hirdetés

KULT

10 film, amit látnod kell 2017-ben

Idén is lesz mit nézzünk, csak győzzünk kiigazodni a remake-ek és folytatások tengerében!
Hegedüs Márk - szmo.hu
2017. január 03.

hirdetés

Azt már elöljáróban le kell szögeznem, hogy valószínűleg 2017-re sem a kirívóan eredeti filmek miatt fogunk emlékezni – pláne, ha azt is számításba vesszük, hogy mi jut el hozzánk, a magyar mozikba. Hollywood részéről ugyanis ezt az évet is a folytatások, rebootok, remake-ek, képregényadaptációk és egyéb látványfilmek fogják uralni.

Újabb résszel bővül számos népszerű franchise, többek között a Halálos iramban-, a Karib tenger kalózai-, A majmok bolygója- és a Transformers-sorozat, valamint folytatást kap – a teljesség igénye nélkül – a Trainspotting, az Alien, valamint a Szárnyas fejvadász is. Folytatódik a képregényfilmes mánia, a Marvel három, a DC pedig két új filmmel jelentkezik, de Farkasnak is jut egy újabb kaland. King Kong és Pókember is átesnek egy kis vérfrissítésen, de leporolják a Péntek 13-at és A múmiát is, a 90-es évek-nosztalgia nevében pedig új feldolgozást kap a Power Rangers és a Baywatch.

A sort még sokáig folytathatnánk, de kétlem, hogy bárki képes lenne követni. Ehelyett az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek 10 filmet, amiről úgy gondoljuk, hogy érdemes lesz rájuk jegyet váltani.

1. Silence (Martin Scorsese)

Martin Scorsesének állítólag egy 28 éves álma teljesül azzal, hogy sikerült filmre vinnie Endo Suszaku 17. században játszódó történelmi regényét, amelyben két jezsuita szerzetes (Andrew Garfield és Adam Driver) a keresztényüldöző Japánba utazik, hogy megkeressék mentorukat (Liam Neeson), akiről azt híresztelik, hogy megtagadta a hitét. Scorsese súlyos eposza igazi Oscar-várományos: a tengerentúlon december 23-án bemutatott filmet már most az egekbe magasztalják az amerikai kritikusok.

hirdetés

Hazai premier: várhatóan január-február.

2. T2 Trainspotting (Danny Boyle)

A tomboló kilencvenes évek-nosztalgiának van egy-két furcsa vadhajtása: ilyen például a Trainspotting második része, amelyet már előzetesen kikiálthatnánk a világ legfeleslegesebb folytatásának, ha nem lenne egy-két enyhítő körülmény. Például az, hogy az eredeti film alapjául szolgáló regénynek Irvine Welsh valóban írt egy Pornó címre keresztelt folytatást, és szerencsére ez a történet lesz az új film alapja. Szintén bizakodásra adhat okot, hogy az eredeti film csaknem teljes szereplőgárdája mellett a rendező, Danny Boyle is visszatér.

Hazai bemutató: február 2.

3. A régi város (Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan)

Szintén egy olyan filmről van szó, amiért teljesen odavannak az amerikai kritikusok, Kenneth Lonergan filmjét ráadásul 5 Golden Globe-díjra is jelölték, vagyis az Oscar-díjátadón is komoly esélyes lehet. A történet szerint a kiváló Casey Affleck egy olyan férfit fog alakítani, aki bátyja halála után kénytelen lesz felelősséget vállalni annak kamaszkorú fiáért. Ez azonban azzal is jár, hogy vissza kell költöznie szülővárosába, ahol rengeteg emlék várja. A kritikusok a forgatókönyv és a rendezés mellett Affleck alakítását is kiemelkedőnek ítélték.

Hazai bemutató: február 23.

4. Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, Rupert Sanders)

A kultikus japán animációs film amerikai feldolgozásában Scarlett Johansson egy veszélyes bűnözőkre vadászó kiborgot alakít, akinek egy hírhedt hackerrel kell felvennie a harcot. Az eredeti animációs film annak idején a Mátrixot is inspirálta, a filmadaptáció előzetesének hangulata pedig a Szárnyas fejvadászt is megidézi. Alapvetően nem sok bizalmat szavaznánk egy húszéves kultfilm amerikai feldolgozásának, de a hírek szerint az élőszereplős verzió története nagyban eltér majd az eredetitől.

Hazai bemutató: március 30.

5. Alien: Covenant (Ridley Scott)

Az eredeti Alient jegyző Ridley Scott legújabb filmje egyszerre lesz a 2012-es Prometheus és az Alien-sorozat prequel-je. A történet szerint egy Covenant nevű felderítőhajó egy távoli bolygóra utazik, hogy feltérképezzék az idegen, de megfelelő klímájú égitestet. Nem lövünk le nagy poént, ha eláruljuk: az ismeretlen bolygón csak válogatott rémségek várják őket. Ugyan a Prometheus nem tartozott a kedvenc Alien-filmjeink közé, a kegyetlen előzetes ígéretesnek látszik, a címben pedig békítő szándékot vélhetünk felfedezni. Májusban meglátjuk!

Világpremier: május 19.

6. Dunkirk (Christopher Nolan)

Hollywood egyik legünnepeltebb rendezője, Christopher Nolan három év után jelentkezik új filmmel. A Dunkirk eposzi ívű háborús mozi, amely így csaknem 15 év után Nolan első filmje, ami semmilyen formában nem kapcsolódik a fantasztikumhoz. Ha hihetünk a látványos előzetesnek, alighanem ez lesz a nyár egyik legnagyobb sikerfilmje. A filmet eredeti franciaországi helyszíneken forgatták, ráadásul IMAX 65 mm-es filmre, így garantáltan le fog esni az állunk a látványtól. A történet valós eseményeken alapszik: a második világháborúban a Dynamo hadművelet során brit katonák több mint 300 000 szövetséges katonát mentettek ki a németek által körbezárt Dunkerque térségből.

Világpremier: július 21.

7. Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049, Denis Villeneuve)

Azok után, amit Harrison Ford tavaly Budapesten művelt, aligha lesz olyan magyar ember, aki kihagyja a Szárnyas fejvadász folytatását. De nemcsak a magyarországi forgatás és a körülötte zajló hype miatt lesz érdemes megnézni a filmet. Normális esetben hidegrázást kapnánk a gondolattól, hogy Ridley Scott kultikus sci-fijéhez folytatást készítsenek, a rendezői székbe azonban nem más, mint a tavalyi év legjobb sci-fijének rendezője, Denis Villeneuve ült, akinél jelenleg keresve sem találhatnánk alkalmasabb művészt a feladatra. Ha valaki még kételkedne, az nézze meg a hangulatos előzetest!

Világpremier: október 6.

8. Star Wars VIII (Rian Johnson)

Akár szeretjük a sorozat új darabjait, akár nem, egy új Star Wars-film bemutatója mindig eseményszámba megy. Részünkről nagyon szerettük a decemberben bemutatott Zsivány egyest, így értelemszerűen izgatottan várjuk a VIII. epizódot is. A történetről még semmi konkrétumot nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy ez lesz az utolsó Star Wars-film, amiben feltűnik a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher.

Világpremier: december 15.

9. Budapest Noir (Gárdos Éva)

Az általunk legjobban várt 2017-es magyar film Kondor Vilmos remek krimijének régóta beígért adaptációja, a Budapest Noir. Az 1936-ban játszódó, magyar viszonylatokhoz képest igen magas költségvetésű – csaknem egymilliárd forintos – bűnügyi történet főszereplője Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi újságírója, aki egy fiatal lány halálának ügyében kezd nyomozásba. A kiváló alapanyagból az év egyik legjobb magyar filmje válhat, ha nem szúrják el az alkotók.

Bemutató: remélhetőleg 2017-ben.

10. A Viszkis (Antal Nimród)

Antal Nimród 14 évvel a közönségkedvenc Kontroll után tér vissza hazánkba, hogy ismét magyar filmet forgasson. És még az alapanyag is izgalmas: a film a legendás Viszkis, Ambrus Attila életét dolgozza dolgozza fel, részben fikciós formában. A címszerepet egy ígéretes fiatal tehetség, Szalay Bence játssza majd.

Bemutató: 2017. nyár.

Címkép: Youtube

Ha tetszett az összeállítás, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk