Világbajnok magyar tésztahíd
"Sziasztok Eger! Épp most nyertem meg büszke egri lakosként a Tésztahídépítő Világbajnokságot Kanadában! Remélem ti is örültök! :)" - ezzel köszöntötte percekkel a győzelem után az I ♥ Eger oldal rajongóit szombat reggel Sándor Péter.
Kanadából küldött exkluzív beszámolót szerkesztőségünkbe legújabb győzelméről Péter, a jelenleg repülőmérnöknek tanuló egri fiatal, aki megnyerte az ott rendezett tésztahídépítő világbajnokságot. 2008-óta épít tésztából hidakat, amikkel sorra meg is nyeri az összes olyan versenyt, amelyikre csak benevez.
Ezekből pedig évente akad legalább 2-3 alkalom, így Péter szinte állandóan tervez, számol vagy épp a megfelelő minőségű tésztát kutatja.
Ez ugyanis egy olyan világ, ahol kitartásra, türelemre és rengeteg befektethető időre van szükség, mivel egy híd elkészítése közel két hétig is eltarthat. A méréssel, illesztgetéssel, ragasztással eltöltött mintegy 140-150 munkaóra csak napi 2-3 óra alvást engedélyez számára. Ugyanis a csomagjából kibontott tészta nagyon érzékenyen reagál a hőmérséklet- és páratartalom ingadozásaira.
Az a híd, amivel a mostani VB-t megnyerte, már a 13. megépített tésztahíd az egri fiú életében. Négyéves tésztahídépítői tapasztalata során már jól tudja, mire kell figyelnie, mik jelentenek nehézséget, és mivel tökéletesíthető a korábbi építmény. Kanadában sem először jár már, ez a harmadik alkalom, hogy a legjobbnak kijáró díjért versenybe száll.
”A hidam 384 kg teher alatt tört össze, míg a második helyezetté 129 kg alatt, így messze meg sem tudták közelíteni az egyedüli magyar eredményét. Én erre azt szoktam mondani, hogy minden a pontosságon és felhasznált ragasztón, tésztán múlik. Az sem mindegy milyen fajta tésztát használok, mert a tojásos tészták például hamarabb törnek, míg a durumlisztből készült tészták többet bírnak."
"Sokat kísérleteztem és büszkén mondhatom, hogy a legjobb tésztát - olaszország ide vagy oda - szintén Magyarországon találtam meg, ez pedig az Izsáki házitészta volt. Hogy magyarként magyar tésztával értem el ezt a sikert az pedig külön öröm számomra.” – írta a nekünk küldött beszámolóban.
Videó a győzelemről, katt a lejátszásra:
Megtudtuk, hogy a ragasztásra is nagyon kell ügyelnie, tilos a tésztát ragasztóval befuttatni (bandázsolni), csak a csomópontokon lehet vele összetartani és a híd súlyának mindössze 10 %-a lehet a ragasztó.
Azzal is tisztában lettünk, hogy a versenybe állított híd súlya maximum 1 kg lehet, tésztával, ragasztóval, terhelőelemekkel együtt. Vagyis a mindössze kb. 70 dkg tésztából álló szerkezetnek kell elbírnia saját súlyának mintegy 400 szorosát.
A hídon pedig lennie kell egy keresztülfutó útfelületnek (egyik végétől a másikig), aminek 50 mm szélesnek kell lennie. Ha ezek közül csak egyetlen feltétel nem teljesül, a hidat könyörtelenül kizárják a versenyből.
Péter ezúttal is messze felülmúlta a várakozásokat, így ő lett a tésztahídépítő világbajnok.
Eredményéhez ezúton is gratulálunk!
Ha te is büszke vagy Péter sikerére, lájkold a cikket!