KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Zenekör: egy csipetnyi Írország Székesfehérváron

A fehérvári Zenekörben a kezdőktől a profikig mindenki kipróbálhatja magát. Szabályok alig vannak, a cél a felhőtlen szórakozás.

Link másolása

Székesfehérváron 2011 október óta létezik a zenés szórakozásnak egy régi-új formája. Ha bármelyik szombat este

betértek a Hiemer kávézóba, elsőre talán azt hihetitek, hogy egy baráti társaság zenél a sarokban. Aztán ahogyan telik az idő, jönnek-mennek a zenészek: némelyikük vérprofi, némelyikük teljesen kezdő. Mindenféle korosztályból vannak közöttük, mindenféle hangszerekkel.

A legkülönbözőbb műfajokból játszanak, ami éppen eszükbe jut. Lehet, hogy éppen csak egyikőjük játszik, lehet hogy épp egyszerre mindenki. Lehet, hogy csak ketten vannak, de lehet, hogy velük van tele a kávézó. Aztán azt látod, hogy idegeneket is megszólítanak, azok is közéjük ülnek, számokat kérnek, sőt maguk is becsatlakoznak. Pont ezért nincs náluk kihangosítás sem, ők így szeretik.

IMG_1993

IMG_2005

"Olyan ez, mint a vasárnapi mise. Nem hirdetik, mégis mindenki tudja, hogy mikor és hova kell menni, ha épp töltődni akar. És sosem tudod, hogy aznap este ki lép be az ajtón. Sosem tudjuk előre, hogy ki lesz éppen ott, ettől izgalmas" - fogalmaz Juhász Szilvi, a különleges kezdeményezés megálmodója.

Majd hozzáteszi: "Azt mondták, a magyar mentalitással nem összeegyeztethető az ilyesmi. Millió ilyen kezdeményezés bukott már el. Szerencsés voltam, mert volt egy vízióm, láttam működni, így könnyű volt az álmot közvetíteni a fehérvári zene rajongók felé. És örömmel mesélem így közel 4 évvel a hátunk mögött, hogy a magyarok igenis összetartóak, és igényük a közös, önfeledt zenélés!"

Az alapötlet nem magyar, az írektől lesték el, Szilvi ugyanis korábban ott is élt egy darabig. Írországban trad’ music session néven futnak a pubokban ezek az estek, ahova mindenkit szeretettel várnak. Ezek gyakran több évtizedes múltra tekintenek vissza. A környéken mindenki tudja, hogy például Dundalkban vasárnap este 7-től a Spirit Store nevű helyen van session, keddenként Forkhillben, péntekenként Mullaghbawnban, és így tovább.

IMG_2024

Juhász Szilvi

IMG_0682

Minél kisebb falu, minél kisebb pub, annál nagyobb a hangulat. És az írek nagyon befogadóak. Szilvit barátok hívták el először egy ilyen sessionre, mondván, hogy itt lehet megtapasztani az igazi ír zenei kultúrát. Mint mondja, kezdetben nagyon húzódzkodott, hiszen alapvetően nem jár kocsmába. Mégis elcsalták, és tetszett neki. A helyiek ezt látván felkérték, hogy énekeljen is el egy dalt.

"Akkor én már vagy 10 éve egyáltalán nem énekeltem, részben a magyarokra jellemző perfekcionista mentalitás következményeként. Pedig az erdő nagyon csendes hely lenne, ha csak a legjobban éneklő madarak dalolnának. Ezt már Henry van Dyke fogalmazta meg ilyen szépen. Ezt a gátlást küldöttem le az utolsó Írországban töltött évem alatt. Olyan intenzív zenei élményekben volt részem, amikért nagyon hálás vagyok a sorsnak" - fogalmaz.

Aztán úgy hozta az élet, hogy hazaköltözött Magyarországra. Nagyon boldog volt, hogy újra itthon lehet, de a kinti zene úgy hiányzott neki, mintha az oxigénmaszkot rántották volna le róla. Már nem kötötte le, hogy koncertre járjon, vagy akár ő maga színpadon álljon: ezt túl egyoldalúnak tartotta.

IMG_0757

IMG_0685

IMG_0706

"A másik zenésszel-énekessel való spontán interakció a lételemem. Mígnem egy októberi reggelen meghirdettem: unatkozó zenészeket keresek! Sokan jelentkeztek, kérdezték, hogy mi az elképzelésem. Profi együttes, vagy amatőr? Stúdiózni fogunk, vagy koncertezni? Mikor lesznek a próbák? Milyen műfajt követünk? Ezek a kérdések zenekörön belül értelmezhetetlenek. Megyünk, játszunk, szeretjük, ennyi."

Az első alkalommal hárman voltak egy Fehérvár-széli bezárt étteremben. Ez volt úgymond az inkubátoruk: ott tanulták meg a többiek, hogy mindenki szóhoz, vagyis hanghoz jusson. Szilvi ugyanis két típusú zenészt különböztek meg: az egyik, aki lelkes és van önbizalma, kezébe veszi a gitárt, és kb. 10 szám erejéig le sem teszi. És van aki visszahúzódó, nem akar tolakodni, órákig kell győzködni, hogy játsszon valamit.

Ezt ők úgy küszöbölték ki, hogy folyamatosan mennek körbe, és egymás után választanak számokat. Mindenki egyformán kap teret. Amikor már megszokták és megszerették a többiek is a koncepciót, úgy gondolta, ideje nyilvánosság elé vinni. Nagyon nehezen találták meg azt a helyet, ahol értékelték és szívesen látták őket.

Katie Melua Shy boy című dalának feldolgozása. Gitár: Szeless Péter, ének: Juhász Szilvi

"Amikor érdeklődtem a fehérvári szórakozóhelyeknél, hogy olyat szeretnék csinálni, mint az ír pubokban, akkor

mindenkinek felcsillantak a dollárjelek a szemében. Mikor látták, hogy ez csak egy baráti együtt zenélgetés, ahol a zenészek nagyrészt nem profik, úgy érezték, hogy zavarni fogjuk a szórakozóhely többi vendégét. Üzenem nekik, hogy üljenek be egy szombat este a Hiemer kávézóba és kérdezzenek körbe! Nem csak hogy nagyon tetszik nekik, hanem azonnal értik is" - mondja Szilvi nagy meggyőződéssel.

Elmondása szerint a Hiemer kávézóban tényleg egyfajta varázslat történik: ami korábban elképzelhetetlen volt, most egyszerűen működik.

"Nincs szó rá, hogy milyen hálás vagyok a sok zenésznek, akik az évek folyamán megfordultak nálunk, függetlenül attól, hogy éveket zenélnek velünk vagy csak 5 percet. A zenekör nélkülük semmi sem lenne. Aki betér hozzánk egy nyitott közösséget talál. A zene pedig összeköt. Idén házasodott össze az első zenekörös pár. Kell-e ennél nagyobb sikertörténet?"

2014. június 14-én Székesfehérváron elraboltak egy menyasszonyt, a zenekör zenészei pedig bűntárssá váltak a rejtegetésben, és közben a násznép zenei kívánságait teljesítették:

És hogy hogyan tovább? Szilvi legfőbb célja, hogy terjedjen a hírünk, népszerűsödjön a koncepció, alakuljanak zenekörök országszerte. Budapesten is több, mint egy éve működik már egy zenekör, és érdeklődés van több felől is. Ők minden kezdeményezést szívesen segítenek talpra állítani.

"Megmutatjuk, hogy hogyan lehet sikeresen elkerülni a magyar mentalitásból eredő buktatókat. Az az álmom, hogy ha a hét bármelyik napján, kis országunk bármely pontján arra vágyok, hogy barátokkal-idegenekkel eltölthessek pár önfeledt zenés órát, mindig legyen elérhető közelségben egy zenekör."

Ha kedvet kaptatok, benneteket is várnak szeretettel: Székesfehérváron Juhász Szilvi vezetésével minden szombaton 18 órától a Hiemer kávézóban, Budapesten pedig Suhajda Attila vezetésével minden harmadik szerdán 19

órától a Lilaköd könyveskávézóban. Bővebb infók a fehérvári Zenekörről ITT, a fővárosiról pedig ITT.

Ha tetszik a kezdeményezés, oszd meg ezt a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: