KULT
A Rovatból
hirdetés

10 dolog, amit eddig nem tudtál a Reszkessetek, betörőkről

25 éve került mozikba mindenki kedvenc karácsonyi filmje. Íme néhány kulisszatitok egyenesen az alkotóktól!

Link másolása

"Mert kellett egy film hálaadásra"

John Hughes forgatókönyvíró már 1989-ben elkezdett jegyzeteket készíteni egy családi vakációról szóló filmhez. A forgatókönyvet végül kilenc nap alatt készítette el, a csapat is egészen hamar összeállt. A Warner Bros Stúdió azonban két héttel a forgatás megkezdése előtt visszadobta a filmtervet, mondván, túlságosan költséges. Szerencsére a 20th Century Foxnak nem volt ezzel problémája; az elnök, Joe Roth szerint nem is került túl sokba (14,7 millió dollár), és amúgy is kellett nekik egy film hálaadásra. Mivel megtetszett neki a koncepció és kedvelte az alkotói gárdát is, nem sokat tétováztak, megvették.

kevin1

Így mentette meg a film Chris Columbus karrierjét

Chris Columbusnak nem is jöhetett volna jobbkor a rendezői megbízás, ugyanis karrierje éppen mélyrepülésben volt - akkoriban bukott nagyot a Heartbreak Hotel című filmjével. Ezt követően megkaphatta volna a Karácsonyi vakáció című vígjáték rendezését, de a főszereplővel, Chevy Chase-zel olyannyira nem jöttek ki jól, hogy a szorult helyzetben lévő Columbus kénytelen volt meghátrálni és visszamondani a felkérést. Végül John Hughes küldte el neki a Reszkessetek, betörők forgatókönyvét, gyakorlatilag ezzel mentette meg barátja karrierjét.

200 gyerekből válogattak, de már tudták, ki a befutó

Az alkotók tisztában voltak vele, hogy a film sikere nagyban múlik azon, ki lesz a főszereplő kisfiú, a tökéletes Kevin. John Hughes már dolgozott együtt korábban az akkor nyolcéves Macaulay Culkinnal a Belevaló papapótló című filmben, egyértelműen neki szánták a főszerepet. Mivel azonban nem akart Columbus helyett dönteni, legalább kétszáz gyereket castingoltak végig, csak hogy száz százalékosan biztosak legyenek a választásban. Tulajdonképpen arra ment ki a játék, találnak-e jobbat Culkinnál. Végül teljes egyetértésben őt választották.

kevin7

A két betörő már összeszokott páros volt

Daniel Stern, a Marv nevű betörőt alakító színésznek hihetetlenül tetszett a forgatókönyv, teljesen magáénak érezte a karaktert. Visszaemlékezése szerint ugyan elrontotta a meghallgatást, de annyira akarta a szerepet, hogy - bár soha nem tett korábban ilyet - felhívta a rendezőt, hogy adjon neki még egy esélyt. Columbus később elmondta neki, hogy már akkor eldöntötte, ő lesz a tökéletes Marv. Az azonosulás annyira jól sikerült neki, hogy a mai napig, bármerre megy, felismerik a gyerekek. A másik betörő figuráját Joe Pesci formálta meg, aki, bár az alkotók nem tudták, már játszott együtt Sternnel, az Élet kifulladásig című filmben, amelyben egy elmegyógyintézet lakóit alakították. A forgatás annyira összehozta őket, hogy örök barátságot kötöttek.

kevin3

A ház, amely úgy néz ki, mint egy karácsonyi ajándék

A filmet Chicagóban forgatták. A stáb kibérelt egy megüresedett középiskolát, számos belső felvételt a tornateremben felépített díszletek között készítettek. A rendező rigolyája miatt annál több fejtörést okozott azonban McCallsiterék családi házának kiválasztása. Az operatőr, Julio Macat szerint a koncepció az volt: úgy nézzen ki, mint egy karácsonyi ajándék, meleg színekkel és fényekkel. A tökéletes ház végül egy kisgyerekes család otthona lett, akik a forgatás ideje alatt is ott lakhattak. Ugyan felajánlottak nekik egy lakást, de mivel a háznak volt egy, a filmesek által nem használt lakosztály része, maradtak, amit a gyerekek különösen élveztek.

kevin5

Minden jó, ha a vége hó

Habár a ház kiválasztása sem volt egyszerű menet, a stáb baja a hóval gyűlt meg leginkább. Azaz annak hiányával - ugyanis, bár a film a hólepte Chicagóban játszódik, a forgatás elején és végén esett csak, így a legkülönfélébb berendezésekkel és ötletekkel próbálták elkerülni az olvadást. A film végén, a happy end jelenetére, amikor Kevin édesanyja hazaér és magához ölelheti kisfiát, végül tényleg elkezdett szállingózni, amit szinte csodaként élt meg a stáb.

A nem létező film

A szállóigévé vált "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" felkiáltás valójában egy nem létező filmből származik. Kevin kedvence, a Szennyes lelkű angyalok gengsztere, Ralph Foody is csupán egy kitalált alak, a bevágott részleteket külön leforgatta a stáb.

kevin2

A hólapátos és a kisfiú megható jelenete

Az öreg, kezdetben félelmetes és zord hólapátos bácsi szerepében a 2011-ben elhunyt Roberts Blossom nyújtott felejthetetlen alakítást. A templombeli jelenet, amikor Kevin igazán bensőségesen beszélget vele, még az alkotók számára is meghatározó, már-már spirituális élményt jelentett. Columbus ki is emelte: Macaulay elképesztően, minden idegszálával figyelt az idős férfire, különleges kapcsolat alakult ki kettejük között, a stábtagok is ámultak rajta.

kevin4

Brutális kaszkadőrtrükkök

Freddie Hice, a kaszkadőrök irányítója szerint olyan kaszkadőrmutatványokat használtak a filmben, amilyeneket korábban senki. A betörőket érő támadások egyszerre brutálisan kemények, de közben hihetetlenül viccesek is - az alapkoncepciót leszámítva Hice szabad kezet kapott a rendezőtől. Digitális trükköket nem használtak, és a rendező visszaemlékezése szerint olykor igencsak rezgett a léc. "Időnként szinte fájdalmas volt nézni, amit a fiúk csináltak. Csak akkor mertünk nevetni, miután felkeltek a földről". A legtöbb esés a komikus hatás elérése érdekében úgy zajlott, hogy zuhanás közben a kaszkadőrök feje fölé repült a lábuk és a hátukra érkeztek, ennek azonban megvoltak a maga veszélyei.

Az esések végül olyannyira jól sikerültek, hogy Hice szerint a következő tizenöt évben minden vígjátékban ilyen figurákat kértek a készítők. A legrizikósabb talán a látványos lépcsőn lezuhanás volt, amit végül egy kis trükközéssel oldottak meg. Mivel a hanyatt esés abban a helyzetben életveszélyes lett volna, egy pallót fektettek a lépcsőre, amire fokokat festettek.

Már a tesztvetítésen is zajos siker

A filmet a tesztvetítésen is elsöprő siker fogadta, már ekkor sejteni lehetett, milyen jövő vár rá. George Lucas, miután látta az előzetest, biztos volt a kasszasikerben. A Reszkessetek, betörők! végül hálaadáskor robbant be az amerikai mozikba, 12 héten keresztül tartva a nézettségi listákon kivívott első helyét (bár a Rocky V. nem volt könnyű ellenfele). Az operatőr szerint a film világsikere abban áll, hogy mindenki kedveli Kevint, ezt a bátor, karakán kissrácot, aki, bár fél, mégis elég talpraesett és megvédi az otthonát. "Hatalmas erővel ruházza fel a gyerekeket, és ezt mindenki szereti látni" - mondta Julio Macat.

Via Chicago Magazine

Ha tetszett, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: