KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Zsinórban második karácsonyát kénytelen külföldön, szeretteitől távol tölteni a magyar kamionos

„Egy sms, egy telefonhívás – semmi nem érkezett a kedves partnertől, hogy mégsem tudják megrakni a kamiont. Az urak szó nélkül beültek az autójukba és hazamentek a családjukhoz ünnepelni” – írja András. Ő meg fürdött egy ünnepit egy patakban.

Link másolása

Tavaly a pandémia miatt sokan voltak kénytelenek családjuktól, szeretteiktől távol tölteni az ünnepet, vagy - akaratuk ellenére - napokig várakozni elzárva a továbbutazás lehetőségétől. Így volt ez Zimányi Andrással is, aki Angliában rekedt. Történetét akkor részletesen elmesélte nekünk.

Idén megint nem várt okok miatt kénytelen várakozni. Most Franciaországban ragadt, de nem a koronavírus tartotta távol őt, hanem mások hozzáállása.

Zimányi András a közösségi oldalán számolt be arról, mi történt vele. Mint írja:

"A kamionosba mindenhol belerúgnak, a jogszabály alkotóktól a megrendelőkig. Nagyon lezüllött ez a szakma.

Tavaly karácsonykor Angliában zártak be minket a repülőtérre. Akkor segélyszállítmányokkal éreztették velünk nagyon sokan az együttérzésüket. Itt még WC használat sincs, a McDonald's az ajánlat, ami innen 1,6 km.

Egy sms, egy telefonhívás - semmi nem érkezett a kedves partnertől, hogy mégsem tudják megrakni a kamiont. Az urak szó nélkül beültek az autójukba és hazamentek a családjukhoz ünnepelni.

27-én reggel 5:00 és 6:00 óra között számíthatok rakodásra" - írja az elkeseredett kamionos.

András elmondta a szerkesztőségünknek, hogy 24-én 17 órára volt megbeszélve, hogy a megpakolják a járművét, de hiába volt ott kettőre, és ugyan valóban dolgoztak még 5-6 körül is, rá nem jutott már idő. Négyen maradtak a parkolóban. Mivel kamionstop van, nem tud sehova elmenni.

Ez mind kellemetlen, de de ő valóban az a típus, aki a jég hátán is megél, nem csinál gondot abból, hogy hol lehet fürdeni, van nála víz, van ennivalója is.

"Megoldom, mi kamionosok többnyire mindent megoldunk. Csak kár, hogy ennyi mindent meg lehet velünk tenni."

Egy hozzászólónak megírta, hogy tudta, hogy a szentestét nem tölti otthon, de ma már hazafelé tartana, nem így képzelte el ezt a pár napot. Egy ismerőse azt tanácsolta neki, hogy üljön be az autóba és menjen haza. Erre a következőt reagálta:

Még lehet, hogy ki se rúgnának érte. Nem teszem meg, én magam vállaltam a munkát karácsonyra a sok egyéb programom miatt, amik a téli szezon más időpontjaira esnek. Legyenek otthon a kisgyerekesek. A cég nekem így is kifizeti a napidíjat, nem tolok ki velük. De a jelenség, hogy ezt bárhol ebben a szar EU-ban meg lehet csinálni a kamionosokkal, elgondolkodtató."
Azt mondja, egy jó futással helyrerázta a lelkét. Mint az előző cikkünkből is kiderült, a hideg vízben fürdés nagy szenvedélye és most is talált egy patakot.
"Futni mentem egy szál fürdőgatyában, de melegem is volt, mert most tíz fok van. Útközben megláttam egy patakot, nyilván nem hagytam ki."
A jeges vízben fürdés után egyébként a napi hidegzuhanyt reklámozta nemrég Budapesten. Két lánnyal sétáltak majdnem 3 kilométert fürdőruhában. A Keletitől az Erzsébet hídig osztogatták a szórólapjaikat.
A hideg zuhany egyebek mellett erősíti az immunrendszert, jó a vérkeringésnek és a bőrnek, tökéletes depresszió ellen.
A Reszkess nevű oldalon András építi a hidegjárók közösségét.
"Az egészségért kell a hideggel megbarátkozni, szépen fokozatosan, ismerve az előnyöket és a veszélyeket is." - hangsúlyozza.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk