KÖZÖSSÉG

Osztályelsőként végzett az egyetemen a gyilkosságért elítélt rab

Húsz év börtön után kapott egy második esélyt, és tudott vele élni.

Link másolása

Húsz évig ült börtönben fegyveres gyilkosság miatt az a 42 éves férfi, aki úgy döntött, gyökeresen változtat az életén szabadulása után. Ezért beiratkozott az egyetemre, amit most évfolyamelsőként végzett el. Igaz történet, amely rávilágít: milyen fontos, hogy mindenki kaphasson egy második esélyt.

Most már friss diplomásként éli az életét Renald Moore, aki csoporttársaitól drasztikusan eltérő háttérrel kezdte a tanulmányait.

Azután kezdte el az egyetemet, hogy húsz évig ült börtönben gyilkosság miatt.

Az ő esete a legjobb példa arra, hogy érdemes és lehetséges újrakezdeni, és nagyon mélyről is vissza lehet térni a normális életbe.

Renald még általános iskolába járt, amikor először vitték el a rendőrök verekedés miatt. Drogbirtoklás miatt tartóztatták le 14 évesen, végül ki is bukott az iskolából. Más bűncselekményekben is részt vett és a letartóztatásnak is ellenállt, a fiatalkorúak börtönében kötött ki.

Ez sem volt elég ahhoz, hogy megváltozzon. Renald 18 évesen egy rosszul sikerült drogügylet miatt többször meglőtt egy férfit, aki belehalt a sérüléseibe, így 1993-ban húsz év börtönre ítélték.

Ezután már rájött, hogy meg kell változnia

– a börtönben istenhez fordult segítségért, imádkozott azért, hogy egyszer egyenesbe jöjjön az élete. Nehezen ugyan, de ez idővel meg is történt. 2000-től a börtönben tanulni kezdett, érettséginek megfelelő végzettséget szerzett. Büntetése 2013-ban járt le. Nem volt hová mennie, mivel összeveszett a nevelőapjával, ezért hajléktalanszállókon és az utcán húzta meg magát. „Azt mondtam magamnak, hogy inkább alszok híd alatt, mintsem újra a bűnözés felé forduljak” – meséli az akkori időkről.

Próbált magának munkát találni, de nem járt sikerrel. Végül anyja biztatására kezdte el 39 éves korában az egyetemet. Egy texasi egyetem rádió-film-TV szakos tanulmányokba kezdett.

Nem volt egyszerű beilleszkednie ebbe a közegbe: fiatal huszonévesekkel járt órára, teljesen idegennek érezte magát köztük, és a számítógéphez sem értett egyáltalán.

"
Nem tudtam, hogy kell a Google-t használni, nem tudtam e-mailt küldeni, sem bármit letölteni

– mondja. Később aztán ebbe is belejött, nem is akárhogy.

A számítógépes alapokat arra is felhasználta, hogy poénos rapszámot csináljon a haverjaival:

A tanulás mellett színészettel és rappeléssel is foglalkozott, klipjében egyetemi pólójában feszítfb

Merőben eltérő múlttal iratkozott be az egyetemre csoporttársaihoz képest - Fotók: Facebookfb2

Moore depressziós lett, ennek leküzdésében sokat segített neki az erre szakosodott egyetemi közeg. De közben megjelentek a jó dolgok is: rájött, hogy érdekli a színészet, amit el is kezdett gyakorolni:

főszerepet játszott egy iskolai musicalben.Most évfolyamelsőként diplomázott le a Texas Southern Universityt, ami már 1973 óta fogad be olyan diákokat is, akik egyébként biztosan nem kerülhetnének be egyetemre. Amerikai szokás szerint általában a legjobb eredménnyel végzett hallgató mond búcsúbeszédet a diplomaosztón – Moore esetében többszörösen indokolt volt, hogy kiálljon a közönség elé elmesélni a történetét.

Ezen az egyetemen egyébként hagyományosan sok fekete tanul – ezzel a céllal alapították –, de mára az egyik etnikailag legsokszínűbb intézménnyé nőtte ki magát Texasban. Több, a hagyományait tekintve afroamerikaiak által igénybe vett egyetem van Amerikában, Moore esete pedig jól példázza azt, hogy miért van nagy szükség ilyen intézményekre.

"
Nem igaz a gengszter-tündérmese, amit eladnak nekünk. Nagyon kevés bűnöző éli úgy az életét, mint a filmekben. Valójában legtöbbször holtan, börtönben, függőként vagy megbénulva végzik. Rengeteg buktató van abban az életformában

– mutat rá a dolgok valódi működésére Moore. Márpedig ha valaki, ő nem a levegőbe beszél.

via Huffington Post

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk