KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Tudtad, hogy hiúzok Magyarországon is élnek?

Igaz, a túlvadászat miatt már csak pár egyed található, de ismerd meg őket és megmutatjuk, hogy akár te is segíthetsz rajtuk!

Link másolása

Az Északi-középhegység erdeiben egy különleges, vizsla-nagyságú nagyragadozó él. Igazi erdőlakó, szinte láthatatlan! Csak keveseknek adatik meg, hogy személyesen is találkozzanak vele, de bojtos füléről, szakálláról, és foltos bundájáról könnyen felismerhető.

Az eurázsiai hiúz egykor egész Európa területén elterjedt volt, azonban a XX. század közepére Magyarországon a túlvadászat következményeként kipusztult. Mára a legtöbb országban fokozottan védett fajként tartják számon, részben ennek is köszönhető, hogy néhány erdős tájon újra megjelent.

VIDEO: Mentsd meg a Magyarországon élő hiúzokat!

Captive female and kitten Eurasian Lynx, Norway

Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Zemplénben és az Aggteleki karszton élnek hiúzok, de állandó, jelentős létszámú populációról sajnos még nem beszélhetünk. Létszámukat jelenleg 10-15 egyedre becsüljük.

A hiúzok folyamatosan helyet változtatnak, nagy élettérre van szükségük: egy-egy példány vadászterülete 60 négyzetkilométer is lehet. A hiúz felbukkanása a Kárpátok magyarországi területein annak köszönhető, hogy a vadászat korlátozása miatt megnőtt a szlovákiai állomány, és néhány példány hazánkba is eljutott. Sajnos azonban hazánkban nem áll rendelkezésre számukra olyan nagy kiterjedésű, erdőgazdálkodástól mentes erdőterület, ahol nyugodtan nevelheti utódait.

A WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programja

2003 óta foglalkozik a WWF intenzíven a hazánkból korábban kipusztult, mára lassan visszatérő nagyragadozókkal, a farkassal és a hiúzzal. Kezdetben elsősorban a lakossági tájékoztatást és a tudományos kutatások támogatását vállalták fel. 2009 óta Hiúzvédelmi Programjunk célja az ismeretterjesztés mellett továbbra is a kutatások támogatása, valamint a hiúzok élőhelyeinek védelme.

A 2012-ben partnerségi megállapodást kötöttek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal, amelynek munkatársai évek óta figyelemmel kísérik a hiúz hazai jelenlétét. Elsődleges céljuk olyan, a jelenleginél hatékonyabb nyomkövető rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy egész évben megfigyeljék az állományt, ezáltal pontosabb képet kapjanak arról, hol és mikor tűnnek fel hazánk erdeiben az eurázsiai hiúzok. Rádiótelemetriás műholdas nyakörv beszerzésével előkészítették egy egyed nyomon követését. Az így szerezhető információk – milyen útvonalakon közlekednek az egyedek, hol pihennek napközben, stb. – elengedhetetlenek a faj védelmét segítő kezelési tervek kidolgozásához.

VIDEO: Harcsa Veronika a hiúzokért

Hisznek ugyanis abban, hogy ha ők is tesznek annak érdekében, hogy a fajra több figyelem irányuljon, valamint részt vesznek a hiúzokhoz kapcsolódó kutatásokban, azzal hozzájárulnak hazai fennmaradásukhoz!

Mit tehetsz Te a hiúzokért?

wwf_hiuz_banner_insta_1

Támogasd adód 1%-ával ezt a különleges macskafélét! Neked egy forintodba sem kerül, ezeknek a csodálatos állatoknak viszont a jövőt jelentheti!

"Hazánkban a WWF 1991-ben kezdte meg tevékenységét. Alapítványunk bejegyzése 1995-ben történt meg, azóta önálló civil szervezetként működünk.

Küldetésünk egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Célunk a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyeződések csökkentése és a megújuló energiaforrások használatának elősegítése.

Captive Eurasian Lynx mother and kitten, Norway

Természetvédelmi munkánk kiterjed a vizes élőhelyek, és természetes erdeink védelmére, nagy figyelmet fordítunk az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére, és a környezettudatosság eszméjének minél szélesebb körű elterjesztésére. Számos programot folytatunk az élőhelyek és az egyes fajok védelméért, nemzetközi szinten több mint 1300 természetvédelmi programunk fut párhuzamosan.

Ezek egyike a WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programja is. Szeretnék elérni, ha ez a bámulatos macskaféle újra otthon érezze magát Magyarországon!" - mondta el nekünk Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Ha Te is segítenél a hiúzokon, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk