KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Vitorlással utazza körbe a Földet egy magyar pár

Kinga és Péter évekig spóroltak nagy álmukra. Elmesélik, hogyan fogtak hozzá, hol jártak eddig és hogy telnek a napjaik a hajón.

Link másolása

Paulheim Kinga nyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg Péterrel, a londoni Trafalgar téren. Mindketten kint dolgoztak, aztán az ismeretségből szerelem, majd összeköltözés lett. Péternek egyik első dolga volt, hogy közölje Kingával, venni fog egy vitorláshajót, és utazni fog vele a Föld körül.

Egyszerű naiv, talán könnyelmű álmodozásnak tűnhetett ez sok embernek akkor - de ő tényleg tántoríthatatlan volt! Három évig mindennap ezzel a gondolattal kelt fel. "Semmilyen körülmény, nő, anyagi nehézség, monoton munka, vagy a mindennapok fáradalmai nem térítették le erről az útról. Tudom, mert ott voltam vele" - mondja Kinga.

Minden kezdet nehéz: padlósikálás szép plasztik köpenyben, 30 fokban

De egyáltalán nem volt egyszerű megvalósítani ezt az álmot, emlékszik vissza Kinga: "Péter mindig látta maga előtt ezt a célt, olyan határozottan mondta mindig, szinte már el is hittem, hogy a Bahamákon vagyunk. Pedig nagyon nem ott voltunk még. A hajnali 4 órai kelésekben voltam éppen benne, és hogy túléljem a konyhán az aznapi padlósikálást a szép plasztik köpenyemben, kék hajhálóval a fejemen és kék gumikesztyűvel a kezemen, 30 fokban. Majdnem egy évig ez volt a ruhaszettem. De Peti is tudna erről mesélni, neki is volt pár aranyos munkája, aranyos főnökkel.

Persze idővel könnyebb lett. Én később egy kávézóban kezdtem el dolgozni, mint barista, ahol kitanultam a kávéfőzés csínját-bínját, és ezzel együtt jött a feljebb jutás lehetősége is, de akkor már tudtuk, hogy karrierépítés helyett mi világot megyünk látni.

"
Időközben az ő álma az én álmom is lett.

Az volt a célunk, hogy az összespórolt pénzünkből nem házat, hanem egy hajót veszünk."

Így vágott bele a nagy tervbe Kinga és Péter:

1

2

3

Horgonyt fel!

"Szóval eltelt jó pár év, és végre összejött annyi pénz, hogy megvegyük a hajót. Kutattunk, fürkésztük az igazit, míg választásunk végül egy Westerly Longbow 31 típusú hajóra esett Angliában. Ő volt az igazi! 2014 decemberében megvettük. A hajó neve: »Irreversible« azaz »Visszafordíthatatlan«.

Innentől kezdve adva volt a helyzet. Felmondtunk a munkahelyünkön és belevágtunk. Leköltöztünk a hajóba, (ami még ekkor nem volt vízen), ott éltünk, közben újítgattuk a hajót - festés, csiszolás, navigációs rendszer felépítése...stb. -, hogy nyár elejére vízre tudjuk tenni, és megkezdhessük az utazást. Ez a nap is eljött és vízre is raktuk a hajót.

Nekem nulla, azaz NULLA tapasztalatom volt vitorlázásból. Fogalmam sem volt a dolgokról. Peti - nagyapja révén - rendelkezett egy alaptudással a vitorlázásról, később pedig Angliában - heti rendszerességgel - elkezdett versenyezni Laser versenyhajóval. Így az általa megszerzett tapasztalatokból már tudtunk építkezni.

A kezdeti nehézségek után egyre jobban beleszoktunk a hajós életbe, egyre több tapasztalatot szereztünk nyílt vízen, óceánon, egyre több volt az éjszakai menet, egyre hosszabb távokat tettünk meg és így az út során megtanultunk közösen együtt dolgozni. Egy csapatta kovácsolódtunk. A hajó körül mindig akad valami, ami elromlik, meghibásodik, így a mindennapi kihívások adva voltak, kiszélesítették a határainkat és még most is szélesítik. Anglia bizarr időjárása, esős, hideg szelei, áramlatai és a Vizcayai-öböl átkelése rendkívül jó tanuló pálya volt. Sok emberrel találkoztunk az út során, és ebből szép barátságok is szövődtek."

A Kinga és Péter által az Irreversible-lel eddig megtett távok és érintett országok

Anglia: Emswort - Portsmouth - Keyhaven - Swanage - Portland - Brixham - Plymouth – Falmouth

Franciaország: Roscanvel/ Breszt

Spanyolország: La Coruna - Camarinas - Muros - Baiona

Portugália: Leixoes/Porto – Nazare - Berlengas - Peniche - Ericeira - Cascais - Sesimbra - Porto Santo - Madeira

Vitorlázás Korfuból Dugi Otokba:

4

5

6

A hajó jelenleg Madeirán, Porto Santóban horgonyzik. Madeira után irány a Kanári-szigetek, "ami csupán csak egy röpke 340 mérföld, kb. 4 napos hajóút :)" - mondja félig viccesen Kinga.

És mi a helyzet a pénzzel?

Nyilván sokakban felmerült az a kérdés, hogy miből és hogyan finanszírozható egy ilyen út. "Ha valaki egy ilyen életformára adja a fejét és könnyen tud improvizálni, könnyű vagy legalábbis könnyebb dolga lesz. Persze még ötezer másik jó tulajdonságodra is szükséged lesz, de alapvető tulajdonságoddá kell formálnod, hogy mindig improvizálj (ha sok pénzed van, akkor te más tészta vagy)" - magyarázza Kinga.

"Hozzáteszem, a hajós élet nem jár nagy költségekkel, legalábbis messze nem akkora a rezsije, mint például egy háznak. Hiszen gondolj csak bele, a napelem fedezi az áramellátást, se hűtő, se mosógép, és ki tudja még, milyen wattokat szívó berendezésünk nincs, így a fogyasztás is kisebb. Nyilván így az életszínvonal is alacsonyabb valamivel, de ha egy kicsit is fel tudod adni az igényeid, bőven megtérül.

Fűtésre nem szorulsz rá egy mediterrán éghajlaton, így a gázszámlád is kilőve. Vizet szerzel a kikötőből, amivel a víztartályt fel tudod tölteni a hajón, ez fedezi az ivóvízkészletedet, fürdéshez, főzéshez elegendő. Kiadás az élelmiszer, a kikötődíj és az esetlegesen felmerülő, nem várt meghibásodások a hajó körül. Ez szinte rendszeres. Például ilyen nem várt dolog lehet a vitorla elszakadása - ahogy velünk is történt.

Ha van egy kis spórolt pénzed, az segít eljutni A-ból B-be. Ebben a történetben mi ezt a kis spórolt pénzt még Angliában szedtük össze, de el lehet képzelni, mennyi maradt a hajó vásárlása után.

"
A történetünk azt bizonyítja, hogy kevés pénzzel is messzire lehet jutni."

8

9

10

A lényeg, hogy mindig annyi pénzed legyen, hogy a következő szakaszig eljuss

"Közben felépítettük honlapunkat, Facebook-oldalunkat, ahol heti rendszerességgel frissítettük fotóinkat, videóinkat az útról, és akit érdekelt követhette utunkat vagy olvashatta blogunkat az éppen aktuális élményeinkről. Megszerkesztettünk egy külön oldalt a honlapon ahol aki szeretne támogathatja utunkat. Angolul és magyarul történik a tájékoztatás. Kialakult egy 'követő tábor' és ezzel együtt egy kisebb támogatói kör is. Az online támogatás nem fedezi a váratlan meghibásodások kiadását, így plusz munkákat is kell vállalni útközben, ez azt jelenti, hogy megállunk a Kanári-szigeteken egy kisebb időre dolgozni, a kimerült készleteinket feltöltjük.

"
Mindenki másképp csinálja, ki így, ki úgy. Van, akinek varrógépe van, és abból él, hogy vitorlákat varr a fedélzeten, van, aki karkötőket árul, más pizzát készít, és azt árulja a fedélzetről.

A lényeg, hogy mindig annyi pénzed legyen, hogy a következő szakaszig eljuss. Aztán majd ott is improvizálsz valamit :). Én például majd a kávékészítéssel szeretnék valamit kezdeni. Természetesen a hajón, hiszen nincs jobb egy jó kávénál a fedélzeten egy napfelkelte csillogásában! Ezt minden halandó ember tudja értékelni!

f1

f2

kja

A történet itt nem áll meg, (egyik) hosszútávú célunk, hogy az óceánt átszelve eljussunk a Karib-szigetekre, és személyesen fedezzük fel a karibi világ szépségeit (na és persze kávéit :). Most már tudjuk, hogy ez sem lehetetlen. Vannak más terveink is, de mindent azért mi sem árulhatunk el. :)

Végül a történetünket egy saját gondolattal szeretném zárni: Merj nagyot álmodni, tanulj meg küzdeni érte és a küzdőtéren ne add fel!"

Ha tetszett Kinga és Péter története, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: