KULT
A Rovatból
hirdetés

10 hasznos tipp, amivel nem árt tisztában lenned a Szigeten

Hol a legolcsóbb az alkohol? Mit egyél, ha spórolni akarsz? Hol találsz ingyen wifit? Elmondjuk.

Link másolása

Beléptetés

Erről már volt szó egy korábbi cikkben, úgyhogy csak dióhéjban a lényeg: idén sokkal szigorúbb procedúra után lehet csak bejutni a Szigetre, első alkalommal fel kell mutatni a személyi igazolványt, vagy útlevelet. Ezt hozzátársítják a karszalaghoz tartozó QR-kódhoz, amit minden belépéskor lecsippantanak.

Emiatt most már

tényleg nem érdemes a karszalagod továbbpasszolásával próbálkozni,

hiszen garantált a lebukás. És érkezz időben, hiszen esténként könnyen feltorlódhat a tömeg, különösen a már hetek óta telt házas csütörtöki napon.IMG_6723

Hol a legolcsóbb az alkohol?

Bár Tibi atya is saját standdal képviselteti magát, a központi szabályozás miatt híresen alacsony árait itt nem tudja érvényesíteni: ugyanúgy 400 forint nála egy deci bor, mint bárhol máshol a fesztiválon. Kivéve persze a Csónakházat! Ez ugyanis a hagyományokhoz híven most is külön kis sziget a Szigeten, saját működési renddel.

A legolcsóbb folyóbor decijét itt már 350 forintért megkapjátok, de ami ennél is jobb hír: a csapolt Arany Ászok a benti pultnál még tavalyhoz képest is olcsóbb lett, mindössze 400 forintot kérnek érte. Persze az utcai szinthez képest ez még mindig sok, de ha azt nézzük, hogy a többi helyen 650-ért kaphatod meg a szinte semmivel nem jobb csapolt Drehert (a dobozost még többért), mindjárt jobban megéri. A röviditalok szintén mind olcsóbbak pár száz forinttal.

A nagy sor emiatt persze borítékolható (a pultosok elmondása szerint rengeteg visszatérő vendégük van), de ha nem akarsz túlköltekezni, megéri kivárni. Ja igen:

készpénzt is elfogadnak, egyedüliként a fesztiválon.csonakhaz

Ha inkább koktéloznál

Ha nem vagy az a sörös vagy boros forma, és úgy buliznál a Szigeten, mint egy belvárosi szórakozóhelyen, olyan helyszínt keress, mint a Casa Bacardi kitelepülése. A koktélok isteniek és remekül rálátni a Nagyszínpadra, miközben tető van a fejed felett. Ha másoknak is megmutatnád hogy bulizol, itt képet is készíthetsz magadról, ami azonnal egy kivetítőre kerül. Ha elég Mojitot szürcsölsz, alap fesztiválkellékeket is begyűjthetsz a pontjaidért cserébe: pólót, napszemüveget, kalapot.

De nyerhetsz még több koktélt vagy komplett házibulit is. Ha pedig a koncertek után nem találod a helyed, itt olyan bulikba futhatsz bele, mint a pesti éjszakában járatos arcok által jól ismert Necc Party, vagy a Halott Pénz afterpartyja.bacardi2bacardi1

Hogyan spórolhatsz az étkezésen?

Egyrészt szintén a már említett csónakházban: árulnak főtt virslit, meleg- és hideg szendvicseket, rántott ételeket körettel együtt, valamint még jó néhány másik dolgot, nagyságrendileg feleannyiért, mint a kinti standok átlagárai. Oké, nyilván nem csúcsminőség, de ha bejönnek a tipikus strandos retró ízek, aligha lesz rá panaszod.

Ami viszont még ennél is nyerőbb újítás idén, az az Aldi kitelepülése.

Lényegében egy teljes értékű áruházat húztak fel a Szigeten, minden olyan élelmiszerrel, ami egyébként is kapható a közértekben. És a legjobb hír: az árak szinte semmivel nem magasabbak az utcai szintnél. Ez persze csak az ételekre vonatkozik, mivel az üdítők és az alkoholos italok ára központilag szabályozott: itt is ugyanannyiba kerülnek. De ha meleg étkezés helyett beéred néhány péksüteménnyel, vagy csináld magad szendviccsel, sokkal kevesebb pénzből kijöhetsz. Az egyre inkább a külföldiek pénztárcájához igazodó fesztiválon hosszú évek óta ez a legpozitívabb csalódás számomra.aldi

Dohányboltok

Ezúttal is kettő van a fesztiválon: egy a K-híd közelében, a főút elején, de már nem a kőépületben, hanem külön konténerben. A másik pedig a párhuzamos főúton, a Sziget északi része felé sétálva. Készülj fel rá, hogy mindegyik előtt szinte folyamatosan nagy sorok állnak, úgyhogy a legjobban akkor jársz, ha még a belépés előtt betárazol cigarettával.dohanybolt

Hulladékért wifit

Ilyen az, amikor az innováció találkozik a környezetvédelemmel. Több gyűjtőpont is van idén a fesztiválon, ahová műanyag palackokat, vagy fémdobozokat vihetsz vissza. Két darabért kapsz egy kupont, ami 15 perc wifi-használatra jogosít, persze ha többet viszel, ez az idősáv annyival megnő. Ha pedig nagyobb ajándékokra vágysz, több palackért/pohárért például hivatalos fesztiválpólót is kaphatsz.

Ez egyértelműen sokkal szimpatikusabb módszer, mint amikor pár éve kötelező szemétdíjat vezettek be a fesztiválkártya kiváltásakor, és minden bizonnyal sokakat fog valóban motiválni. Mellesleg szelektív hulladékgyűjtőből és csikkes hordóból is sokkal többet helyeztek ki a szervezők az utak mentén, úgyhogy jól látszik, mennyivel komolyabban veszik idén a zöld szemléletet.wifitrash

Kabátot, gumicsizmát ne hagyd otthon!

Tavaly gyakorlatilag végig kánikula volt a Sziget idején, most azonban jóval szeszélyesebben alakul az időjárás. Rögtön az első napon, szerdán komoly mennyiségű eső zúdult le, ami egyből elő is állította a jól ismert sártengert. A járólapok ilyen szempontból nem sokat érnek, ahol pedig nem is raktak le ilyeneket, még durvább a helyzet. Ezért mindenképp gumicsizmában vagy magas szárú, vízhatlan cipőben gyere.

Fontos a meleg ruha is, mert

éjjel nagyon lehűl a levegő,

hiába viszonylag elviselhető napközben. Annál pedig nem sok dolog kellemetlenebb, mintha a jó programok ellenére egész este rosszul érzed magad, mivel fázol.szigetsar

Fotó: Pozsonyi Roland

Sziget Beach csak fapadosan

Nagy újítás volt néhány éve, amikor a sziget éjszaki csúcsát napágyas, homokos stranddá alakították, ráadásul pár méterre még a vízbe is be lehetett menni. Nos, az előbbi idén is adott (ráadásul a Cökxpon csapatának köszönhetően chill-zenékből sincs hiány), de a fürdésről ezúttal sajnos le kell mondanod.

A Duna vízállása ugyanis a szokásosnál magasabb, ezért teljesen elkerítették, még a lábadat sem lógathatod bele. Kár érte, de nyilván ez egy olyan adottság, amivel nem lehet mit kezdeni, csak alkalmazkodni hozzá. Talán majd jövőre.beachbeach2

Hol nézheted az olimpiát?

A magyarok remek szereplése miatt biztos sokan vannak, akik kint sem szeretnének lemaradni egy-egy fontos versenyszámról. Természetesen erre is van lehetőség, méghozzá a Sziget északi vége felé található Sport TV Sportzónában. Külön sátorban követheted az M4 közvetítését, de a helyszín nem csak ebből áll: napközben a tollaslabdától a streetballon és a dartson át a strandröplabdáig számos sportágat kipróbálhatsz, ha ehhez van kedved. Sőt, van például pétanque, gombfoci, frizbi és lábtenisz is.olimpiasator

Új helyen a tábortűz

Ez az egyik kedvenc helyünk már jó pár éve, amióta létezik. Több helyszíne is volt már, mindegyik eléggé félreeső: egyszer, a mostani világzenei színpad környékére, máskor a Sziget északi végébe pakolták. Idén viszont minden eddiginél központibb helyen található: a Nagyszínpad szomszédságában, a civil sátraknál.

Így biztosan jóval több ember téved majd oda véletlenül is, esélyt kapva arra,hogy beszippantsa a különleges hangulat. Hogy kik lépnek fel, nem is fontos: csak ülj le és hallgasd, ha bejön az ilyesmi, nem fogsz csalódni. Ráadásul a tűz közelében az éjjeli hidegből sem érzékelsz semmit.

Ha hasznos volt a cikk, kattints a megosztásra:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: