/kozosseg/valaszolt-a-verellato-a-facebookon-terjedo-tortenetre/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Válaszolt a Vérellátó a Facebookon terjedő történetre

Arra a történetre reagáltak, amelyet egy véradó írt meg. Állítása szerint azért nem jár sikerrel, mert csak a személyi igazolvány másolata volt nála, az eredeti nem.
Forrás: OVSZ.hu - szmo.hu
2016. november 09.


Link másolása

hirdetés

Néhány nappal ezelőtt mi is írtunk egy anyuka a beszámolójáról. A közösségi oldalon terjedő posztjában azt írta, hogy felhívták a vérellátótól: azonnal menjen be, mert szükség van a vérére. Ugyanis 12 éve rendszeres véradó és szerepel az adatbázisban.

A nő munka után minden más teendőt félre téve be is ment a helyi vérellátóhoz. Még a férjét is magával vitte, hogy több vérrel tudjanak segíteni. Ez azonban mégsem sikerült, mert nem volt náluk eredeti személyi igazolvány, csak annak másolata, enélkül pedig nem engedték, hogy vért adjanak.veradas4

A fotó véradó napon készült és csupán illusztráció

A beszámoló hatalmas felháborodást keltett. Az Országos Vérellátó Szolgálat a honlapján, közleményben reagált a Facebook-bejegyzésre. A közlemény szövegét változtatások nélkül közöljük.

"Magyarországon évente mintegy 400 ezer egység vért gyűjtünk a betegek transzfúziós ellátásának érdekében. Ezt a mennyiséget az a 250-260 ezer önkéntes véradó biztosítja számunkra, akik felelősséget éreznek a vérre szoruló embertársaik iránt, és nemes adományukkal járulnak hozzá életben maradásukhoz.

hirdetés

A folyamatos ellátás biztosításához minden nap szükség van véradóink segítségére, ezért minden lehető módon megpróbáljuk őket megszólítani, és véradásra buzdítani.

Az elmúlt napokban egy három gyermekes édesanya véradással kapcsolatos, érzelmeket kavaró posztja jelent meg a népszerű közösségi oldalon.

"
Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a véradásra való felhívásunkra megjelenő házaspár kellemetlen tapasztalatokkal távozott, és a véradásra vonatkozó előírások alkalmazásával kapcsolatban a nagy nyilvánosság számára alkotott véleményével kétséget ébreszthet jelenlegi és potenciális véradóinkban.

Ezt a kétséget szeretnénk eloszlatni a véradó azonosításának kötelezettségét előíró jogszabály rendelkezéseinek közzétételével.veradas2

Hazánkban a véradásra jelentkező személyek megfelelő azonosítását az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről rendelkező 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet írja elő.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a véradás előtt a véradásra jelentkező személyazonosságát fényképes igazolvány alapján kell megállapítani, és valamennyi véradás alkalmával szolgáltatniuk kell a következő adatokat: a donor családi és utóneve, asszonyoknál leánykori név, a születési hely és idő, az anya leánykori családi és utóneve, a lakóhely (ennek hiányában a tartózkodási hely), magyar állampolgárok esetében a társadalombiztosítási azonosító jel, nem magyar állampolgárok esetében az ezzel egyenértékű, egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló irat.

A jogszabállyal összhangban az OVSz belső szabályozása alapján a személyi adatok szolgáltatásához a véradó felvételét végző dolgozó személyazonosító igazolványt vagy útlevelet vagy vezetői engedélyt vagy diákigazolványt vagy fegyveres testületek azonosító igazolványát, valamint a lakcímet igazoló hatósági igazolványt fogadhatja el.

Ezeknek az adatoknak az igazolása pedig csak az eredeti dokumentumokkal lehetséges.

"
A vérrel és vérkészítménnyel való gyógyítás a gyógyászati beavatkozások közül a legkockázatosabb, ezért a jogszabályi előírások maradéktalan betartása és betartatása a betegellátás biztonsága érdekében kiemelt fontossággal bír.

A testi és lelki egészséghez való alaptörvényi jog egyben kiemelt védelmet is biztosít minden magyar állampolgárnak, amely a laikusok számára esetenként bürokratikusnak tűnő előírások alkalmazását is megkívánja.

Ezek az előírások a gyógyulásra váró betegek védelmét szolgálják, ezért joggal várható el minden véradó részéről a megértés és együttműködés.veradas3

A posztot készítő édesanya adatfelvételénél nem voltunk jelen, az azonban leírásából kiderült, hogy a véradásra jelentkező édesanya nem tudott lakcímet igazoló eredeti okmányt bemutatni, ezért nem adhatott vért. Munkatársunk a szakmai felettesének jelezte a problémát, de a cogens szabályok nem engednek eltérést.

"
Ez a tény azonban nem jogosítja fel a leendő véradót dolgozóink szabálykövető magatartását becsmérlő és lekezelő minősítésére.

Az eset tanulságait azonban le kellett vonnunk: plakátjainkon, tájékoztatóinkon minden esetben felhívjuk a figyelmet, hogy a véradásra jelentkezők megfelelő okmányokkal jelentkezzenek, de a hasonló esetek megelőzése érdekében intézkedtünk, hogy kollégáink a jövőben telefonos behívások során is hívják fel a figyelmet a véradáshoz szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumok szükségességére.

Őszintén reméljük, hogy a vérellátási tevékenységet érintő egyoldalú megítélést ellensúlyozni tudjuk a tények és körülmények helyes értelmezésével.

"
Bízunk abban, hogy a véradásra jelentkező édesanya is megérti azokat az előírásokat és orvosszakmai indokokat, amelyek a betegellátás érdekeit szolgálják."veradas2

Az infografika egy véradási kampányhoz készült

Képeink csak illusztrációk. Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat, Pixabay

Ha úgy gondolod, másoknak is érdekes lehet a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk