KULT
A Rovatból
hirdetés

10 film Valentin napra, amelyeken a férfiak se alszanak el

Az alábbi tíz film az alkalomhoz híven megmozgatja a szívet és a lelket.

Link másolása

Az esti közös filmnézés az egyik legkiválóbb módja a pénztárcakímélő Valentin napi programozásnak. A megfelelő film kiválasztása azonban korántsem egyszerű feladat. Egyfelől a romantikus vígjátékok tucatjával készülnek, másfelől a minőségibb darabok közül is nehéz kiszűrni azokat a filmeket, amelyek mindkét fél igényeit ki tudják elégíteni. Összeállításunkkal ezt a választást szeretnénk megkönnyíteni. Az alábbi tíz film az alkalomhoz híven megmozgatja a szívet és a lelket, és a férfiak sem fognak elaludni alattuk.

1. Ez történt egy éjszaka (Frank Capra, 1934)

Az Ez történt egy éjszaka a klasszikusok klasszikusa, a mai napig viszonyítási alap a romantikus vígjáték műfajában. Az otthonról elszökött gazdag fruska és a dörzsölt újságíró románcának története számtalan filmet inspirált, így mára a fordulatok kissé kiszámíthatóvá váltak, a két főszereplő közötti kémiának és az örökzöld poénoknak köszönhetően az Ez történt egy éjszaka mégis egyike azon ritka filmeknek, amelyeken nem fog az idő: Capra romkomja nyolcvan év távlatából is ugyanolyan imádnivaló. Nem véletlenül szerepel a Netflix kínálatában is.

2. Római vakáció (William Wyler, 1953)

A Római vakáció szintén az örökzöldek egyike, és mivel Audrey Hepburn népszerűsége több, mint húsz évvel a halála után is töretlen, a Valentin nap kiváló alkalom lehet arra, hogy sokadszor is újranézzük a filmet… De arra is, hogy ha még nem láttuk, sürgősen pótoljuk. Pláne, hogy a Római vakáció is egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyek elérhetőek a magyar Netflixen. A történet szerint Hepburn egy fiatal hercegnőt alakít, aki teendői elől a római éjszakába menekül egy európai körút alkalmával. Itt találkozik egy amerikai újságíróval (Gregory Peck), aki először csak a sztorit látja benne, de később már a szerelmet is. Az Ez történt egy éjszakához hasonlóan a történet maga ismerős lehet, a főszereplők sármja azonban semmit sem kopott – a befejezésen pedig a férfiak is nyugodtan elsírhatják magukat.

3. Annie Hall (Woody Allen, 1977)

Pályájának kezdetén Woody Allen a férfiaknak szóló romantikus komédiák mestere volt, az Annie Hall pedig ennek a mesternek a főműve. Allen annak idején nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy naprakésszé tegye a romantikus komédia műfaját cinikus humorával, önreflexív poénjaival, intellektuális megközelítésével. Ugyan a Woody Allen-humor az évtizedek alatt nem sokat változott, az Annie Hall ezeknek a jellemzőknek köszönhetően mégis a mai napig frissnek hat. Ráadásul kevés ennyire vicces film képes arra, hogy ilyen szívszorító is legyen egyben.

4. Harry és Sally (Rob Reiner, 1989)

A modern romantikus vígjátékok alapműve, a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb szerelmes filmje, megannyi romkomos toplista első helyezettje a Harry és Sally, így nem nagyon lehet mellényúlni vele, ha Valentin napra keresünk filmet. Rob Reiner mozija azt a klasszikus sémát dolgozza fel, miszerint ha egy férfi és egy nő közeli barátságba kerül, ott előbb vagy utóbb szerelem szövődik. A Harry és Sally azonban nemcsak egy színlelt orgazmus miatt felejthetetlen. Ki ne emlékezne például Billy Crystal monológjára a film végéről? A Harry és Sally őszinte és humoros film, de viszonyítási alap és egy műfaj sarokköve is egyben.

5. Idétlen időkig (Harold Ramis, 1993)

Bill Murray-t mindenki szereti, ez pedig az egyik legnépszerűbb filmje. A fantasztikus alapsztori miatt azonban – amelyben Phil (Bill Murray) újra és újra ugyanarra a napra ébred – sokszor eszünkbe sem jut, hogy ez is egy romantikus komédia. Pedig a történet lényege éppen az, hogy az örök cinikus Phil végre önmagán kívül is megtanul valakit szeretni. Az Idétlen időkig jóval mélyebb és megindítóbb film, mint azt a koncepció alapján elvárnánk – éppen ezért lehet nagyszerű választás Valentin napra.

6. Tiszta románc (Tony Scott, 1993)

Szerelem, Tarantino-módra: nincs is annál romantikusabb, mint megölni a csajod régi stricijét! A sztárrendező egyik korai forgatókönyvéből készült Tiszta románc csuromvéres, de végtelenül szentimentális romantikus komédia egy filmőrült és egy szexi call girl szerelméről. Útjuk során drogkereskedő stricikkel és olasz maffiózókkal hozza őket össze a sors, a végeredmény a rengeteg erőszak ellenére mégis egy könnyed és szívmelengető alkotás. Ha Quentin Tarantino rendezte volna, a film befejezése jóval sötétebb színezetű lenne, ám a kész filmet látva még ő is elégedett volt.

7. Két tűz között (James Cameron, 1994)

Nemcsak Valentin napra kiváló, hanem minden olyan alkalomra, amikor egyik fél sem kompromisszumkész. A Két tűz között ugyanis valódi „kettő az egyben” film: fele részben romantikus komédia, fele részben pedig schwarzeneggeres akciófilm. Nem mellesleg mindkettőnek kiváló. Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) kettős életet él: a felszínen mintaférj és családapa, ugyanakkor titkosügynökként a kormánynak dolgozik. Mikor azt sejti, hogy felesége (Jamie Lee Curtis) megcsalja, minden ügynöki tapasztalatát latba veti, hogy kiderítse az igazságot.

8. Haláli hullák hajnala (Edgar Wright, 2004)

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit keres egy zombifilm egy Valentin napi listán. A Haláli hullák hajnala azonban amellett, hogy kiváló műfajparódia (elsősorban a klasszikus George A. Romero-féle zombifilmeket veszi célkeresztbe), az elmúlt évtized legemlékezetesebb romkomjai között is előkelő helyen szerepelhet. Maga a konfliktus egyszerű (Shaun megpróbálja visszaszerezni barátnőjét, Lizt), a helyzetet azonban jelentősen bonyolítja, hogy közben beüt a zombiapokalipszis. Az Edgar Wright, Simon Pegg és Nick Frost közreműködésében készült Cornetto-trilógia első és legkiválóbb darabja érzelmes és izgalmas élmény, s ráadásként a legkiválóbb angol humor hagyományait követi.

9. A híres Ron Burgundy legendája (Adam McKay, 2004)

Első blikkre talán ez a film is kakukktojásnak tűnhet egy Valentin napi listán, már csak azért is, mert Will Ferrel nem éppen az a romantikus hős, akiről a tinilányok álmodni szoktak. Mégis adjunk a filmnek egy esélyt, és meg fogjuk látni, hogy egy Will Ferrel és Christina Applegate között szövődő románc is lehet működőképes. Ferrel egy a férfi felsőbbrendűségbe vetett hitében megingathatatlan műsorvezetőt alakít, akinek az élete fenekestül felfordul, amikor egy bemondónővel kell együtt dolgoznia. Sokat elárul a filmről, hogy eredetileg egy terroristacsoport leleplezése állt a történet középpontjában, az utómunkálatok során azonban az összes ide kapcsolódó jelenetet kivágták, mivel egyértelművé vált, hogy az eredetileg másodlagosnak szánt szerelmi szál sokkal szórakoztatóbbra sikeredett. Lehet, hogy Adam McKay Oscar-díjat kap A nagy dobásért, de akkor is ez marad a legélvezetesebb filmje.

10. A (sz)ex az oka mindennek (Leslye Headland, 2015)

Végezetül álljon itt egy friss darab. A (sz)ex az oka mindennek a visszataszító magyar cím ellenére az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb romantikus komédiája. Természetesen ezt a filmet sem a komplex cselekményvezetésért fogjuk szeretni, sokkal inkább azért, ahogyan megtalálja a hidat vaskos szexkomédia és érzékeny románc között. Az eredmény egy meglepően életszagú és szerethető, kiváló színészgárdával (Alison Brea, Jason Sudeikis) megtámogatott romkom lett, amely mindkét fél elvárásainak megfelelhet.

Ha tetszett az összeállítás, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: