KULT
A Rovatból
hirdetés

10 film, amit látnod kell 2017-ben

Idén is lesz mit nézzünk, csak győzzünk kiigazodni a remake-ek és folytatások tengerében!
Hegedüs Márk - szmo.hu
2017. január 03.


Link másolása

Azt már elöljáróban le kell szögeznem, hogy valószínűleg 2017-re sem a kirívóan eredeti filmek miatt fogunk emlékezni – pláne, ha azt is számításba vesszük, hogy mi jut el hozzánk, a magyar mozikba. Hollywood részéről ugyanis ezt az évet is a folytatások, rebootok, remake-ek, képregényadaptációk és egyéb látványfilmek fogják uralni.

Újabb résszel bővül számos népszerű franchise, többek között a Halálos iramban-, a Karib tenger kalózai-, A majmok bolygója- és a Transformers-sorozat, valamint folytatást kap – a teljesség igénye nélkül – a Trainspotting, az Alien, valamint a Szárnyas fejvadász is. Folytatódik a képregényfilmes mánia, a Marvel három, a DC pedig két új filmmel jelentkezik, de Farkasnak is jut egy újabb kaland. King Kong és Pókember is átesnek egy kis vérfrissítésen, de leporolják a Péntek 13-at és A múmiát is, a 90-es évek-nosztalgia nevében pedig új feldolgozást kap a Power Rangers és a Baywatch.

A sort még sokáig folytathatnánk, de kétlem, hogy bárki képes lenne követni. Ehelyett az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek 10 filmet, amiről úgy gondoljuk, hogy érdemes lesz rájuk jegyet váltani.

1. Silence (Martin Scorsese)

Martin Scorsesének állítólag egy 28 éves álma teljesül azzal, hogy sikerült filmre vinnie Endo Suszaku 17. században játszódó történelmi regényét, amelyben két jezsuita szerzetes (Andrew Garfield és Adam Driver) a keresztényüldöző Japánba utazik, hogy megkeressék mentorukat (Liam Neeson), akiről azt híresztelik, hogy megtagadta a hitét. Scorsese súlyos eposza igazi Oscar-várományos: a tengerentúlon december 23-án bemutatott filmet már most az egekbe magasztalják az amerikai kritikusok.

Hazai premier: várhatóan január-február.

2. T2 Trainspotting (Danny Boyle)

A tomboló kilencvenes évek-nosztalgiának van egy-két furcsa vadhajtása: ilyen például a Trainspotting második része, amelyet már előzetesen kikiálthatnánk a világ legfeleslegesebb folytatásának, ha nem lenne egy-két enyhítő körülmény. Például az, hogy az eredeti film alapjául szolgáló regénynek Irvine Welsh valóban írt egy Pornó címre keresztelt folytatást, és szerencsére ez a történet lesz az új film alapja. Szintén bizakodásra adhat okot, hogy az eredeti film csaknem teljes szereplőgárdája mellett a rendező, Danny Boyle is visszatér.

Hazai bemutató: február 2.

3. A régi város (Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan)

Szintén egy olyan filmről van szó, amiért teljesen odavannak az amerikai kritikusok, Kenneth Lonergan filmjét ráadásul 5 Golden Globe-díjra is jelölték, vagyis az Oscar-díjátadón is komoly esélyes lehet. A történet szerint a kiváló Casey Affleck egy olyan férfit fog alakítani, aki bátyja halála után kénytelen lesz felelősséget vállalni annak kamaszkorú fiáért. Ez azonban azzal is jár, hogy vissza kell költöznie szülővárosába, ahol rengeteg emlék várja. A kritikusok a forgatókönyv és a rendezés mellett Affleck alakítását is kiemelkedőnek ítélték.

Hazai bemutató: február 23.

4. Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, Rupert Sanders)

A kultikus japán animációs film amerikai feldolgozásában Scarlett Johansson egy veszélyes bűnözőkre vadászó kiborgot alakít, akinek egy hírhedt hackerrel kell felvennie a harcot. Az eredeti animációs film annak idején a Mátrixot is inspirálta, a filmadaptáció előzetesének hangulata pedig a Szárnyas fejvadászt is megidézi. Alapvetően nem sok bizalmat szavaznánk egy húszéves kultfilm amerikai feldolgozásának, de a hírek szerint az élőszereplős verzió története nagyban eltér majd az eredetitől.

Hazai bemutató: március 30.

5. Alien: Covenant (Ridley Scott)

Az eredeti Alient jegyző Ridley Scott legújabb filmje egyszerre lesz a 2012-es Prometheus és az Alien-sorozat prequel-je. A történet szerint egy Covenant nevű felderítőhajó egy távoli bolygóra utazik, hogy feltérképezzék az idegen, de megfelelő klímájú égitestet. Nem lövünk le nagy poént, ha eláruljuk: az ismeretlen bolygón csak válogatott rémségek várják őket. Ugyan a Prometheus nem tartozott a kedvenc Alien-filmjeink közé, a kegyetlen előzetes ígéretesnek látszik, a címben pedig békítő szándékot vélhetünk felfedezni. Májusban meglátjuk!

Világpremier: május 19.

6. Dunkirk (Christopher Nolan)

Hollywood egyik legünnepeltebb rendezője, Christopher Nolan három év után jelentkezik új filmmel. A Dunkirk eposzi ívű háborús mozi, amely így csaknem 15 év után Nolan első filmje, ami semmilyen formában nem kapcsolódik a fantasztikumhoz. Ha hihetünk a látványos előzetesnek, alighanem ez lesz a nyár egyik legnagyobb sikerfilmje. A filmet eredeti franciaországi helyszíneken forgatták, ráadásul IMAX 65 mm-es filmre, így garantáltan le fog esni az állunk a látványtól. A történet valós eseményeken alapszik: a második világháborúban a Dynamo hadművelet során brit katonák több mint 300 000 szövetséges katonát mentettek ki a németek által körbezárt Dunkerque térségből.

Világpremier: július 21.

7. Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049, Denis Villeneuve)

Azok után, amit Harrison Ford tavaly Budapesten művelt, aligha lesz olyan magyar ember, aki kihagyja a Szárnyas fejvadász folytatását. De nemcsak a magyarországi forgatás és a körülötte zajló hype miatt lesz érdemes megnézni a filmet. Normális esetben hidegrázást kapnánk a gondolattól, hogy Ridley Scott kultikus sci-fijéhez folytatást készítsenek, a rendezői székbe azonban nem más, mint a tavalyi év legjobb sci-fijének rendezője, Denis Villeneuve ült, akinél jelenleg keresve sem találhatnánk alkalmasabb művészt a feladatra. Ha valaki még kételkedne, az nézze meg a hangulatos előzetest!

Világpremier: október 6.

8. Star Wars VIII (Rian Johnson)

Akár szeretjük a sorozat új darabjait, akár nem, egy új Star Wars-film bemutatója mindig eseményszámba megy. Részünkről nagyon szerettük a decemberben bemutatott Zsivány egyest, így értelemszerűen izgatottan várjuk a VIII. epizódot is. A történetről még semmi konkrétumot nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy ez lesz az utolsó Star Wars-film, amiben feltűnik a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher.

Világpremier: december 15.

9. Budapest Noir (Gárdos Éva)

Az általunk legjobban várt 2017-es magyar film Kondor Vilmos remek krimijének régóta beígért adaptációja, a Budapest Noir. Az 1936-ban játszódó, magyar viszonylatokhoz képest igen magas költségvetésű – csaknem egymilliárd forintos – bűnügyi történet főszereplője Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi újságírója, aki egy fiatal lány halálának ügyében kezd nyomozásba. A kiváló alapanyagból az év egyik legjobb magyar filmje válhat, ha nem szúrják el az alkotók.

Bemutató: remélhetőleg 2017-ben.

10. A Viszkis (Antal Nimród)

Antal Nimród 14 évvel a közönségkedvenc Kontroll után tér vissza hazánkba, hogy ismét magyar filmet forgasson. És még az alapanyag is izgalmas: a film a legendás Viszkis, Ambrus Attila életét dolgozza dolgozza fel, részben fikciós formában. A címszerepet egy ígéretes fiatal tehetség, Szalay Bence játssza majd.

Bemutató: 2017. nyár.

Címkép: Youtube

Ha tetszett az összeállítás, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: