helyünk már jó pár éve, amióta létezik. Több helyszíne is volt már, mindegyik eléggé félreeső: egyszer, a mostani világzenei színpad környékére, máskor a Sziget északi végébe pakolták. Idén viszont minden eddiginél központibb helyen található: a Nagyszínpad szomszédságában, a civil sátraknál.

Így biztosan jóval több ember téved majd oda véletlenül is, esélyt kapva arra,hogy beszippantsa a különleges hangulat. Hogy kik lépnek fel, nem is fontos: csak ülj le és hallgasd, ha bejön az ilyesmi, nem fogsz csalódni. Ráadásul a tűz közelében az éjjeli hidegből sem érzékelsz semmit.

Ha hasznos volt a cikk, kattints a megosztásra:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk