?> /kult/10-dolog-amit-eddig-nem-tudtal-a-reszkessetek-betorokrol/ 10 dolog, amit eddig nem tudtál a Reszkessetek, betörőkről | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

10 dolog, amit eddig nem tudtál a Reszkessetek, betörőkről

25 éve került mozikba mindenki kedvenc karácsonyi filmje. Íme néhány kulisszatitok egyenesen az alkotóktól!

Link másolása

hirdetés

"Mert kellett egy film hálaadásra"

John Hughes forgatókönyvíró már 1989-ben elkezdett jegyzeteket készíteni egy családi vakációról szóló filmhez. A forgatókönyvet végül kilenc nap alatt készítette el, a csapat is egészen hamar összeállt. A Warner Bros Stúdió azonban két héttel a forgatás megkezdése előtt visszadobta a filmtervet, mondván, túlságosan költséges. Szerencsére a 20th Century Foxnak nem volt ezzel problémája; az elnök, Joe Roth szerint nem is került túl sokba (14,7 millió dollár), és amúgy is kellett nekik egy film hálaadásra. Mivel megtetszett neki a koncepció és kedvelte az alkotói gárdát is, nem sokat tétováztak, megvették.

kevin1

Így mentette meg a film Chris Columbus karrierjét

hirdetés

Chris Columbusnak nem is jöhetett volna jobbkor a rendezői megbízás, ugyanis karrierje éppen mélyrepülésben volt - akkoriban bukott nagyot a Heartbreak Hotel című filmjével. Ezt követően megkaphatta volna a Karácsonyi vakáció című vígjáték rendezését, de a főszereplővel, Chevy Chase-zel olyannyira nem jöttek ki jól, hogy a szorult helyzetben lévő Columbus kénytelen volt meghátrálni és visszamondani a felkérést. Végül John Hughes küldte el neki a Reszkessetek, betörők forgatókönyvét, gyakorlatilag ezzel mentette meg barátja karrierjét.

200 gyerekből válogattak, de már tudták, ki a befutó

Az alkotók tisztában voltak vele, hogy a film sikere nagyban múlik azon, ki lesz a főszereplő kisfiú, a tökéletes Kevin. John Hughes már dolgozott együtt korábban az akkor nyolcéves Macaulay Culkinnal a Belevaló papapótló című filmben, egyértelműen neki szánták a főszerepet. Mivel azonban nem akart Columbus helyett dönteni, legalább kétszáz gyereket castingoltak végig, csak hogy száz százalékosan biztosak legyenek a választásban. Tulajdonképpen arra ment ki a játék, találnak-e jobbat Culkinnál. Végül teljes egyetértésben őt választották.

kevin7

A két betörő már összeszokott páros volt

Daniel Stern, a Marv nevű betörőt alakító színésznek hihetetlenül tetszett a forgatókönyv, teljesen magáénak érezte a karaktert. Visszaemlékezése szerint ugyan elrontotta a meghallgatást, de annyira akarta a szerepet, hogy - bár soha nem tett korábban ilyet - felhívta a rendezőt, hogy adjon neki még egy esélyt. Columbus később elmondta neki, hogy már akkor eldöntötte, ő lesz a tökéletes Marv. Az azonosulás annyira jól sikerült neki, hogy a mai napig, bármerre megy, felismerik a gyerekek. A másik betörő figuráját Joe Pesci formálta meg, aki, bár az alkotók nem tudták, már játszott együtt Sternnel, az Élet kifulladásig című filmben, amelyben egy elmegyógyintézet lakóit alakították. A forgatás annyira összehozta őket, hogy örök barátságot kötöttek.

kevin3

A ház, amely úgy néz ki, mint egy karácsonyi ajándék

A filmet Chicagóban forgatták. A stáb kibérelt egy megüresedett középiskolát, számos belső felvételt a tornateremben felépített díszletek között készítettek. A rendező rigolyája miatt annál több fejtörést okozott azonban McCallsiterék családi házának kiválasztása. Az operatőr, Julio Macat szerint a koncepció az volt: úgy nézzen ki, mint egy karácsonyi ajándék, meleg színekkel és fényekkel. A tökéletes ház végül egy kisgyerekes család otthona lett, akik a forgatás ideje alatt is ott lakhattak. Ugyan felajánlottak nekik egy lakást, de mivel a háznak volt egy, a filmesek által nem használt lakosztály része, maradtak, amit a gyerekek különösen élveztek.

kevin5

Minden jó, ha a vége hó

Habár a ház kiválasztása sem volt egyszerű menet, a stáb baja a hóval gyűlt meg leginkább. Azaz annak hiányával - ugyanis, bár a film a hólepte Chicagóban játszódik, a forgatás elején és végén esett csak, így a legkülönfélébb berendezésekkel és ötletekkel próbálták elkerülni az olvadást. A film végén, a happy end jelenetére, amikor Kevin édesanyja hazaér és magához ölelheti kisfiát, végül tényleg elkezdett szállingózni, amit szinte csodaként élt meg a stáb.

A nem létező film

A szállóigévé vált "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" felkiáltás valójában egy nem létező filmből származik. Kevin kedvence, a Szennyes lelkű angyalok gengsztere, Ralph Foody is csupán egy kitalált alak, a bevágott részleteket külön leforgatta a stáb.

kevin2

A hólapátos és a kisfiú megható jelenete

Az öreg, kezdetben félelmetes és zord hólapátos bácsi szerepében a 2011-ben elhunyt Roberts Blossom nyújtott felejthetetlen alakítást. A templombeli jelenet, amikor Kevin igazán bensőségesen beszélget vele, még az alkotók számára is meghatározó, már-már spirituális élményt jelentett. Columbus ki is emelte: Macaulay elképesztően, minden idegszálával figyelt az idős férfire, különleges kapcsolat alakult ki kettejük között, a stábtagok is ámultak rajta.

kevin4

Brutális kaszkadőrtrükkök

Freddie Hice, a kaszkadőrök irányítója szerint olyan kaszkadőrmutatványokat használtak a filmben, amilyeneket korábban senki. A betörőket érő támadások egyszerre brutálisan kemények, de közben hihetetlenül viccesek is - az alapkoncepciót leszámítva Hice szabad kezet kapott a rendezőtől. Digitális trükköket nem használtak, és a rendező visszaemlékezése szerint olykor igencsak rezgett a léc. "Időnként szinte fájdalmas volt nézni, amit a fiúk csináltak. Csak akkor mertünk nevetni, miután felkeltek a földről". A legtöbb esés a komikus hatás elérése érdekében úgy zajlott, hogy zuhanás közben a kaszkadőrök feje fölé repült a lábuk és a hátukra érkeztek, ennek azonban megvoltak a maga veszélyei.

Az esések végül olyannyira jól sikerültek, hogy Hice szerint a következő tizenöt évben minden vígjátékban ilyen figurákat kértek a készítők. A legrizikósabb talán a látványos lépcsőn lezuhanás volt, amit végül egy kis trükközéssel oldottak meg. Mivel a hanyatt esés abban a helyzetben életveszélyes lett volna, egy pallót fektettek a lépcsőre, amire fokokat festettek.

Már a tesztvetítésen is zajos siker

A filmet a tesztvetítésen is elsöprő siker fogadta, már ekkor sejteni lehetett, milyen jövő vár rá. George Lucas, miután látta az előzetest, biztos volt a kasszasikerben. A Reszkessetek, betörők! végül hálaadáskor robbant be az amerikai mozikba, 12 héten keresztül tartva a nézettségi listákon kivívott első helyét (bár a Rocky V. nem volt könnyű ellenfele). Az operatőr szerint a film világsikere abban áll, hogy mindenki kedveli Kevint, ezt a bátor, karakán kissrácot, aki, bár fél, mégis elég talpraesett és megvédi az otthonát. "Hatalmas erővel ruházza fel a gyerekeket, és ezt mindenki szereti látni" - mondta Julio Macat.

Via Chicago Magazine

Ha tetszett, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk